FOTO & INFO ÎN EXCLUSIVITATE. Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, întâlnire de taină la Istanbul, chiar înainte de votul moțiunii de cenzură (SURSE)

FOTO & INFO ÎN EXCLUSIVITATE. Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, întâlnire de taină la Istanbul, chiar înainte de votul moțiunii de cenzură (SURSE)
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național PSD, întâlnire de taină la Instanbul, chiar înainte de votul moțiunii de cenzură (SURSE)
Publicat: 28/08/2020, 21:23
Actualizat: 28/08/2020, 22:27

Social-democrații se pregătesc să aplice o lovitură fatală Guvernului condus de Ludovic Orban, iar ziua de luni – atunci când va fi votată moțiunea de cenzură – se anunță a fi una decisivă.

După ședința de urgență care a avut loc ieri, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a luat decizia ca moțiunea de cenzură să fie votată în prima zi a săptămânii viitoare, chiar dacă unii membri ai partidului s-ar fi așteptat ca moțiunea de cenzură să fie dezbătută și votată în prima parte a lunii septembrie.

Surse GÂNDUL.RO care au dorit să își păstreze anonimatul au dezvăluit, ÎN EXCLUSIVITATE, că președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu – ”eminență cenușie” a partidului -, a plecat la Istanbul pentru o ”întâlnire de taină”. Iar asta se întâmplă chiar înaintea momentului culminant de luni, atunci când întrebarea ”Cade sau nu cade guvernul Orban?” își va primi răspunsul.

”Piesă grea” în arsenalul social-democraților, sociologul Vasile Dâncu pregătește terenul, cum se spune, printr-o plecare intempestivă în Turcia, iar ipoteza unor discuții pe ultima sută de metri despre votul moțiunii de cenzură nu poate fi eliminată din acest scenariu, chiar dacă partenerul sau partenerii de dialog rămân, deocamdată, anonimi.

Vasile Dâncu, întâlnire de taină la Istanbul. Care este miza?

Graba lui Marcel Ciolacu și motivele pentru care moțiunea de cenzură va fi votată luni

Analiștii politici consideră că graba lui Marcel Ciolacu ar fi justificată, acesta având trei motive forte pentru a dori ca moțiunea de cenzură să fie votată cât mai repede.

  • Ludovic Orban ar fi trasat sarcini precise, iar PNL încearcă să se asigure că PSD nu va strânge majoritatea necesară dărâmării Guvernului. În consecință, se duc negocieri intense cu parlamentarii PSD și Pro România pentru ca aceștia să nu voteze moțiunea de cenzură.

”Orice zi care trece, le dă șanse liberalilor să convingă parlamentarii noștri. Îi cumpără la bucată”, susțin surse din PSD, potrivit digi24.ro.

  • Marcel Ciolacu a apăsat pedala de accelerație și pentru că PSD va putea să mai depună o moțiune la începutul lunii septembrie, în sesiune ordinară. Constituția României precizează că o moțiune de cenzură se poate depune o singură dată pe sesiune. Dacă moțiunea de cenzură ar fi fost votată în luna septembrie, PSD ar mai fi putut depune o nouă moțiune… abia în sesiunea din 2021, după alegerile parlamentare din decembrie.
  • Votul moțiunii în sesiune extraordinară înseamnă că moțiunea a fost depusă și votată în aceeași sesiune. Juriștii social-democrați sunt de părere că se elimină, în felul acesta, eventualele probleme de constituționalitate, cu toate că PNL a contestat deja demersul PSD la Curtea Constituțională a României.

Partidul Social Democrat dorește o ”rupere de trecut”, iar o astfel de sintagmă a stârnit deja unele controverse în spațiul public. Vasile Dâncu spune că sintagma trebuie interpretată ca o ”rupere de tot ceea ce a fost greșit în trecut”, în partid, iar conducerea actuală nu va mai fi – sau nu ar mai trebui să fie – ”autocratică”

„Este vorba de o rupere de ceea ce a fost greşit în trecut, de ceea ce a fost rău, să spunem aşa. În primul rând, este vorba de un anumit tip de conducere, mult prea autocratică şi cu foarte multe inconsecvenţe atât de natură ideologică, a poziţiei politice. În al doilea rând, este vorba de o mai mare stabilitate a proiectelor şi a oamenilor şi de un alt mod de a-i selecţiona pe cei pe care-i promovăm în spaţiul politic, în spaţiul public”, a explicat acesta, citat de RFI.

”Sunt oameni din vechea gardă, dar care luaţi individual, fiecare a făcut ceva şi care în interior, dar şi în afară au fost votaţi de foarte multe ori şi au fanii lor. Sigur că dacă intelectualii nu se regăsesc în aceşti oameni, poate se regăsesc în alţii care sunt acum la vârf. Să nu uităm că a revenit la vârful partidului Sorin Grindeanu, care în acel moment a fost executat, ca să folosesc un termen un pic cam militar şi am revenit eu şi alţi oameni care suntem noi în această perioadă, chiar dacă am mai făcut politică în cadrul PSD-ului mai demult”

Vasile Dâncu

Vasile Dâncu: ” Noua conducere a PSD va schimba partidul radical dacă va încuraja dezbaterea liberă și blocarea acestor hackeri politici”

Fin observator al lumii politice autohtone – cu toate ”ingredientele” sale -, Vasile Dâncu a făcut referire, pe blogul personal, la ”omerta politică”, identificată greșit, de foarte multe ori, cu ”solidaritatea internă”.

Totodată, președintele Consiliului Național al PSD este ferm și afirmă că PSD trebuie să permită membrilor de partid să se exprime liber, chiar dacă opiniile lor pot fi, într-un anumit context, deranjante pentru lideri.

”În partide se naște un fel de omertă politică spontană care, uneori, este confundată cu solidaritatea internă. Da, este și o logică politică corectă, este bine să faci dezbateri interne, să nu speli rufele în public, dar ce faci atunci când un grup de golanași politici  atacă fără discernământ, insultă, calomniază, chiar dacă văd că partidul devine nefrecventabil prin aceasta. Lor nu le pasă! Pentru ei este bun și un partid sub 20% pentru că rămân șefi, un fel de proprietari.  Nu zici nimic? Se știe că răul poate să câștige teren doar prin faptul că cei buni sau responsabili stau deoparte, nu se implică”, consideră Vasile Dâncu.

Un prim pas al unei reforme a PSD ar fi încurajarea oamenilor să vorbească, să își spună liber părerea, chiar dacă părerile lor nu ne convin. Explodează din când în când bombe în PSD legate de corupție în situații în care totul se putea evita de mult timp deoarece toată lumea cunoștea metehnele unor miniștri, primari sau manageri puși politic. Dar oamenii s-au dezobișnuit să vorbească, vocea golanilor acoperă gândurile majorității celor cinstiți și corecți. Așa s-a ajuns ca partidul să primească eticheta de ”partidul corupților” sau, mai nou, o etichetă la fel de jignitoare legată de capacitatea de gândire.

Vasile Dâncu

Partidul Social Democrat și-a ales noua conducere, Vasile Dâncu ocupând o poziție-cheie echipă, iar acesta scrie că un leadership puternic ar fi legitimat doar dacă hackeri politici vor fi blocați.

”Noua conducere a PSD va schimba partidul radical dacă va încuraja dezbaterea liberă și blocarea acestor hackeri politici. Când spun să încurajeze mă gândesc la a provoca oamenii din toate organizațiile PSD să vorbească, să spună ce doresc pentru partid ca să nu le fie rușine în viitor, să poată să fie mândri cu cei care îi reprezintă. Să spună ce cred despre conducătorii locali pe care i-au ales sau despre cei parașutați de la București. Dacă asta s-ar realiza ar fi o revoluție care, în final, ar însănătoși partidul și ar legitima un leadership puternic”, a scris Vasile Dâncu pe blogul personal.

Liviu Dragnea, despre Vasile Dâncu: ”Primele explicații despre ce înseamnă acest sistem ocult mi le-a prezentat Vasile Dâncu”

Într-un interviu acordat Realitatea Plus, Liviu Dragnea – fostul lider al social-democraților – l-a caracterizat pe Vasile Dâncu drept ”unul dintre cei mai buni prieteni”, spunând și că a ținut enorm la acesta.

Dar Dragnea a dezvăluit și că Vasile Dâncu a fost orimul care i-a explicat ce înseamnă ”statul paralel”, un adevărat ”sistem ocult” cu multiple ramificații.

”L-am considerat unul dintre cei mai buni prieteni. Am ținut enorm la Vasile Dîncu. Ma feresc să vorbesc urât. Dar sigur că atunci am avut niste reacții destul de interesante. Eu vreau sa spun că despre statul paralel, primele prezentări mi le-a făcut Vasile Dîncu. Primele explicații despre ce înseamnă acest sistem ocult mi le-a prezentat Vasile, prietenul meu de atunci . Din discuțiile dese pe care le avea cu băiețiii de la SRI, Maior, Coldea și restul. Ceea ce mi-a spus el inițial, s-a adeverit, nu mi-a spus lucruri nerealiste sau care nu aveau efectiv o reprezentare în realitate”, a declarat Liviu Dragnea în luna iunie a acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice