Soția unui celebru deținut din România, acuzații grave la adresa medicilor și șefilor închisorii: ”Nu i se poate lua dreptul la viață” + Decizia Colegiului Medicilor București (EXCLUSIV)

Soția unui celebru deținut din România, acuzații grave la adresa medicilor și șefilor închisorii: ”Nu i se poate lua dreptul la viață” + Decizia Colegiului Medicilor București (EXCLUSIV)
Soția unui celebru deținut din România, acuzații grave la adresa medicilor și conducerii Penitenciarului Giurgiu: ”Nu i se poate lua dreptul la viață” + Decizia Colegiului Medicilor București (EXCLUSIV)
Publicat: 07/11/2020, 18:00
Actualizat: 10/11/2020, 16:48

Soția unui celebru deținut din România lansează acuzații extrem de grave la adresa medicilor și conducerii Penitenciarului Giurgiu, susținând că, de doi ani de zile, acesta nu primește tratamentul adecvat, cu toate că este bolnav de Hepatita B, boală pe care a contractat-o chiar în timpul detenției. Ștefan Dinu (cunoscut sub numele ”Fane Căpățână”) a fost ”plimbat” prin mai multe penitenciare din România, motivul invocat de el fiind acela că ”nu și-a putut ține gura închisă” și a devenit un ”pușcăriaș-problemă” care suportă, acum, consecințele.

GÂNDUL.RO a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, mai multe ”pete de umbră” care planează asupra Penitenciarului Giurgiu. În decurs de doar o lună de zile, trei deținuți au murit – fiind deschise dosare de ”moarte suspectă” (toate detaliile AICI) –  numai că răspunsurile sosite la redacție au menționat că avem de-a face cu o ”anchetă în desfășurare” și, tocmai de aceea, nu pot fi oferite informații. În schimb, în urma acestei anchete, doi dintre adjuncții penitenciarului au fost destituiți, însă conducerea închisorii a transmis că aceste destituiri nu au legătură cu morțile suspecte, ci reprezintă doar ”revenirea pe funcțiile anterioare”.

Mai mult, GÂNDUL.RO a prezentat (amănunte AICI) și modul în care directoarea adjunctă a Penitenciarului Giurgiu a ”punctat la capitolul socializare”, mergând în concediu, cu mai multe luni în urmă, alături de un traficant de minori (aflat, acum, în arest preventiv) și de cumnatul acestuia – șef serviciu asistență psihosocială în Penitenciarul Giurgiu. De altfel, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a deschis o anchetă la Penitenciarul Giurgiu, în urma dezvăluirilor noastre.

Astăzi, GÂNDUL.RO aduce în fața cititorilor alte informații-șoc, ÎN EXCLUSIVITATE. Familia deținutului Ștefan Dinu acuză responsabilii medicali din Penitenciarul Giurgiu, dar și conducerea închisorii, de ”abuz în serviciu” și chiar de ”tentativă de omor” asupra acestuia, înaintând și o sesizare către Colegiul Medicilor din București a cărei soluționare o prezentăm în cuprinsul acestui articol.

Deținutul a cerut ministrului Justiției să fie audiat: ”De câte ori am sesizat acest aspect, conducerea Penitenciarului a dispus măsuri împotriva mea”

Surprizător, Ștefan Dinu – zis și Fane Căpățână – dezvăluie că, în repetate rânduri, ”a atras atenția” că la Penitenciarul Giurgiu există și acționează ”o rețea de traficanți de droguri”, iar cele trei decese înregistrate în mai puțin de o lună ar fi urmarea consumului de substanțe interzise.

Totuși, sesizările sale au primit un ”răspuns” ferm, fiindluate măsuri împotriva sa și, în ultimă instanță, chiar și lipsa de implicare în ceea ce privește tratamentul pe care ar trebui să îl primească – având hepatita B ar avea ca motiv faptul că nu se transformă într-un deținut ”model”.

”Am atras atenția de numeroase ori cu privire la faptul că în interiorul Penitenciarului Giurgiu acționează o rețea de traficanți de droguri, iar conducerea închisorii tolerează acest fapt de o gravitate excepțională. Aici se consumă mai multe droguri decât în Ferentari, probabil. De câte ori am sesizat acest aspect, conducerea Penitenciarului a dispus măsuri împotriva mea. Cer ministrului Justiției să fiu audiat pentru a prezenta această situație. În interiorul închisorii, mulți dintre deținuți umblă ca niște zombi pe holuri din cauza consumului de droguri”, a declarat Ștefan Dinu, ÎN EXCLUSIVITATE, pentru GÂNDUL.RO.

”În pușcărie se consumă mai multe droguri decât afară. E mai mare traficul în pușcărie”

O altă sursă GÂNDUL .RO din Penitenciarul Giurgiu, a cărei identitate o vom proteja tocmai pentru a nu fi luate împotriva sa măsuri coercitive din cauza dezvăluirilor ”deranjante”, ne-a dezvăluit, ÎN EXCLUSIVITATE, că toate neregulile semnalate de deținutul Ștefan Dinu sunt REALE.

În spatele gratiilor există o adevărată ”lege a junglei” și ”se consumă mai multe droguri decât afară”. Mai mult, șpaga e la ordinea zilei, cum se spune, iar ”angrenajul” funcționează atât de bine încât nimeni nu poate ”strica mersul lucrurilor”. Iar asta este valabil pentru toate pușcăriile din România, nu numai pentru Penitenciarul Giurgiu.

”În pușcărie totul e bine dacă ești de partea lor, a gardienilor și a conducerii. Dacă nu îți ții gura, atunci ești pus pe lista neagră, ți se întocmesc rapoarte, nu mai poți participa la programe educaționale și de reabilitare – care te ajută la barem, dacă vrei să fii eliberat condiționat -, iar gardienii le spun celorlalți deținuți că ești… sifon. Sunt fel și fel de manevre prin care ești pedepsit, apar deținuți-martor care depun mărturie împotriva ta, că ești deținut-problemă, că ești violent, că-ți faci de cap… La pușcărie așa e făcut sistemul, o duci bine numai dacă le dai informații, dacă ai bani sau dacă ești tare și te respectă 50 de deținuți. Așa trăiești. Așa te respectă și gardienii. Dacă ai bani, faci ce vrei, îi cumperi pe toți, poți să primești de acasă whisky, telefoane, tot ce vrei tu. Șpaga merge la toată lumea, de la gardieni până la conducere, iar asta e valabil pentru toate pușcăriile din România. Dacă ești sifon, te duci și spui, mai sus, tot ce se întâmplă. Ce vezi, cine cumpără, cine vinde etc. Conducerea are nevoie de informatori, conducerea știe tot ce se întâmplă, chiar și cu drogurile”, spune sursa GÂNDUL.RO, în exclusivitate.

”Există familii care preferă să le ajungă copiii, frații sau nepoții în pușcărie ca să nu mai consume droguri în libertate. Dar în pușcărie se consumă mai multe droguri decât afară. E mai mare traficul în pușcărie. Oamenii zic, l-am băgat cu mâna mea în pușcărie, nu mai puteam să-l țin afară că murea din cauza drogurilor. Ajunge la pușcărie și începe să-și vândă adidașii, treningul, ce mai are el, ca să cumpere droguri. Până și mâncarea și-o dă pe droguri. Săracii părinți aduc pachete, iar pachetele sunt date în schimbul drogurilor. Dar cine să se ducă să reclame?”

Potrivit celor declarate de sursa GÂNDUL.RO, angajările gardinilor se fac numai pe criteriul de… rudenie, astfel că te lovești pe holuri numai de ”neamuri”.

”În pușcărie sunt numai neamuri, numai așa se angajează. Nu există ceva străin, ca să zic așa. Te lovești de cumnatul lu` cutare, de sora lu` cutare, de nevasta lu` cutare. Dacă vine un gardian care nu e ruda cuiva și vrea să își facă treaba, îl aruncă imediat pe o secție, iar ceilalți gardieni, mai vechi, le spun deținuților să-l ia tare pe noul venit. Legea junglei. Iar dacă îți ceri drepturile, ca deținut, ești trecut pe lista neagră, ți se spune sifon ca să te bată ceilalți deținuți. E o manevră… Și dacă ai probleme de sănătate nu te bagă în seamă, ți se spune că aștepți, că respectivul e ocupat. Ce, bă, ești numai tu aici? Am treabă! Dacă îi vorbești, cumva urât, te trezești cu raport”, dezvăluie sursa GÂNDUL.RO.

”Vrei să vorbești cu nevasta la telefon, te programezi pentru a doua zi, la zece – să zicem. Ești scos la telefon la ora douăsprezece, ca să nu mai poți vorbi, că poate femeia aia are și ea treabă, nu poate să stea două ore la telefon și să te aștepte. Totul este făcut cu premeditare, pentru ca deținutul să reacționeze și să fie pedepsit. Ștefan Dinu și-a cerut drepturile, fiind și bolnav, de-asta a intrat și în refuz de hrană, l-au trecut pe lista neagră fiindcă a vorbit prea mult”

Ștefan Dinu s-a îmbolnăvit de Hepatita B cronică în timpul detenției

Deținutul spune că s-a îmbolnăvit de Hepatita B cronică în timpul detenției, fiindu-i încălcat ”dreptul la viață” și acuză conducerea penitenciarului că vrea ”să îl omoare”. I-a fost recomandat, în urma unui control medical, un anumit medicament, însă medicii colaboratori ai ANP i-au transmis că nu poate primi medicamentul fiindcă nu se încadrează ”în categoriile acestui tratament”.

”M-am îmbolnăvit de Hepatita B cronică în detenție. Mi s-a încălcat dreptul fundamental la viață, din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Vor să mă omoare! Am fost consultat de medicul (…), care mi-a recomandat medicamentul Entecavir, dar medicii colaboratori ai ANP-ului (…) mi-au răspuns că nu mă încadrez în niciuna din categoriile acestui tratament. În prezent, sunt diagnosticat cu pietre la fiere și necesit operație urgentă de colecist. Dreptul la viață garantat de Constituția României mi-a fost din nou încălcat, deoarece (…) s-au opus transferului meu către spitalul Floreasca pentru operația de colecist, după ce, în prima instanță, tot aceștia au fost de acord să îmi fac operația într-un spital din afara penitenciarului, deoarece penitenciarul Giurgiu nu deține un spital, ci doar o unitate de primiri urgente”, acuză deținutul.

Soția deținutului: ”Aceasta este tentativă de omor. În ultimă instanță, doctorii din Penitenciarul Giurgiu se fac vinovați de situația gravă în care se află soțul meu”

De doi ani de zile, deținutul nu primește tratamentul adecvat, starea sa de sănătate deteriorându-se progresiv și, în astfel de condiții, temându-se de o tragedie, deținutul și soția sa au înaintat o sesizare către Colegiul Medicilor București, menționând acesta a fost infectat, pe perioada detenției în ANP, cu virusul hepatic B, iar tratamentul cu Entecavir a fost amânat în mod nejustificat.

Elvira Dinu, soția deținutului a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că soțului său nu i se oferă tratamentul medical de care are absolută nevoie de doi ani de zile, considerând că este vorba, în ultimă instanță, de ”tentativă de omor”.

”Nu i s-a oferit tratamentul medical de care avea nevoie. De doi ani trebuia să îl primească, nu l-a primit. Aceasta este tentativă de omor. În ultimă instanță, doctorii din Penitenciarul Giurgiu se fac vinovați de situația gravă în care se află soțul meu. Ei ar fi trebuit să fac toate demersurile, soțul meu nu avea de unde să știe ce acte trebuie să trimită dacă nu i s-a spus absolut nimic – adeverință, acte doveditoare ale diagnosticului. Medicii de la Penitenciarul Giurgiu ar fi trebuit să trimită toată aceste acte la comisie, doar se afla în mâinile lor. Toate actele medicale trebuiau întocmite la penitenciar, pentru ca soțul meu să ajungă la doctor. Adevărul este că a fost plimbat de la un medic la altul”, mărturisește femeia.

Și anul trecut, în urma unui control medical efectuat, soțului meu i s-a prescris un tratament pentru boala pe care a contractat-o chiar în penitenciar, numai că nu a beneficiat de el. Iar acum starea sa de sănătate s-a agravat, mi-e teamă să nu se ajungă la o ciroză, având în vedere rezultatele analizelor.

Elvira Dinu, soția lui Fane Căpățână

”Nu știm ce se întâmplă cu el. I s-a deschis o cale spre moarte…”

Soția deținutului este, pe bună dreptate, alarmată de o astfel de situație care ar putea avea urmări tragice, spunând că soțul său are dreptul la tratament – faptul că este deținut nu-i anulează dreptul la viață -, numai că, în pofida tuturor cererilor, situația rămâne neschimbată.

La un moment dat, spune femeia, un medic îi prescrie un tratament soțului său, iar un altul i-l anulează, familia aflându-se în situația în care nu mai înțelege absolut nimic din ceea ce se întâmplă. I s-a spus chiar să ia ea rețeta soțului, să cumpere medicamentele compensate de la farmacie și să i le ducă la penitenciar, întrebându-se care mai este rolul medicilor din închisoare?

”Soțul meu avea și are dreptul la tratament și ar fi trebuit să primească medicamentația respectivă. E viața unui joc în om, ei răspund de viața unui deținut. Și un deținut are dreptul la viață, nu poate fi lăsat fără tratament medical. Am făcut atâtea cereri, în doi ani de zile, a fost dus la control, la Matei Balș, i s-a fixat un diagnostic, cu toate acestea medicii de la Penitenciarul Giurgiu nu au luat nicio măsură. Mai mult, i-au anulat și medicamentul prescris, un medic i-l prescrie, altul i-l ia, familia nu mai înțelege nimic. Mi s-a spus că ar fi trebuit să iau eu rețeta prescrisă, compensată, să iau medicamentele respective și să i le dau eu soțului, în penitenciar. Dar asta nu se putea face în Penitenciarul Giurgiu, să-i elibereze medicamentele farmacia penitenciarului? E clar că medicii din penitenciar nu au niciun rol acolo. Toată lumea s-a făcut că nu știe nimic. Dar cel mai important este să i se dea tratamentul, fiindcă ne este foarte frică pentru viața lui. Are dreptul la viață și la îngrijire medicală, chiar dacă este deținut”, mai spune Elvira Dinu.

Ce-au făcut ei, în doi ani de zile, este crimă. Este mult și o lună, fără tratament, într-o astfel de situație, dar doi ani? Se arată cu degetul unul pe celălalt, atât. I s-a deschis o cale spre moarte, în felul acesta. Mai ales că s-a îmbolnăvit în penitenciar. Noi suntem distruși, și eu, și copiii… Nu știm ce se întâmplă cu el, efectiv… A și făcut o cerere, cu o lună și ceva în urmă, pentru medicamente, vitamine, nu s-a întâmplat nimic. Absolut nimic. Greșelile pe care le-a făcut, la un moment dat, și din cauza cărora a fost închis, nu-i iau dreptul la viață soțului meu…”

Elvira Dinu

Colegiul Medicilor București, Comisia de Disciplină: ”Toate consulturile la care a fost trimis pacientul nu au fost însoțite și de documentele de la Penitenciar”

În urma sesizării depuse împotriva doctorului Ioan Ancuța (medic primar medicină internă, medic specialist reumatologie, Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino), Colegiul Medicilor București a dispus analizarea acestui caz, iar Comisia de Disciplină – al cărei președinte a fost prof.dr. Daniel Bartoș, fost ministru al Sănătății – a luat o decizie, pe 1 octombrie, decizie pe care GÂNDUL.RO o prezintă în exclusivitate.

Trebuie menționat că soția deținutului Ștefan Dinu a fost audiată de Comisia de Disciplină, iar doctorul Ioan Ancuța a a transmis că este plecat din România, depunând și o motivare la dosar.

”Soluționarea sesizării depuse de deținutul Ștefan Dinu și soția sa la adresa dr. Ioan Ancuța, medic primar medicină internă, medic specialist reumatologie, Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino, afirmând că a fost infectat, pe perioada detenției în ANP virusul hepatic B (VHB) cauza amânării tratamentului cu Entecavir. În fapt, se reține că pacientul (…) a fost trimis, din penitenciarul unde era reținut pentru executarea pedepsei privative de libertate, pentru consult în vederea stabilirii conduitei terapeutice pentru infecție cronică VHB”, se arată în DECIZIA Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor București.

Dr. Ioan Ancuța afirmă că s-au efectuat analizele prevăzute în protocolul terapeutic de HVB. Ultima viremie este atașată la dosar. (…) Afirmă că s-a cerut pacientului (n.red. – Ștefan Dinu) să vină cu documente (bilet de trimitere și adeverință) pentru spitalizare de zi, în vederea efectuării analizelor restante și a repetării celor deja efectuate. Dintre aceste investigații era esențial pentru începerea tratamentului antiviral efectuarea Ac anti-D. Toate consulturile la care a fost trimis pacientul nu au fost însoțite și de documentele de la Penitenciar (n.red. – sublinierea noastră) pentru decontarea analizelor (spitalizare de zi).

Comisia de Disciplină, Colegiul Medicilor București

Dr. Ioan Ancuța: ”Deținutul ar putea fi eligibil pentru o anumită schemă de tratament, cu condiția să își facă testarea pentru Ac anti hepatitic D”

Familia deținutului susține că – la nivelul Penitenciarului Giurgiu – a existat și există o lipsă de comunicare cel puțin ciudată în relația cu cel aflat în spatele gratiilor, astfel că acesta nu știe ce acte medicale îi sunt necesare și, mai grav, ”toată lumea se face că nu știe nimic”. Or, după cum a constat Comisia de Disciplină, doctorul Ioan Ancuța a confirmat că deținutul Ștefan Dinu ”ar putea fi eligibil pentru un anumit tratament”, însă are nevoie de un bilet de trimitere pentru a i se face analize la Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino.

Comisia de Disciplină, învestită în soluționarea cauzei, a constat că ”aspectele prezentate în reclamație și deduse judecății forului disciplinar vizează conduita terapeutică și atitudinea deontologică a medicilor implicați”, ceea ce face de jure (n.red. – ”potrivit legii”) obiectul unei cercetări disciplinare.

Comisia de Disciplină, analizând înscrisurile medicale folosite ca probă și documentele cercetate și reținute în soluționarea cauzei, ca măsuri de cercetare a fapte, constată că dr. Ioan Ancuța l-a consultat pe reclamant (n.red. – deținutul Ștefan Dinu) în repetate rânduri, confirmând că ar putea fi eligibil pentru o anumită schemă de tratament, cu condiția ca reclamantul să își facă testarea pentru Ac anti hepatitic D sau să vină cu un bilet de trimitere pentru a-i putea face această analiză la Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino în formă legală, spitalizare de zi.

Deși în dosar există recomandări multiple ale dr. Ioan Ancuța, nu există și dovada că reclamantul ar fi adus bilet de trimitere sau ar fi făcut analiza necesară.

Comisia de Disciplină

”Comisia de Disciplină, după administrarea tuturor probelor apreciate ca fiind necesare, constată că faptele și împrejurările arătate mai sus nu au constituit abatere de la buna practică medicală. Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor din București hotărăște NESANCȚIONAREA dr. Ioan Ancuța. Prezenta decizie poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare”, se precizează la finalul DECIZIEI luate de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor București.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația