Ce afecțiune pot indica durerile intense de spate?

Ce afecțiune pot indica durerile intense de spate?
Ce afecțiune pot indica durerile intense de spate?
Publicat: 15/06/2023, 08:00
Actualizat: 21/06/2023, 13:16

Durerile de spate sunt frecvent întâlnite, orice persoană confruntându-se cel puțin o dată în viață cu astfel de neplăceri. Însă, dacă durerile sunt intense, persistente și sunt însoțite și de senzație de amorțeală sau de slăbiciune la nivelul membrelor, atât în brațe cât și în picioare, afectând considerabil calitatea vieții pacientului, atunci acestea pot indica o afecțiune a coloanei vertebrale: hernia de disc.

Una dintre cele mai des întâlnite boli degenerative spinale neurochirurgicale, hernia de disc apare atunci când se produce o deteriorare a unuia sau a mai multor discuri intervertebrale și se manifestă mai frecvent în partea inferioară a spatelui (lombar), cât și în zona gâtului (cervical). Însă, poate afecta orice altă zonă a coloanei vertebrale.

Suprasolicitarea, sedentarismul, poziția necorespunzătoare la birou, excesul ponderal sunt câțiva dintre factorii de risc care contribuie la dezvoltarea herniei de disc. În lipsa diagnosticului și a unui tratament adecvat, afecțiunea se poate agrava, având consecințe severe – durere cronică de spate, amorțeală, slăbiciune sau, când se produce compresia nervilor spinali, pacientul se poate confrunta cu impotență funcțională, dificultăți în deplasare, sau chiar paralizia membrelor inferioare. De aceea, efectuarea unui control de neurologie este recomandat pentru evitarea potențialelor complicații. Alături de examenul clinic, medicul va recomanda, pentru stabilirea unui diagnostic corect, efectuarea unor investigații imagistice, cum ar fi: RMN, CT, radiografie sau electromiografie (EMG).

Odată diagnosticul stabilit, medicul va decide care este cel mai potrivit tratament, în funcție de severitatea bolii și de particularitățile fiecărui pacient în parte. În cazurile ușoare, se recomandă terapia conservatoare. Dacă simptomele continuă să persiste și să se intensifice, apare un deficit motor sau există risc de paralizie, atunci singura soluție de tratament este chirurgia.

În prezent, datorită dezvoltării tehnologiei și tehnicilor medicale, hernia de disc poate fi tratată și minim invaziv, cu multiple beneficii pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, cicatrici aproape insesizabile, recuperare rapidă, risc redus de complicații, spitalizare de scurtă durată. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile neurochirurgicale pentru tratarea herniei de disc sunt realizate în condiții de maximă siguranță în cadrul Secției de Neurochirurgie, de către o echipă medicală de elită, cu ajutorul microscopului ultraperformant, de ultimă generație, Zeiss Kinevo 900. Capacitatea acestuia de o oferi o imagine mult mărită a câmpului operator, precum și detalii esențiale despre structurile anatomice vizate, face posibilă realizarea și reușita chiar și a celor mai minuțioase intervenții chirurgicale.

Pe lângă cele mai avansate metode de tratament, pacienții cu afecțiuni ale coloanei vertebrale au acces la SANADOR și la consulturi de specialitate și investigații specifice, în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine, realizate cu aparate RMN moderne – Siemens Magnetom Vida și Siemens Magnetom Skyra, cu putere de 3 Tesla.

De asemenea, pacienții care au nevoie de recuperare pot apela la serviciile Departamentului de Medicină fizică și de reabilitare din Spitalul Clinic SANADOR, asigurate de personal medical empatic și foarte bine instruit. Planul terapeutic este stabilit de medicul specialist și adaptat pentru fiecare pacient în parte, astfel încât acesta să beneficieze de cele mai bune rezultate.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale