Minute de tăcere și apoi de aplauze la finalul proiecției filmului „Colectiv” în Cluj-Napoca

Minute de tăcere și apoi de aplauze la finalul proiecției filmului Colectiv în Cluj-Napoca
Publicat: 20/02/2020, 17:40

Spectatorii care au participat la premiera filmului documentar ”colectiv” la Cinematograful „Florin Piersic” din Cluj-Napoca au păstrat liniștea la final, cât timp s-a derulat genericul, apoi au aplaudat minute în șir ridicați în picioare.

Premiera într-un cinematograf din România a filmului documentar ”colectiv” a avut loc marți seară, la Cinematograful ”Florin Piersic”, toate biletele fiind vândute. La final, spectatorii au păstrat liniștea cât timp pe ecran se derula genericul, după care s-au ridicat în picioare și au aplaudat minute în șir.

Regizorul Alexandru Nanau, prezent în sală, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a fost ales Cluj-Napoca pentru premiera filmului întrucât orașul are un public tânăr care vibrează la astfel de pelicule.

„Am ales Cluj-Napoca penru prima priecție a filmului, și nu Bucureștiul, pentru că are un public foarte tânăr și ne-am dorit să fim într-o sală mare, în care multe filme de la TIFF au premiera. Știam că aici este un public care e tânăr și vibrează, este o universitate aici. La București vom avea destule ocazii pentru a merge ulterior. Pentru noi a fost fantastic. Liniștea care s-a lăsat după film timp de 5 minute, cât a curs genericul, a fost ca într-o biserică și, cumva, ne încurajează că filmul, într-adevăr, comunică cu oamenii și, mai ales, cu publicul atât de tânăr”, a spus Nanau.

Vlad Voiculescu:

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, prezent, de asemenea, în sală, a declarat la final, pe scenă, că ce s-a întâmplat după momentul ”Colectiv”, minciuna în formă continuată, corupția, neimplicarea în viața cetății, este rezultatul alegerilor mici făcute de fiecare.

„Cred că fiecare facem alegeri în fiecare zi și ceea ce construim împreună e rezultatul acestor alegeri mici făcute zilnic. Faptul că am ajuns la ceea ce s-a întâmplat la clubul Colectiv e tot rezultatul alegerilor noastre, al unui șir de alegeri. Pentru generația noastră cred că există din ce în ce mai puține scuze să nu îți faci treaba ca lumea, să accepți compromisuri mici și mari, pentru a nu face ceea ce ține de tine”, a spus Voiculescu.

Regizorul și protagoniștii filmului ”colectiv” au participat, marți, la două proiecții cu publicul, la Cinema ”Florin Piersic” din Cluj-Napoca.

„colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume din București și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului.

„Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală”, reprezentanții filmului.

Aceștia au explicat că producția oferă spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv, cum ar fi redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe, urmărind jurnaliști, avertizori de integritate, pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, ”dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării”.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. Cel mai recent, „colectiv” a făcut parte din selecția oficială a Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite.

Filmul este regizat de Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, care a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB), fiind deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin.

”colectiv” va rula în peste 50 de cinematografe din România începând cu data de 28 februarie.

foto: Facebook/Colectiv

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Generalul Ben Hodges laudă România pentru „cel mai recent exemplu de contribuție la apărarea...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
A murit iubitul tenismenei Aryna Sabalenka! S-a stins din viață subit la doar 42 de...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Vești cumplite de la ANM. Iarnă peste România, cât de frig va fi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Filmarea autentică cu Kate Middleton și printul William după acuzațiile de infidelitate la adresa prințului...
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci...
De ce dăm vina pe victime?