Alexandru Tomescu, violonistul care cântă, până în 2023, pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu: ”Muzica are darul de a ne aduce împreună chiar și când suntem distantați”

Alexandru Tomescu, violonistul care cântă, până în 2023, pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu: ”Muzica are darul de a ne aduce împreună chiar și când suntem distantați”
Alexandru Tomescu, violonistul care cântă, până în 2023, pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu: ”Muzica are darul de a ne aduce împreună chiar și când suntem distantați” | Foto - Mediafax - Diana Iurkiewicz

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Violonistul Alexandru Tomescu este bucureștean și s-a născut în anul 1976. A studiat vioara chiar sub îndrumarea mamei sale – Mihaela Tomescu -, profesoară de vioară la Liceul de Muzică ”George Enescu” din Capitală. Acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, a participat la numeroase evenimente și concursuri muzicale, fiind apreciat la scenă deschisă.

Ulterior, și-a continuat studiile la Conservatorul din București, avându-l ca îndrumător pe cunoscutul violonist şi profesor Ştefan Gheorghiu, absolvind în 1999. Alexandru Tomescu a obținut, de altfel, burse de studii în SUA şi Elveţia, acolo unde a studiat cu Eduard Schmieder (2000) – ”unul dintre profesorii de seamă ai viorii”, așa cum îl descria celebrul Yehudi Menuhin – şi Tibor Varga (în 2001), participând, totodată, la cursuri de perfecţionare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers, violonistul olandez care și-a susținut primul concert atunci când avea doar 10 ani.

Din anul 2002, Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio România.

”Un om. O vioară. Aceste două coordonate sunt suficiente pentru a crea un Univers. Iar când omul este Alexandru Tomescu, iar vioara este un Stradivarius, se naşte un Univers locuit de creaturi sonore fascinante care se desprind din culoare şi densitate sonoră, toate menite să subjuge publicul aflat în sală”

Violonistul Alexandru Tomescu a concertat la Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw și Théâtre des Champs-Élysées

Alexandru Tomescu a concertat sub bagheta unor dirijori foarte importanță, între care Kurt Masur, Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz – cel considerat ”unul dintre cei 10 pianiști ai viotorului” de BBC Music Magazine -, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

Violonistul român a câștigat – în luna noiembrie a anului 2018, pentru a treia oară, în urma concursului național – dreptul de a cânta pe vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu pentru următorii 5 ani, până în 2023.

Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta pe vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu pentru următorii 5 ani, până în 2023

Vioara a fost folosită timp de patru decenii de către marele violonist Ion Voicu.  Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) a precizat – în anul 2007 – că vioara Stradivarius restituită statului român de către familia violonistului Ion Voicu se va numi ”Stradivarius Elder-Voicu”.

”Denumirea viorii va fi Stradivarius Elder-Voicu, aşa cum stă scris în protocolul semnat cu reprezentanţii Fundaţiei Internaţionale ‘Ion Voicu’ în momentul predării instrumentului de către aceştia”, s-a transmis printr-un comunicat de presă.

”Muzica unește oameni și înseamnă conexiune! Arta are nevoie de sprijin și de încredere pentru a avea un viitor!”

Alexandru Tomescu

Peste 100 de premii I naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale

Alexandru Tomescu are un palmares impresionant – peste 100 de premii I naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale.

Turneul Internațional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de mare succes, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară și străinătate, cu programe care cuprind câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească.

”Turneul Internațional Stradivarius a parcurs o călătorie minunată, XIII ediții pline de experiențe frumoase exprimate prin Muzică, Atitudine, Valori si, mai presus de orice, prin apropierea de publicul tradițional dar și de cel mai tânăr și neexperimentat. Credem în angajamente pe termen lung, în întâlniri care rezistă timpului și își dezvoltă adevărata valoare, asemeni muzicii”, a scris Alexandru Tomescu, în luna septembrie, pe pagina sa de socializare.

”Muzica are darul de a ne aduce impreună chiar și când suntem distantați”

Violonistul Alexandru Tomescu

S-au împlinit 20 de ani de la înființarea Fundaţiei Culturale ”Remember Enescu”

Pe data de 19 decembrie 2019, violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul Galei ”Remember Enescu – 20 ani de Excelenţă în Muzica Clasică”, alături de pianista Sînziana Mircea, soprana Laura Tătulescu, interpreţii la pian şi harpă Maria Ecaterina Blejan şi Ioan Theodor Blejan și, nu în ultimul rând, tânăra pianistă Eva Garet.

Programul a cuprins lucrări de George Enescu, Mihail Jora, Frederic Chopin, Franz Liszt, Piotr Ilici Ceaikovski şi alţii.

Anul trecut s-au împlinit 20 de ani de la înfiinţarea în 1999, a Fundaţiei Culturale „Remember Enescu”. Fundaţia – lansată împreună cu mama sa – și-a propus ”să omagieze, în diverse forme, personalitatea marelui compozitor, violonist, dirijor, pianist şi pedagog George Enescu” şi, totodată, ”să sprijine dezvoltarea activităţii muzicale în România”.

Stagiunea itinerantă ”Remember Enescu” are loc anual –  în perioada septembrie – iunie – reunind, în medie, 60 de evenimente. Din 2016, Fundaţia desfăşoară turneele naţionale ”Pe urmele lui Enescu” în diferite zone, urmărind traseele artistice ale lui George Enescu.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația