Deținutul Fane Căpățână, apel către procurorul general al României: ”Mi-au furat viața, sunt pe punctul de a muri, cu un picior în groapă!”

Deținutul Fane Căpățână, apel către procurorul general al României: ”Mi-au furat viața, sunt pe punctul de a muri, cu un picior în groapă!”
Publicat: 21/12/2021, 17:01

Ștefan Dinu, cunoscut în lumea interlopă a anilor `90 sub numele de Fane Căpățână, se află încarcerat în Penitenciarul Iași, unde ispășește o pedeapsă de 10 ani de închisoare. După ce i s-a respins ultima cerere de eliberare condiționată, fiind amânat cu încă patru luni, deținutul a făcut un apel către procurorul general al României să îi fie suspendată pedeapsa, pe motiv de boală.

De-a lungul timpului, Fane Căpățână a lansat acuzații grave la adresa conducerii penitenciarelor Giurgiu și Iași, dar și a unor procurori și judecători, transformându-se, așa cum declară chiar el, într-un personaj incomod care trebuie ”redus la tăcere”.

Deținutul a intrat, de mai mult ori, în ”refuz de hrană”, a făcut plângeri la procurorul general al României și la Comisia de Abuzuri a Camerei Deputaților – acolo unde a trimis inclusiv 20 de ploșnițe pentru a arăta condițiile inumane din Penitenciarul Iași -, dar, dincolo de această luptă permanentă, s-a îmbolnăvit de hepatita B.

După ultimul control medical, din 13 decembrie, făcut la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași, Ștefan Dinu a aflat, stupefiat, că starea sa de sănătate s-a agravat dramatic, având ciroză hepatică, iar speranța sa de viață este redusă.

”Nu am beneficiat de tratamentul adecvat”

Deținutul a acuzat, în repetate rânduri, că i-au fost sustrasedin dosarul medical acte care demonstrau că este bolnav de hepatita B și are nevoie de un tratament special, care, în astfel de condiții, nu i-a fost acordat.

Mai mult, Ștefan Dinu consideră că la mijloc nu este altceva decât o răzbunare pentru că ”nu a tăcut” și pentru că a făcut publice nereguli din sistemul penitenciar și problemele prin care a trecut, la rândul său, în anii petrecuți în închisoare. Deținutul face din nou apel către procurorul general al României, solicitând ca pedeapsa să îi fie suspendată, pe motiv de boală, și afirmă că s-a dorit ”moartea” sa.

”Mi-au fost sustrase acte medicale din dosar. Nu am avut acces la tratamentul adecvat pentru hepatita B. Am fost dus, cu o săptămână în urmă, la un control medical, la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, iar un medic mi-a spus că am ciroză hepatică grad 4. «Doamne-ajută de-acum!», așa mi-a spus. Au vrut să mă omoare și mi-au ascuns acte din dosarul medical pentru că am denunțat trei procurori din Parchetul General. Din cauza medicilor torționari colaboratori ai ANP-ului, care fac mai mult rău decât Vișinescu sau Tudor Stănică, acum sunt ca și îngropat. Când au vrut să mă salveze alți medici – doctorul Streinu-Cercel este unul dintre aceștia, chiar a spus «omul ăsta riscă să facă ciroză hepatică» –, toți au ascuns actele medicale de la Adrian Streinu-Cercel, iar la dosar apărea că nu am absolut nimic și din această cauză nu am primit tratamentul de care aveam nevoie. Fac apel la Procurorul General al României pentru ca pedeapsa să îmi fie suspendată pe motiv de boală. Vor să mă omoare și iată că sunt pe punctul de a muri, sunt cu un picior în groapă”, acuză deținutul Ștefan Dinu, zis Fane Căpățână.

Ștefan Dinu a făcut, de altfel, și o cerere către conducerea Penitenciarului Iași, în 4 noiembrie 2021, solicitând să primească – prin intermediul familiei – un medicament necesar în tratamentul pentru hepatita B, fiind diagnosticat cu această boală încă din 2013.

”Subsemnatul Dinu Ștefan (…), vă adresez următoarea cerere, rugându-vă să aprobați să primesc de la familie – prin surse proprii – medicamentul antiviral hepatita B TENOFOVIR. De asemenea, rog totodată să dispuneți măsurile prevăzute de lege pentru a ajunge la un medic gastroenterolog care să-mi elibereze o rețetă, să pot primi medicamentul TENOFOVIR (…) pentru a-mi salva viața”, a solicitat deținutul Ștefan Dinu.

Gândul a solicitat conducerii Spitalului ”Sf. Spiridon” din Iași informații referitoare la diagnosticul primit de Ștefan Dinu, în urma controlului medical – având acordul acestuia pentru obținerea acestor informații medicale -, însă până la ora apariției acestui articol, nu am primit niciun răspuns.

”Lipsește recomandarea profesorului doctor Adrian Streinu-Cercel – foaie de observație și evoluție tratament”

”Pe data de 18 noiembrie 2020, am reușit să studiez dosarul meu medical și am constatat că lipsesc documente emise de medicul Ioan Ancuța din care reiese că sunt eligibil pentru începerea tratamentului cu Entecavir. Dar lipsesc și alte documente medicale care atestă starea mea precară de sănătate.

  • Lipsește recomandarea profesorului doctor Adrian Streinu-Cercel – foaie observație și evoluție tratament din data de 12.09.2019, atunci când am fost prezentat de Spitalul Penitenciar Jilava la Institutul «Matei Balș». Menționez că am predat – în copie – acest document domnului doctor al Penitenciarului Giurgiu, pe data de 18 noiembrie 2020.
  • Lipsesc toate actele medicale emise de UPU Ploiești, acte din care reieșea că, în timp ce mă aflam la Penitenciarul Ploiești – luna ianuarie 2020 -, am fost ținut la reanimare de la 10:00 și până la 23.00.
  • Lipsesc biletele de ieșire din Spitalul Penitenciar Jilava, deși am transmis aceste bilete, pe data de 2 decembrie 2020, la Penitenciarul Giurgiu”, susține Ștefan Dinu.

”M-am îmbolnăvit de hepatita B cronică în detenție. Mi s-a încălcat dreptul fundamental la viață, din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Vor să mă omoare! Am fost consultat de medicul Adrian Streinu-Cercel, care mi-a recomandat medicamentul Entecavir, dar medicii colaboratori ai ANP-ului (…) mi-au răspuns că nu mă încadrez în niciuna din categoriile acestui tratament”, spunea Ștefan Dinu în 2020, în exclusivitate pentru Gândul.

Soția lui Ștefan Dinu: ”Și un deținut are dreptul la viață, nu poate fi lăsat fără tratament medical”

Elvira Dinu, soția deținutului, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că există riscul apariției unei ciroze hepatice dacă soțul său nu primește tratamentul prescris. De altfel, deținutul și soția sa au înaintat, la un moment dat, și o sesizare către Colegiul Medicilor București, menționând acesta a fost infectat, pe perioada detenției în ANP, cu virusul hepatitic B, iar tratamentul cu Entecavir a fost amânat în mod nejustificat.

”Nu i s-a oferit tratamentul medical de care avea nevoie. De doi ani trebuia să îl primească, nu l-a primit. Aceasta este tentativă de omor. În ultimă instanță, doctorii din Penitenciarul Giurgiu se fac vinovați de situația gravă în care se află soțul meu. Ei ar fi trebuit să fac toate demersurile, soțul meu nu avea de unde să știe ce acte trebuie să trimită dacă nu i s-a spus absolut nimic – adeverință, acte doveditoare ale diagnosticului. Medicii de la Penitenciarul Giurgiu ar fi trebuit să trimită toate aceste acte la comisie, doar se afla în mâinile lor. Toate actele medicale trebuiau întocmite la penitenciar, pentru ca soțul meu să ajungă la doctor. Adevărul este că a fost plimbat de la un medic la altul”, a mărturisit Elvira Dinu, spunând și că ”familia nu mai înțelege nimic” din ceea ce se întâmplă cu soțul său.

”Soțul meu avea și are dreptul la tratament și ar fi trebuit să primească medicamentația respectivă. E viața unui joc în om, ei răspund de viața unui deținut. Și un deținut are dreptul la viață, nu poate fi lăsat fără tratament medical. Am făcut atâtea cereri, în doi ani de zile, a fost dus la control, la «Matei Balș», i s-a fixat un diagnostic, cu toate acestea, medicii de la Penitenciarul Giurgiu (n.red. – la momentul respectiv, Ștefan Dinu era încarcerat în Penitenciarul Giurgiu) nu au luat nicio măsură. Mai mult, i-au anulat și medicamentul prescris, un medic i-l prescrie, altul i-l ia, familia nu mai înțelege nimic”, a mai spus Elvira Dinu.

”Și anul trecut, în urma unui control medical efectuat, soțului meu i s-a prescris un tratament pentru boala pe care a contractat-o chiar în penitenciar, numai că nu a beneficiat de el. Iar acum, starea sa de sănătate s-a agravat, mi-e teamă să nu se ajungă la o ciroză, având în vedere rezultatele analizelor.”

Elvira Dinu, soția lui Fane Căpățână

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului