Schimbarea la față a spitalului GEROTA. Achiziții de ultimă oră și proiect anticovid pe fonduri nerambursabile de peste 5 milioane euro. În discuție, o nouă clădire pentru spitalul MAI (EXCLUSIV)

Schimbarea la față a spitalului GEROTA. Achiziții de ultimă oră și proiect anticovid pe fonduri nerambursabile de peste 5 milioane euro. În discuție, o nouă clădire pentru spitalul MAI (EXCLUSIV)
Spitalul de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota” București este subordonat Direcției Medicale a Ministerului Afacerilor Interne

În seara zilei de 17 septembrie 2020, pentru a marca Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, Spitalul Gerota, aparținând  Ministerului Afacerilor Interne, a fost luminat în culoarea portocalie, medicii au avut măști portocalii, chiar și sediul ministerului a căpătat această nuanță. Ce este nou, însă, la Spitalul Gerota, unitatea care a fost prima în care toți medici au fost carantinați, la începutul pandemiei, din cauza unui fost angajat MAI diagnosticat pozitiv?

După ce au ieșit cu bine prin această perioadă a carantinei, numită director al Spitalului Gerota, dr. Alina Moise, fost șef al Secției ATI care a trecut prin experiența dură a infectării cu coronavirus, a reușit, împreună cu colegii săi, să facă schimbări majore în spital. GÂNDUL.RO a aflat, în exclusivitate, care sunt transformările făcute la “Gerota”, dar și ce alte obiective mai sunt în planul de perspectivă pentru această unitate spitalicească. „Gerota” și-a reluat complet activitatea medicală, toți pacienții, angajați MAI si familile lor, precum și alți pacienți sunt primiți și evaluați, astfel că în urma reorganizării se fac internări continue în toate secțiile, internări de zi și consultări în ambulatoriul integrat al spitalului.

Din data de 31.08.2020 a fost redeschisă și Secția de recuperare medicală și balneologică de la Bușteni, acolo fiind folosit un etaj-tampon, unde pacienții așteaptă în izolare rezultatul testului covid și abia după ce rezultatul e negativ, aceștia sunt cazați pe secție și își încep tratamentul complet de zece zile.

La “Gerota” a fost achiziționat și un aparat de determinare a SARS COV-2-PCR, pentru a permite diagnosticarea mai rapidă a persoanelor suspecte de COVID.  Astfel triajul și testarea sunt complete. Directorul spitalului, dr. Alida Moise a explicat, pentru GÂNDUL.RO că la această oră se fac demersuri pentru acreditarea laboratorului ce va prelua testele PCR, iar circuitul separat pentru preluarea acestor probe față de partea de laborator unde se prelucrează alte tipuri de analize a fost finalizat.

Tot pentru completarea dotării, conducerea spitalului Gerota a aplicat pentru un proiect în valoare de peste 5 milioane de euro, denumit „Să fim pregătiți”, care privește creșterea capacității de reacție la criza COVID. Acest proiect este accesat din fonduri nerambursabile și se află în faza de evaluare. Prin acest proiect, vor fi achiziționate echipamente de protecție, aparatură medicală de înaltă performanță, ventilatoare pentru secția ATI, monitare pentru toate secțiile, truse de chirurgie endoscopică, ecografe, aparate de nebulizare performante, sistem de dezinfecție a aerului din saloane și din sălile de operație, iar Unitatea de Primiri Urgențe va fi dotată cu console și un sistem de monitorizare-pacienți centralizat. O altă achiziție foarte importantă este sistemul de monitorizare și informare a pacientului, care va permite digitalizarea fluxurilor din spital, inclusiv brățări de identificare și stație de monitoring.

După aproape nouă ani de suspendare a apariției, s-a reeditat acum revista spitalului, „Noutatea medicală, acest număr fiind dedicat infecției COVID. În luna noiembrie va avea loc, on line, simpoziomul „GEROTA” (tematica fiind multidisciplinară), la care vor participa mai mulți invitați de marcă. Președințele simpoziomului va fi prof.dr. Dorel Săndesc.

Planurile de viitor nu se opresc aici, la această oră existând discuții privind construirea unei noi clădiri pentru spitalul Gerota, care să corespundă nevoilor pacienților la cel mai înalt nivel și a cărui capacitate va fi peste cea existentă. Directorul spitalului Gerota, dr. Alida Moise speră ca lucrările la această nouă construcție să fie demarată cât mai repede, însă, pentru ca proiectul să fie realizat este nevoie de trecerea lui prin mai multe etape normative.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?