Cătălin Predoiu a făcut public bilanțul infecțiilor cu noul coronavirus în instanțe. Ce măsuri are în vedere

Cătălin Predoiu a făcut public bilanțul infecțiilor cu noul coronavirus în instanțe. Ce măsuri are în vedere
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției / Foto: Cătălin Predoiu - Facebook
Publicat: 10/11/2020, 17:58

Aproape 550 de angajaţi ai instanţelor au fost infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, iar cinci dintre aceştia sunt internați în terapie intensivă. Trei angajați din rândul personalului din instanţele de judecată au pierdut lupta cu noul coronavirus, de la debutul pandemiei, a transmis, marți, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a detaliat măsurile elaborate pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţii în instanţe şi parchete.

După apeluri repetate din partea magistraților și a personalului auxiliar din justiție privind existența mai multor focare de COVID-19 în instanțele din țară, implicit nevoia implementării unor măsuri imediate, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a făcut public, marți, bilanțul cazurilor de infecție, potrivit datelor pe care le-a primit de la reprezentanţii Curţilor de Apel din România.

Unde s-au înregistrat decese

„Noi am fost în contact cu Curţile de Apel, cu Ministerul Public. (…) Ce pot să vă spun, pe baza datelor primite, este că în instanţe avem un număr de cazuri de infectare, astăzi, de 546 de persoane infectate, din care avem 5 cazuri în ATI. Sunt înregistrate la nivel naţional, pe ce date avem noi până la ora asta, trei decese în acest context: un caz de infarct anterior a avut COVID şi a fost internat la ATI, la Tribunalul Bacău, un deces la Timişoara, un deces la Iaşi. Nu am detalii, este ce mi-a parvenit de la Curţile de Apel”, a declarat, marți, ministrul Justiţiei, într-o conferință de presă, citat de News.ro.

Cu această ocazie, Cătălin Predoiu a anunţat că ministerul pe care îl conduse este pregătit să intervină şi să susţină modificări la nivel legislativ pentru a asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţii în instanţe şi parchete. Ministrul a făcut referire la alocarea sumei de aproape 35 de milioane de lei pentru asigurarea măsurilor necesare prevenirii îmbolnăvirilor în instituţiile care ţin de justiţie.

„Aş vrea să reamintesc faptul că în debutul acestei pandemii Ministerul Justiţiei a alocat atât fonduri, cât şi materiale necesare pentru protecţia instanţelor şi parchetelor. Efortul financiar cu care Ministerul Justiţiei a susţinut această protecţie a instanţelor şi parchetelor din primele etape ale echipării (…) a fost de aproximativ 35 de milioane de ei care s-au îndreptat către instanţe şi parchete pentru luarea măsurilor necesare protecţiei faţă de pandemie”, a spus Predoiu.

Predoiu a anunțat că poartă consultări pentru a stabili dacă este necesară o organizare a instanțelor și parchetelor în funcție de situația individuală a acestora.

„Ministerul Justiţiei este pregătit să intervină, în limita competenţelor sale, dacă în urma consultărilor cu CSM şi cu preşedinţii de Curţi de Apel şi cu Ministerul Public se va ajunge la concluzia că va fi necesară o astfel de intervenţie de ordin legislativ, normativ, care să permită CSM împreună cu instanţele să efectueze o organizare a activităţii în raport de provocările din fiecare instanţă şi parchet, pentru că situaţia diferă de la instanţă la instanţă, de la parchet la parchet”, a declarat Predoiu, precizând va avea și mâine consultări cu conducerea CSM pe acest subiect.

„În concluzie, suntem pregătiţi să continuăm şi efortul de echipare şi suntem gata să intervenim dacă situaţia o va impune, o să am consultări şi cu CSM mâine, în permanenţă am avut discuţii cu doamna preşedintă pe acest subiect”, a mai afirmat ministrul.

Solicitări pentru suspendarea activității judiciare

Măsurile luate de Ministerul Justiției au fost incluse în raportul Cabinetului Orban, la un an de când se află la guvernare, publicat vinerea trecută. Documentul face referire și la proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19  a fost elaborat și aflat în debatere publică de Ministerul Justiției încă din 8 septembrie.

Proiectul include o serie de reguli de procedură care au mai funcționat temporar pe durata decretelor prezidențiale privind starea de urgență, dar și unele noi privind desfășurarea unor acte de procedură la distanță, prin intermediul tehnologiilor.

Judecătoarea Viorica Costiniu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, a transmis, luni, o scrisoare deschisă ministrului Cătălin Predoiu, prin care solicită măsuri de suspendare a activității judiciare cu operarea doar a urgențelor, în contextul în care sindicatele personalului din magistratură se plâng că sălile de judecată au devenit adevărate focare COVID.

Anterior, săptămâna trecută, reprezentanții Sindicatului Național al Grefei Judiciare „Dicasterial” Timișoara s-au plâns, într-un comunicat, că  „lipsa de reacţie, incompetenţa şi incapacitatea de a gestiona situaţia pandemică a autorităţilor, atât centrale, cât şi locale ucide oameni!”, făcând referire la focare existente în instanțele și parchetele din Ploiești, Iași, Bacău și Timișoara.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...