Palatul Elisabeta a extins programul Expoziției regale până la sfârșitul lunii septembrie. Ce pot vedea vizitatorii

Palatul Elisabeta a extins programul Expoziției regale până la sfârșitul lunii septembrie. Ce pot vedea vizitatorii
Palatul Elisabeta / Fotografii de Alexandru Chiriță/ Casa Majestății Sale
Publicat: 22/08/2021, 11:52

Expoziția Regală de la Palatul Elisabeta este deschisă până pe 30 septembrie, după ce, inițal, aceasta putea fi văzută doar până duminică, 5 septembrie. Expoziția, un proiect al Asociației Casa Majestății Sale, are un caracter permanent și este deschisă în lunile aprilie-noiembrie ale fiecărui an.

Vizitatorii Expoziției Regale de la Palatul Elisabeta au acces în Salonul Mihai I, Galeria de Artă Contemporană, Salonul Carol I și Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestății Sale, Sala Regilor, Holul de Marmură și Sufrageria Mare. Vizitarea se face într-un tur ghidat, condus de voluntari ai Asociației Casa Majestății Sale.

Potrivit Casei Majestății Sale, aici sunt expuse uniformele militare ale Regelui Mihai I, colecția de costume populare a Reginei Elena, decorații și ordine regale, Colecția Regală de Artă Contemporană, portretele regilor și reginelor României din toate generațiile, precum și masa din Sufrageria Mare, pregătită pentru dineurile oficiale.

Vizitatorii pot merge și în grădina Palatului, acolo unde are loc în fiecare an Garden Party și unde se află „Memorialul Copacilor”, care cuprinde arbori plantați de personalitățile regale și șefii de Stat care au vizitat palatul, din anul 2001 încoace.

Istoria și valoarea Palatului

Palatul Elisabeta a fost, între anii 2001 și 2012, reședința oficială a Familiei Regale a României, fiind atribuit Regelui Mihai I, în calitate de fost șef de stat, pe durata vieții. Ulterior, după o serie de amânări, în 2020, a fost dat în folosință gratuită, pentru 49 de ani, pentru a fi sediul Asociației Casei Majestății Sale, care a fost recunoscută ca fiind de utilitate publică.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române este șeful Familiei Regale a României și suveranul Casei de România, începând cu ziua de 5 decembrie 2017, când a succedat tatălui său, Regele Mihai I. Titlul său dinastic este „Majestatea Sa Regina”, dar Majestatea Sa a decis ca pentru moment să continue să poarte titlul de „Custode al Coroanei” în împrejurările oficiale, potrivit Casei Majestății Sale.

Arhitectura Palatului Elisabeta îmbină stilul maur cu cel brâncovenesc, făcându-l unic între palatele Bucureştiului. Tânărul arhitect Corneliu Marcu a reuşit să ridice Palatul în doar un an, între 1936 și 1937, pe un teren al Parcului Herăstrău, potrivit Casei Majestății Sale.

Construit iniţial ca reşedinţă particulară pentru Principesa Elisabeta a României, fiica cea mai mare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, Palatul Elisabeta nu a avut această destinaţie decât între anii 1937-1944. După 23 august 1944, Regele Mihai a folosit palatul până în decembrie 1947. Potrivit Familiei Regale a României , într-un salon de la etajul Palatului Elisabeta, în 30 decembrie 1947, la ora 15:00, Regele Mihai a fost forţat să-şi semneze abdicarea, o zi mai târziu părăsind palatul cu destinaţia Sinaia.

Valoarea actualizată de inventar a Palatului Elisabeta, cu terenul aferen, este de aproape 44,4 milioane de lei.

Program și taxe de vizitare

Programul de vizitare este săptămânal, vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10.00-13.00 și 14.00-17.00, iar pentru acces nu este nevoie de rezervare.

Biletele pot fi cumpărate direct la intrare. Plata se poate face cu bani cash sau prin card.

  • Tarifele biletelor sunt: pentru copii, studenți și pensionari 20 RON; pentru adulți 40 RON.
  • Pentru fotografierea profesională, realizată cu blitz sau trepied, se va percepe o taxă suplimentară în valoare de 1.000 lei / oră.
  • Pentru filmarea profesională, realizată cu camera de luat vederi, se va percepe o taxă suplimentară în valoare de 2.500 lei / oră.
  • Tarifele suplimentare pentru ghid în limba engleză sau franceză: 160 RON/grup.

Palatului Elisabeta se află pe Șoseaua Kiseleff nr. 28, iar accesul se face prin Intrarea Românești de lângă Muzeul Satului. La intrarea în palat este deschis Magazinul de suveniruri pentru vizitatori.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase