PROGRAM DE GUVERNARE / CULTURĂ. Obiectiv: Finanțarea să ajungă la 1% din PIB până în 2024. „Avem nevoie de o reorganizare din temelii a sectorului”

Redactor:
Madalina Prundea
PROGRAM DE GUVERNARE / CULTURĂ. Obiectiv: Finanțarea să ajungă la 1% din PIB până în 2024. „Avem nevoie de o reorganizare din temelii a sectorului”
Prioritățile în domeniul culturii, conform Programului de guvernare 2020 - 2024 / Sursa foto: Facebook - Ministerul Culturii

Un buget mai mare pentru finanțarea culturii și implementarea unei scheme de ajutor, în urmărorii doi ani, pentru sectoarele creative afectate de pandemia de COVID-19 sunt principalele obiective cuprinse în Programul de guvernare 2020 – 2021 propus de coaliția PNL – USR-PLUS – UDMR.

„În privința culturii avem nevoie nu numai de o schimbare majoră de discurs, dar și de o reorganizare din temelii a sectorului, pentru a asigura condiții elementare legale, financiare, fiscale și de protecție socială pentru oamenii și organizațiile din sector”, se arată în documentul coaliției.

La conducerea Ministerului Culturii a fost propus tot Bogdan Gheroghiu (PNL), care a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 13 voturi „pentru” şi 6 „împotrivă”.

Cultura, ca domeniu în sine, trebuie privit ca un generator de valoare reală pentru cetățeni și pentru societate, susțin autorii programului, care aduc drept argument că sectorul cultural a generat în 2018, 3,6% din PIB-ul României, mai mult decât industria extractivă, turismul și serviciile financiare.

„E momentul ca domeniul culturii, reînțeles ca mai sus, să fie ridicat de la stadiul de important în discurs, la cel de important în realitate și să fie privit întocmai ca celelalte sectoare cheie ale societății, adică din dubla perspectivă nevoi-beneficii – care sunt investițiile necesare pentru dezvoltarea sectorului și care sunt tipurile de impact social și economic pe care le vizăm prin dezvoltarea sectorului”, potrivit programului de guvernare.

Schemă de ajutor, pentru 2021 – 2022

Coaliția PNL – USR-PLUS – UDMR se angajează să crească finanțarea culturii, a activităților creative, în contextul în care România este sub nivelul oricărui stat din UE. „Din acest motiv, bugetul Ministerului Culturii va crește anual, astfel încât să atingă pragul de 1% din PIB până în anul 2024”, se arată în document.

În program este anunțată și elaborarea și implementarea unei scheme de ajutor de stat pentru sectoarele cultural-creative pentru susținerea activităților cultural-artistice în perioada 2021-2022, schemă care a fost anunțată deja de Bogdan Gheorgiu și de Raluca Turcan, din noiembrie, când ocupa postul de vicepremier.

„Sectoarele cultural-creative au fost puternic afectate de pandemie, în primul rând, din punctul de vedere al interacțiunii cu publicul. Va continua activitatea grupului de lucru pentru stabilirea unui mecanism de consultare transparent și eficient alături de reprezentanții sectoarelor cultural-creative”, se arată în program. Linia de finanțare va  fi destinată inclusiv sectorului independent, beneficiarii fiind și ONG-urile din domeniul cultural. Pentru realizarea acestui obiectiv este estimată o alocare bugetară de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru cca. 1.000 de beneficiari, persoane juridice.

Realizarea Registrului Sectoarelor Cultural-Creative – care să stea la baza elaborării de politici publice specifice prin identificarea tuturor formelor de activitate economică, a categoriilor de liber profesioniști din cadrul SCC și a indicatorilor socio-economici ai domeniului cultural – este un alt obiectiv prioritar al Ministerului Culturii.

Încă opt milioane de lei pentru artă contemporană

Conform documentului, în vederea sprijinirii sectorului industriilor culturale și creative – care acoperă practic tot ce este necesar pentru creativitatea umană, abilitățile de inovare: industria publicitară, arhitectura, artele, meșteșugurile, designul, industria filmului, dezvoltarea de software, publicarea și industria media – se va introduce în programele de finanțare a start-up-urilor o categorie dedicată acestui sector. Prin acest program se acordă sprijin pentru capitalul inițial al companiei, nerambursabil, sprijinind astfel tinerii antreprenori sub 35 de ani, se arată Programul de guvernare.

Documentul menționează și alocarea sumei de opt milioane de lei, de la bugetul de stat, pentru următoarele 48 de luni, pentru continuarea campaniei de achiziție de artă contemporană. În acest an s-au alocat fonduri de 2 milioane de lei, prima dată, după 12 ani.

În plus, coaliția propune implementarea unui program strategic de investiție și valorizare a sectorului și capitalului cultural.

„Ministerul Culturii va asigura mecanisme de finanțare prin funcționalizarea programelor culturale prioritare, nu doar pentru evenimente, festivaluri care asigură distribuția produselor culturale, ci și pentru cercetare artistică, creație, producție și educație culturală. În sine, este vorba despre prioritizarea susținerii unor inițiative strategice care abordează întregul ciclu de valoare culturală (ex: funcționarea unor spații culturale independente care au o ofertă constantă de-a lungul anului și includ activități de la creație, educație la diseminare)”, conform documentului citat.

Reglementarea statutului lucrătorului cultural și digitalizarea Ministerului Culturii se adaugă obiectivelor din document.

Documentul integral:

PROGRAM DE GUVERNARE 2020 – 2024 – Partidul Național Liberal, Alianța USR-PLUS, Uniunea Democrată Maghiară… by Gandul.info on Scribd

 

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
Scandal (homo)sexual în showbiz-ul nostru. Cântărețul și-a părăsit soția pentru un bărbat
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Principalul consilier medical din Franţa: Noile tulpini de coronavirus echivaleză cu o nouă pandemie
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
Scandal (homo)sexual în showbiz-ul nostru. Cântărețul și-a părăsit soția pentru un bărbat
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide