EXCLUSIV. GÂNDUL.RO a avut dreptate! Azi ar fi trebuit să fie livrat către români primul lot din cele 115 mil. măști cumpărate de Ministerul Sănătății! Numai că firma câștigătoare NU a onorat ultra-mediatizatul contract! // Oficialii ministerului se ascund! (SURSE)

EXCLUSIV. GÂNDUL.RO a avut dreptate! Azi ar fi trebuit să fie livrat către români primul lot din cele 115 mil. măști cumpărate de Ministerul Sănătății! Numai că firma câștigătoare NU a onorat ultra-mediatizatul contract! // Oficialii ministerului se ascund! (SURSE)
Mega-licitația pentru 115 milioane de măști medicale
Publicat: 19/08/2020, 18:53
Actualizat: 19/08/2020, 19:32

Este o atmosferă tensionată pe coridoarele Ministerului Sănătății, iar totul are ca punct de pornire mega-licitația pentru cele 115 milioane de măști medicale a căror livrare ar fi trebuit să înceapă chiar de azi. GÂNDUL.RO a avertizat asupra faptului că inclusiv premierul Ludovic Orban a fost dezinformat și că firma câștigătoare se află în imposibilitatea de a onora acest contract fabulos, de o importanță vitală pentru România.

Scenariul – și așa foarte complicat – prezentat, pas cu pas și în premieră de GÂNDUL.RO – devine de-a dreptul halucinant, fiindcă atât de așteptatele măști medicale rămân, încă, doar o promisiune făcută Naguma Medical Supply, firma de imobiliare care a câștigat controversata licitație. În timp ce oficialii Ministerului Sănătății se ascund și refuză să răspundă întrebărilor GÂNDUL.RO, reporterii noștri au aflat – din surse – că Naguma nu a depus nici marți, 18 august (în ultima zi legală) garanția de execuție a contractului și nici nu a început distribuția către DSP-urile din țară a măștilor promise.

Doi dintre participații la licitația câștigată de firma imobiliară NAGUMA (respectiv BEST ACHIZIȚII SRL și UNIFARM SA) depuseseră contestații la CNSC, însă acestea au fost respinse. ALPFA MED CLINIC SRL a ”atacat” și la Tribunalul București, dar – așa cum a informat, în exclusivitate, GÂNDUL.RO – la sediul Ministerului Sănătății a fost semnat acordul-cadru în urma căruia firma ”Naguma Medical Supply” trebuia să demareze, începând de astăzi, livrarea măștilor medicale.

Ministerul Sănătății, ”Titanicul” răpus de ”aisbergul” Naguma Medical Supply

Surpriză! Au trecut 20 de zile de la semnarea contractului și o săptămână de la semnarea actului subsecvent, iar Naguma Medical Supply – cu toate că avea obligația de a depune o garanție de execuție a contractului până marți, 18 august nu și-a onorat angajamentele.

Totuși, acesta este doar vârful ”aisbergului” în mega-scandalul izbucnit într-o perioadă de criză medicală acută. Măsurile de protecție – cu atât mai mult măștile medicale, cu atât mai mult cele 115 milioane de măști ”garantate” de Naguma Medical Supply – sunt absolut necesare pentru a se încerca limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus. Dar se pare că ”balonul de săpun” Naguma Medical Supply se sparge nu din cauza contestațiilor depuse, ci pentru că firma de imobiliare a câștigat o licitație care… o depășește.

Agitația din Ministerul Sănătății este de înțeles, în astfel de condiții – inclusiv puseurile de tensiune și plecările intempestive în concediu de odihnă -, fiindcă Naguma Medical Supply, cu toate că s-a angajat să înceapă distribuirea măștilor medicale în termen de 7 zile de la data semnării contractului subsecvent, a mai cerut acum (potrivit surselor noastre va și obține acceptul!!) o ”păsuire” de 15 zile.

Sursele GÂNDUL.RO ne-au transmis, în exclusivitate, că această ”păsuire” a fost acordată de Ministerul Sănătății, ceea ce înseamnă că distribuirea măștilor medicale către români va mai întârzia (cel puțin) două săptămâni.

Ludovic Orban, ”dezinformat” în afacerea momentului din România

Pe măsură ce ”spiritele” s-au încins, iar informații-șoc au au fost publicate, în premieră, de GÂNDUL.RO, una dintre firmele care au contestat ”supremația” Naguma Medical Supply – BEST ACHIZIȚII SRL – a transmis și un comunicat prin care a dezvăluit că premierul Ludovic Orban a fost ”dezinformat” în legătură cu ”afacerea momentului” din România, că nu a știut nimic despre acordul cadru care a fost semnat și – mai mult –  că a dezinformat populația, la rândul său, în legătură cu această ”mega-licitație” controversată.

”BEST ACHIZIȚII SRL este prinsă la mijloc între doi oameni politici (n.red. – Ludovic Orban și Gabriela Firea) care sunt complet dezinformați”, s-a precizat la începutul comunicatului transmis de BEST ACHIZIȚII SRL și prezentat – în exclusivitate – de GÂNDUL.RO.

”Stimate domnule prim-ministru Ludovic Orban,

Societatea noastră a contestat la CNSC procedura de măști de la Ministerul Sănătății în termen de 5 zile de la primirea comunicării. Sunteți total dezinformat când spuneți că noi am așteptat până în ultima zi. UNIFARM SA a contestat această procedură în cea de-a zecea zi. Dezinformați populația când spuneți că doar firma BEST ACHIZIȚII SRL a contestat această procedură.

Au fost 3 societăți: BEST ACHIZIȚII și UNIFARM la CNSC, iar ALPFA MED CLINIC SRL la Tribunalul București. Deci nu puteți spune că doar societatea noastră v-a blocat această procedură. În data de 14 august a fost emisă decizia CNSC și imediat ați fi putut încheia acordul cadru și contractul subsecvent (…), deorece legea vă permite să nu mai așteptați o eventuală cale de atac la Curtea de Apel”, au specificat reprezentanții BEST ACHIZIȚII SRL în comunicat.

”Dumneavoastră nu ați putut încheia imediat acest acord cadru deoarece societatea ALPFA MED CLINIC, care v-a contestat la Tribunalul București a avut ultimul termen pe 17.07.2020. Din data de 18.07.2020 ați fi putut încheia acest acord cadru, ceea ce s-a și întâmplat în data de 31.07.2020, când ne-ați invitat să semnăm acordul cadru și noi am fost de acord. Nu înțelegem cum duminică, 2 august, ați spus în presă că vă blocăm în continuare procedura, atâta timp cât noi, pe data de 31.07, am fost de acord să semnăm acordul cadru, ceea ce s-a și întâmplat”

Extras din comunicatul BEST ACHIZIȚII SRL

”Achiziția celor 115 milioane de măști a devenit inoportună și oneroasă”

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația depusă de BEST ACHIZIȚII SRL, firma clasată pe locul al doilea. Reprezentanții firmei a anunțat, ulterior, că vor depune o plângere împotriva respectivei decizii, dar nu numai atât.

Printr-o adresă trimisă către Ministerul Sănătății, BEST ACHIZIȚII SRL a solicitat anularea procedurii de achiziție a celor 115 milioane de măști, prezentând și motivele care au stat la baza acestei cereri.

”Începând din data de 06.07.2020, în contextul în care Turcia a relaxat condițiile legislative în privința exporturilor de dispozitive medicale care include toate tipurile de produse, materiale sanitare și de protecție și echipamente pentru combaterea COVID 19, vă informăm că aceste măsuri de relaxare au condus la o scădere semnificativă a prețurilor măștilor chirurgicale. În această săptămână, mai multe spitale din România, dintre care exemplificăm Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” din Iași, au achiziționat măști chirurgicale la un preț unitar de 0,53 lei bucata”, s-a menționat în adresa trimisă de BEST ACHIZIȚII SRL.

”Prețul pieței, în această săptămână pentru produsul ”Măști chirurgicale”, indicat atât de platformele online de vânzări de tip Emag, cât și de platforma de licitații SICAP se situează între 0,53 – 0,58 lei/bucata. (…) Achiziția celor 115 milioane de măști (n.red. – prin Naguma Medical Supply, respectiv 0,64 lei/bucată) a devenit inoportună și oneroasă”

BEST ACHIZIȚII SRL

Totuși, așa cum GÂNDUL.RO a prezentat, în exclusivitate, firma de imobiliare Naguma Medical Supply a rămas în pole-position, fiind considerată și desemnată firma care a prezentat cea mai bună ofertă.

Numai că, având în vedere că Naguma este ”păsuită” cu 15 zile de Ministerul Sănătății și nu a reușit, așa cum era prevăzut în contract, să înceapă distribuirea măștilor medicale la nivel național, începând de azi, situația se află… în aer, alături de ”ucigașul nevăzut” COVID-19. La propriu. Așadar, românii care așteptau măștile medicale, într-o perioadă în care numărul infecțiilor cu noul coronavirus crește alarmant, sub obligați să mai aștepte și să se protejeze cum pot.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?