Prima pagină » Cultură » Ziar olandez: Cei trei hoți care au furat TEZAURUL DACIC au fugit în Germania, iar poliția olandeză e pe urmele lor. Ar putea fi și români implicați

Ziar olandez: Cei trei hoți care au furat TEZAURUL DACIC au fugit în Germania, iar poliția olandeză e pe urmele lor. Ar putea fi și români implicați

Ziar olandez: Cei trei hoți care au furat TEZAURUL DACIC au fugit în Germania, iar poliția olandeză e pe urmele lor. Ar putea fi și români implicați
FOTO - ARHIVĂ

Poliția olandeză aproape i-a identificat pe cei trei hoți care au furat artefactele dacice expuse la Muzeul Drentse din Assen. După ce au analizat cu atenție filmările camerelor de supraveghere din muzeu, cei trei infractori care au folosit explozibil pentru a fura tezaurul României s-ar afla în Germania, iar o echipă de 35 polițiști se află pe urmele lor. 

Autoritățile speculează că ar fi implicat și un al patrulea hoț. De asemenea, ar fi și români printre hoții care au jefuit muzeul, transmite ziarul De Telegraaf. După ce au ieșit cu comorile, au luat mașina și s-au deplasat până la un anume punct.

Infractorii s-ar afla în Germania, cu coiful și brățările dacice de aur

Infractorii au lăsat și-au lăsat în urmă mașina sub un pod, pe care au incendiat-o, și au luat un alt autoturism în direcția autostrăzii N33 de lângă Rolde. Poliția din nordul Olandei nu dorește să ofere detalii amănunțite despre investigație pentru a nu periclita ancheta.

„Coiful de la Coțofenești, vechi de aproximativ 2.500 de ani, poartă numele satului românesc unde a fost descoperit. Pentru români, acest coif este la fel de valoros ca pictura „Rondul de noapte” a lui Rembrandt pentru olandezi”, scrie De Telegraaf.

Autoritățile din Olanda cooperează cu Poliția Română

Echipa olandeză de investigație este compusă din anchetatori tactici, specialiști criminaliști, polițiști și membri ai echipei naționale de artă din cadrul Unității Naționale de Expertiză și Operațiuni. Există și o colaborare strânsă cu Poliția Română. Poliția nu exclude implicarea directă sau indirectă a unor infractori români în acest jaf. Obiectele de valoare ar putea fi folosite ca monedă de schimb între infractori sau ar putea fi solicitată o răscumpărare.

Poliția olandeză le solicită persoanelor care au informații sau imagini privind tezaurul dacic să se prezinte la cea mai apropiată secție. În timpul spargerii muzeului, au fost furate patru obiecte împrumutate Muzeului Drents de la Muzeul Național de Istorie din România. Printre acestea se numără coiful de aur (din anii 450-400 î.Hr.) și trei brățări dacice de aur (care datează din jurul anilor 100 î.Hr – 99 d.Hr.).


Sursa Foto: Profimedia

Citește și:

Istoria din spatele coifului dacic de la Coțofenești, unul dintre obiectele de aur FURATE de la Muzeul Drents

Istoria din spatele brățărilor DACICE furate: Când au fost realizate și cine ar fi fost proprietarul

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și