Un tablou al pictorului J.M.W. Turner, vândut cu prețul record de 38,6 milioane de euro

Un tablou al pictorului J.M.W. Turner, vândut cu prețul record de 38,6 milioane de euro
Publicat: 04/12/2014, 17:48

Un tablou în ulei al pictorului britanic J.M.W. Turner, intitulat „Rome, From Mount Aventine”, realizat în 1836 și dispărut de pe piață din 1878, a fost vândut cu prețul record de 38,6 milioane de euro la o licitație organizată de casa Sotheby’s, miercuri seară, la Londra, informează AFP.

„Este cel mai mare preț obținut vreodată pentru o operă a unui artist britanic de dinainte de secolul al XX-lea”, a precizat casa organizatoare într-un comunicat de presă.

Patru colecționari care au fost prezenți în sala de licitații au făcut ca prețul tabloului să crească și să depășească estimările specialiștilor, cuprinse între 15 milioane și 20 milioane de lire sterline (18,7 – 25 milioane de euro).

Această pânză în ulei pictată în 1835 și expusă la Royal Academy în 1836 a fost descrisă de sprecialiștii casei Sotheby’s drept „cea mai importantă reprezentare a capitalei italiene ce a fost pictată vreodată”.

Vândută cu rama ei originală, pictura face parte din „mica zestre de circa 10 opere de J.M.W. Turner deținute în colecții private” și este „una dintre cele mai frumoase” opere ale acestui pictor, a declarat Alex Bell, copreședinte al departamentului de pictură din casa Sotheby’s.

Licitația a avut loc în contextul în care Joseph Mallord William Turner a fost marea vedetă a sezonului cultural de toamnă de la Londra, marcat de o expoziție care i-a fost dedicată la muzeul Tate Britain, intitulată „Late Turner”, și de lansarea în cinematografe a filmului biografic „Mr. Turner”.

Pe de altă parte, casa Sotheby’s a organizat miercuri seară o licitație și la Paris, unde un tablou de Andy Warhol a fost vândut cu 2,3 milioane de dolari, iar o operă de Jean-Michel Basquiat a fost adjudecată cu 1,7 milioane de euro la o licitație organizată de casa Christie’s miercuri seară tot în capitala franceză.

Acea serigrafie în acril de Andy Warhol, achiziționată în același an în care a fost realizată, face parte din seria „Ladies and Gentlemen” (1975) și avea un preț estimativ de 1,5 milioane de euro.

Un tablou în ulei de mari dimensiuni al japonezului Kazuo Shiraga, intitulat „Chishusei Kanchikotsuritsu” (1961), evaluat între 1 milion și 1,5 milioane de euro, care a apărut pentru prima dată într-o licitație publică, a fost adjudecat cu 2,057 milioane de euro.

O pânză din seria „Mariale”, intitulată „M.B.2”, realizată între 1960 și 1961 de pictorul francez de origine maghiară Simon Hantai, estimată între 1,8 milioane și 2,2 milioane de euro, a fost vândută cu 2 milioane de euro. Doar șase opere din această serie, în care pânza este pictată după ce a fost pliată, sunt cunoscute.

O operă a artistului american Alexander Calder, realizată în 1947 și oferită de artist unui medic newyorkez, care nu a părăsit niciodată colecția acestuia, a fost vândută cu 1,6 milioane de euro.

Un tablou din 1986, intitulat „Icon 6”, realizat de un alt star al artei contemporane, Jean-Michel Basquiat, a fost vândut cu 1,7 milioane de euro la o licitație organizată de casa Christie’s la Paris, miercuri seară. Licitația a generat încasări totale de 24,9 milioane de euro.

În aceeași licitație, o operă a artistei franceze Germaine Richier, „L’Echiquier grand”, a fost vândută cu 1,5 milioane de euro, o pânză de Zao Wou-Ki a fost adjudecată cu 1,3 milioane de euro, o pictură a artistei americane Joan Mitchell, „They never appeared with the white”, a fost achiziționată cu 1,2 milioane de euro, iar o operă de Kazuo Shiraga și-a găsit cumpărător contra sumei de 1,17 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică