EXCLUSIV | Șeful Jandarmeriei Române, dat pe mâna Parchetului Militar pentru abuz de autoritate – DOCUMENT

EXCLUSIV | Șeful Jandarmeriei Române, dat pe mâna Parchetului Militar pentru abuz de autoritate - DOCUMENT
Publicat: 26/11/2021, 14:50
Actualizat: 26/11/2021, 15:29

Colonelul Gheorghe Lupescu, șeful Inspectoratului Județean al Jandarmeriei Argeș, a fost îndepărtat din funcție, surprinzător, printr-un ordin al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR) emis în 10 septembrie, fiind înștiințat că i s-a avizat negativ accesul la informații clasificate. Numai că acesta a fost repus în funcție, după ce a câștigat, pe 29 octombrie, o primă bătălie cu IGJR la Tribunalul Argeș.

Avizul era valabil până în luna martie 2022, iar Tribunalul Argeș a admis cererea colonelului Gheorghe Lupescu de suspendare a tuturor actelor administrative care au dus la înlăturarea sa din funcția de șef al Inspectoratului Județean al Jandarmeriei  (IJJ) Argeș (mai multe detalii AICI).

Numai că situația este departe de a fi remediată. Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Gândul, avocatul Elena Dinu, care îl reprezintă pe colonelul Gheorghe Lupescu, a depus o plângere penală la Parchetul Militar împotriva colonelului Alin-Ionel Mastan, șeful Jandarmeriei Române, pentru că acesta nu a respectat, întru totul, o hotărâre judecătorească.

Alin-Ionel Mastan este acuzat, acum, de ”abuz de autoritate”, în condițiile în care colonelul Gheorghe Lupescu a fost repus în funcție, prin decizia executorie a instanței, numai că adresa Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) – prin care fusese retras avizul pentru acces la informații clasificate – nu a fost anulată. În consecință, colonelul Lupescu nu are, în continuare, acces la astfel de informații și nu își poate exercita atribuțiile.

”Am solicitat conducerii IGJR să se conformeze hotărârii instanței de judecată”

Gândul prezintă, în exclusivitate, extrase din plângerea penală depusă împotriva colonelului Alin-Ionel Mastan, șeful Jandarmeriei Române, de colonelul Gheorghe Lupescu.

În 2 noiembrie, acesta a transmis că se va prezenta la serviciu după terminarea concediului, respectiv din 4 noiembrie, urmând a ocupa funcția de inspector-șef. La raport a fost anexată, de altfel, și motivarea instanței de contencios administrativ care a decis repunerea sa în funcție.

”La 02.11.2021  am comunicat prin raport scris că la expirarea  concediului (04.11.2021)  mă voi prezenta  pe funcția  de Inspector șef, atașând și hotărârea instanței de contencios administrativ, motivată. Am solicitat  conducerii IGJR să se conformeze hotărârii instanței de judecată  cu privire la cele două acte administrative  a căror suspendare s-a dispus. Ca urmare, prin Ordinul IGJR nr. 2021/ 02.11.2021 «s-a constatat că începând cu  29.10.2021 … s-au suspendat efectele  ordinului IGJR de eliberare din funcție și punere la dispoziție în vederea încadrării sau trecerii în rezervă (nr. 1740/ 10.09.2021) și am fost repus  în funcția deținută anterior, urmând ca drepturile salariale să fie stabilite ulterior”, se precizează în plângerea penală.

”Ordinul respectiv (…) omite deliberat să dea efect (să execute) hotărârea judecătorească și cu privire la celălalt act administrativ al cărui efect a fost suspendat, respectiv adresa DGPI din  cadrul MAI de avizare negativă și de retragere a avizului de acces la informații clasificate, care a stat  la baza ordinului  de eliberare din funcție și punere la dispoziție.”

Extras din plângerea penală depusă împotriva șefului Jandarmeriei Române

Șeful Jandarmeriei Române ar fi refuzat, ”nejustificat”, să execute hotărârea judecătorească

Colonelul Gheorghe Lupescu îl acuză pe Alin-Ionel Mastan, șeful Jandarmeriei Române, că refuză să execute o hotărâre judecătorească, nefiind anulată adresa DIPI prin care nu mai avea autorizație de acces la informații clasificate.

”Pe această cale, inspectorul  general al I.G.J.R. – col. Mastan Alin  refuză să execute o hotărâre judecătorească (general obligatorie), (…), deși dispozițiile legale aplicabile definesc obiectul acțiunii judiciare cu deplină claritate, încât persoana vătămată, printr-un act administrativ unilateral, învestește instanța să soluționeze litigiile care apar în faza premergătoare în cadrul încheierii actului administrativ , inclusiv  cele având ca obiect anularea în tot sau în parte a actului administrativ”, se mai menționează în plângerea penală depusă la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul București.

Colonelul Gheorghe Lupescu susține, în această plângere penală prezentată de Gândul, că șeful Jandarmeriei Române a refuzat ”nejustificat” să execute hotărârea judecătorească, iar ordinul de repunere a sa în funcție este ”incomplet”, neavând încă acces la informații clasificate.

”Refuzând nejustificat să execute, conf. art.14 alin.4 din Legea nr. 554/2004 și disp. referitoare la suspendarea efectelor adresei Direcției generale de protecție Internă din cadrul M.A.I., Ordinul  de repunere în funcție este incomplet (în mod vădit deliberat), câtă vreme, prin adresa  de înaintare se arată că la data repunerii în termen – ofițerul nu are  autorizație de acces la informații clasificate, iar detalii privind modul de lucru, în domeniul informațiilor clasificate, vor fi transmise de către  structura de securitate  din I.J.J. Argeș (din subordinea ofițerului repus în funcție”).

La  03.11.2021, cu adresa (…) a IJJ Argeș – inspectorul șef repus în funcție (col. Lupescu Gheorghe) este instruit pe linie de protecție  a informațiilor clasificate de prim adjunctul inspectorului șef (subordonatul său), col. Toma Marius Cezar, desemnat întâmplător  pe această funcție în perioada premergătoare punerii la dispoziție a subsemnatului, col. Lupescu Gheorghe, care îi interzice acestuia accesul la informații clasificate, în zonele și încăperile  unității  militare de  a lua  contact cu persoane din unitate, obligându-l să-și desfășoare activități exclusiv în camera 17”, se mai arată în plângerea penală.

”Comandantul unității militare, transformat în ”prizonierul prim-adjunctului său”

Într-un final, colonelul Gheorghe Lupescu susține că există ”fapte” săvârșite de colonelul Alin-Ionel Mastan care întrunesc condițiile ”abuzului de autoritate”.

În același timp, colonelul Lupescu conchide că șeful Jandarmeriei Române l-a transformat într-un ”prizonier” al propriului prim-adjunct, colonelul Toma Marius Cezar, acesta din urmă interzicându-i accesul la informațiile clasificate.

”Acestea fiind faptele, pe scurt, care, urmare a încălcării art.14 alin.4  din Legea nr. 554/2004 – definesc infracțiunea de abuz  de autoritate în sarcina inspectorului general, colonel Mastan Alin, și care fac din comandantul unității militare prizonierul prim adjunctului său, golindu-i de  conținut orice atribut esențial al actului de comandă, în contextul în care este  de esența funcției inspectorului șef – accesul la informați clasificate (este prevăzut în fișa postului, așa cum  s-a reținut  în susținerea juristului IGJR, în fața instanței de contencios administrativ)”, mai precizează colonelul Gheorghe Lupescu în plângerea penală.

”Multitudinea actelor normative încălcate de inspectorul general al IGJR definesc cu prisosință abuzul său de autoritate, sens în care solicităm cercetarea și tragerea la răspundere, în regim de urgență, a acestuia, având în vedere  consecințele  produse, îndeosebi asupra ordinii și comenzii militare a Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.”

Extras din plângerea penală depusă de colonelul Gheorghe Popescu

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât...