Bunul cel mai de preț este sănătatea familiei tale. Tu cum o protejezi? (P)

Bunul cel mai de preț este sănătatea familiei tale. Tu cum o protejezi? (P)
Bunul cel mai de preț este sănătatea familiei tale. Tu cum o protejezi? (P)
Publicat: 10/10/2023, 13:30

Un stil de viață sănătos este întotdeauna o alegere potrivită când vorbim despre asigurarea bunăstării noastre. Trebuie să știm că sănătatea nu ne poate fi asigurată doar printr-o alimentație corectă sau practicarea regulată a unui sport, iar o informare corectă despre prevenirea anumitor boli prin vaccinare este cheia pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi.

Ne protejăm familia și întreaga comunitate

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea salvează anual viețile a peste 3 milioane de oameni din întreaga lume. De asemenea, este important de știut că imunizările îi pot proteja inclusiv pe cei nevaccinați prin stoparea răspândirii bolilor infecțioase atunci când există suficient de multe persoane vaccinate într-o comunitate. Siguranța vaccinării este asigurată de multiplele etape de control, studiile făcute înainte de licențierea vaccinului, este precum și de sistemele de monitorizare a reacțiilor adverse.

„Vaccinarea reprezintă cea mai importantă dovadă de altruism social. Vaccinându-ne, ne protejăm în primul rând pe noi, însă îi protejăm și pe cei din jurul nostru. Protejăm femeile gravide, care nu pot face, ele însele, anumite vaccinuri. Protejăm copiii care sunt la vârste prea mici pentru a fi vaccinați împotriva anumitor boli. Protejăm persoanele cu boli grave, care nu pot fi vaccinate la acel moment. Pentru toate aceste categorii de persoane, bolile infecțioase, prevenibile prin vaccinare, pot determina complicații importante, chiar decese, pentru că vorbim de pacienți cu un sistem imunitar slăbit. Vaccinarea rămâne în continuare cea mai importantă modalitate de prevenire a bolilor infecto-contagioase și practic singura care s-a dovedit eficientă în ceea ce privește eradicarea unora dintre aceste boli”, spune medicul Cosmina Berbecel.

Ce este un vaccin?

Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate ori fragmente ale acestora. În urma administrării vaccinului, apare un răspuns imun (de apărare), care ne protejează împotriva bolii produse de microorganismele patogene. Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse de Edward Jenner, medic englez care a realizat prima imunizare împotriva variolei în 1796. Vaccinurile sunt mai sigure și mai eficace decât majoritatea produselor medicamentoase, producerea lor fiind extrem de minuțios controlată. Deși rare, contraindicațiile vaccinării trebuie cunoscute și respectate conform indicațiilor medicale.

Cel mai important pas pe care trebuie să îl faci este să te informezi corect. Fie că ești proaspătă mamă și te afli la primul contact cu schema de vaccinare pentru bebelușul tău, fie că dorești să afli ce vaccinuri sunt potrivite pentru adulții de orice vârstă, medicul de familie sau medicul curant trebuie să fie sursa ta de informații despre vaccinare. Ei sunt în măsură să îți răspundă la toate întrebările despre schemele de vaccinare recomandate. În sprijinul acestui demers necesar din viața ta, Ministerul Sănătății desfășoară o campanie de informare și conștientizare privind vaccinarea pentru toate categoriile de vârstă iar informații utile despre subiect, răspunsuri la întrebări și multe alte materiale se găsesc pe www.provaccin.ro

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?