GAUDEAMUS 2014. Număr record de vizitatori în cele cinci zile ale târgului

GAUDEAMUS 2014. Număr record de vizitatori în cele cinci zile ale târgului
Publicat: 24/11/2014, 11:18

Numărul vizitatorilor în cele cinci zile ale Târgului Internațional Gaudeamus, desfășurat în perioada 19 – 23 noiembrie, la Romexpo în București, a fost de aproximativ 117.000, față de 115.000 la ediția din 2013, stabilindu-se astfel un nou record în istoria evenimentului, informează organizatorii.

Un alt record stabilit la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de Învățătură a fost numărul de evenimente la care publicul a participat – 750.

Ediția din 2014 a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de Învățătură s-a încheiat duminică, în prezența unui public încă numeros, dornic să profite până în ultima clipă de oferta generoasă și de atmosfera inconfundabilă ale evenimentului, informează organizatorii evenimentului într-un comunicat remis MEDIAFAX. Ajuns în 2014 la ediția cu numărul XXI, târgul este inițiat și organizat anual de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România.

Potrivit bilanțului statistic al ediției, suprafața târgului a fost de circa 14.000 de metri pătrați, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo, numărul expozanților a fost de peste 320, reprezentând câteva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial și educațional, iar programul de manifestări al ediției a cuprins peste 750 de evenimente – lansări și prezentări de carte, dezbateri, conferințe, momente artistice – organizate în mai multe spații special amenajate în incinta pavilionului și la standurile expozanților.

Programul invitatului de onoare – Federația Rusă – a cuprins peste 30 de evenimente organizate în incinta târgului și în alte spații din București, prezentând 17 scriitori, critici literari, editori, jurnaliști și muzicieni din Rusia.

Partener privilegiat al ediției a fost GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România, care a desemnat și președintele de onoare al ediției, Benoît Rutten, președinte GADIF,
Delegat Valonia – Bruxelles.

Numeroase personalități ale vieții publice din România au trecut pragul târgului și în acest an. Klaus Iohannis, președintele ales al României, a fost prezent la târg de două ori – prima dată, pe 19 noiembrie, la lansarea volumului autobiografic „Pas cu Pas”, iar a doua oară, pe 21 noiembrie, în calitate de invitat special la lansarea volumului „Tranziția. Primii 25 de ani”, semnat de Alina Mungiu-Pippidi și Vartan Arachelian și apărut la editura Polirom.

Pe parcursul celor cinci zile au avut loc mai multe proiecte organizate de Radio România.

Astfel, a fost organizată finala celei de-a XII-a ediții a Concursului Național de Lectură „Mircea Nedelciu”, la care au participat șase elevi de liceu, câștigătorii finalelor zonale, organizate pe parcursul acestui an în București, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța, Reșița și Iași.

De asemenea, proiectul „Cărțile se întorc acasă” s-a bucurat de un real succes și în acest an. Fondul de carte constituit prin donații ale vizitatorilor și expozanților în cadrul proiectului conține peste 2.500 de volume care vor ajunge în biblioteci publice din Republica Moldova. De la lansarea acestui proiect, în 2010, aproximativ 106.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanților și vizitatorilor Gaudeamus, în peste 260 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

Un alt eveniment la ediția din acest an a Târgului Gaudeamus a fost „Invitați de nota 10: Olimpicii României” – un proiect care își propune să aducă în prim-plan competitivitatea și excelența învățământului românesc, să atragă atenția asupra performanțelor și potențialului reprezentanților săi de top pentru viitorul României. Astfel, 26 de elevi medaliați la concursuri internaționale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic internațional” au fost invitați speciali ai târgului și premiați.

Expozanții care au contribuit la proiectele Radio România – „Cărțile se întorc acasă”, „Invitați de nota 10: Olimpicii României” și Atelierul de colorat din cadrul Salonului de Carte pentru Copii Ion Creangă sunt
editurile Casa Radio, Hasefer, Integral, Media Erc Press, Nomina, Prut și 9 Cărți.

Ziarul Târgului (4 numere) a fost realizat într-un tiraj zilnic de 7.000 de exemplare, în perioada 18 – 23 noiembrie.

Derulată pe întreg parcursul târgului, pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare, tombola Gaudeamus a oferit vizitatorilor ediției ocazia de a câștiga premii.

Târgul de carte s-a încheiat oficial duminică, odată cu decernarea premiilor Gaudeamus – ediția XXI.

Târgul Internațional Gaudeamus este principala componentă a Programului Lectura, un proiect de anvergură națională inițiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susținerea culturii românești prin evenimente expoziționale dedicate cărții și educației. Palmaresul celor 20 de ani de existență, care însumează 83 de târguri Gaudeamus, peste 2.300.000 de vizitatori și aproape 8.700 de manifestări organizate în acest cadru, aduce Radio România în poziția de lider în industria evenimentelor de acest tip din România, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Mai multe informații despre Târgul Internațional Gaudeamus se găsesc pe site-ul gaudeamus.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?