Schimbarea la față a spitalului GEROTA. Achiziții de ultimă oră și proiect anticovid pe fonduri nerambursabile de peste 5 milioane euro. În discuție, o nouă clădire pentru spitalul MAI (EXCLUSIV)

Senior editor:
Adina Anghelescu-Stancu
Schimbarea la față a spitalului GEROTA. Achiziții de ultimă oră și proiect anticovid pe fonduri nerambursabile de peste 5 milioane euro. În discuție, o nouă clădire pentru spitalul MAI (EXCLUSIV)
Spitalul de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota” București este subordonat Direcției Medicale a Ministerului Afacerilor Interne

În seara zilei de 17 septembrie 2020, pentru a marca Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, Spitalul Gerota, aparținând  Ministerului Afacerilor Interne, a fost luminat în culoarea portocalie, medicii au avut măști portocalii, chiar și sediul ministerului a căpătat această nuanță. Ce este nou, însă, la Spitalul Gerota, unitatea care a fost prima în care toți medici au fost carantinați, la începutul pandemiei, din cauza unui fost angajat MAI diagnosticat pozitiv?

După ce au ieșit cu bine prin această perioadă a carantinei, numită director al Spitalului Gerota, dr. Alina Moise, fost șef al Secției ATI care a trecut prin experiența dură a infectării cu coronavirus, a reușit, împreună cu colegii săi, să facă schimbări majore în spital. GÂNDUL.RO a aflat, în exclusivitate, care sunt transformările făcute la “Gerota”, dar și ce alte obiective mai sunt în planul de perspectivă pentru această unitate spitalicească. „Gerota” și-a reluat complet activitatea medicală, toți pacienții, angajați MAI si familile lor, precum și alți pacienți sunt primiți și evaluați, astfel că în urma reorganizării se fac internări continue în toate secțiile, internări de zi și consultări în ambulatoriul integrat al spitalului.

Din data de 31.08.2020 a fost redeschisă și Secția de recuperare medicală și balneologică de la Bușteni, acolo fiind folosit un etaj-tampon, unde pacienții așteaptă în izolare rezultatul testului covid și abia după ce rezultatul e negativ, aceștia sunt cazați pe secție și își încep tratamentul complet de zece zile.

La “Gerota” a fost achiziționat și un aparat de determinare a SARS COV-2-PCR, pentru a permite diagnosticarea mai rapidă a persoanelor suspecte de COVID.  Astfel triajul și testarea sunt complete. Directorul spitalului, dr. Alida Moise a explicat, pentru GÂNDUL.RO că la această oră se fac demersuri pentru acreditarea laboratorului ce va prelua testele PCR, iar circuitul separat pentru preluarea acestor probe față de partea de laborator unde se prelucrează alte tipuri de analize a fost finalizat.

Tot pentru completarea dotării, conducerea spitalului Gerota a aplicat pentru un proiect în valoare de peste 5 milioane de euro, denumit „Să fim pregătiți”, care privește creșterea capacității de reacție la criza COVID. Acest proiect este accesat din fonduri nerambursabile și se află în faza de evaluare. Prin acest proiect, vor fi achiziționate echipamente de protecție, aparatură medicală de înaltă performanță, ventilatoare pentru secția ATI, monitare pentru toate secțiile, truse de chirurgie endoscopică, ecografe, aparate de nebulizare performante, sistem de dezinfecție a aerului din saloane și din sălile de operație, iar Unitatea de Primiri Urgențe va fi dotată cu console și un sistem de monitorizare-pacienți centralizat. O altă achiziție foarte importantă este sistemul de monitorizare și informare a pacientului, care va permite digitalizarea fluxurilor din spital, inclusiv brățări de identificare și stație de monitoring.

După aproape nouă ani de suspendare a apariției, s-a reeditat acum revista spitalului, „Noutatea medicală, acest număr fiind dedicat infecției COVID. În luna noiembrie va avea loc, on line, simpoziomul „GEROTA” (tematica fiind multidisciplinară), la care vor participa mai mulți invitați de marcă. Președințele simpoziomului va fi prof.dr. Dorel Săndesc.

Planurile de viitor nu se opresc aici, la această oră existând discuții privind construirea unei noi clădiri pentru spitalul Gerota, care să corespundă nevoilor pacienților la cel mai înalt nivel și a cărui capacitate va fi peste cea existentă. Directorul spitalului Gerota, dr. Alida Moise speră ca lucrările la această nouă construcție să fie demarată cât mai repede, însă, pentru ca proiectul să fie realizat este nevoie de trecerea lui prin mai multe etape normative.

VIDEO | Ultima filmare cu Diego Maradona în viaţă: ”Este sfâşietoare” Un vecin a surprins...
S-A SINUCIS chiar de ziua mamei, vedeta TV. ŞOC şi groază, în România
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Cum ești furat la bancomat. Românii cu card și cont bancar trebuie să știe asta
Dosarul Tudorache, vechi de 4 ani: 21 de întâlniri între intermediar şi denunţător, bănuieli de...
ANAF vinde mașini de lux la prețuri de nimic. Un BMW X5 costă doar 1.500...
S-A SINUCIS chiar de ziua mamei, vedeta TV. ŞOC şi groază, în România
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
Alertă după o descoperire TERIBILĂ pe o autostradă ÎNGHEȚATĂ din Siberia. „MONSTRUOS este puțin spus”
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Cine va fi premier în locul lui Orban. Numele surpriză: nu te-ai fi așteptat la...
Când va lua sfârșit pandemia? ”Mama” Polidinului a dat un RĂSPUNS ȘOCANT. Doar așa putem...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Aceste semne zodiacale au o personalitate magnetică. Zodia Pești are capacitatea naturală de a oferi...
Inchide