Klaus Iohannis, despre nominalizarea viitorului premier și negocieri, după împăduriri: „Nu vreau să repetăm greșelile din trecut. Voi accepta orice propunere, fie că e vorba de Orban, Cîțu sau altcineva”

Publicat: 16/12/2020, 14:05
Actualizat: 17/12/2020, 19:13

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de presă, miercuri, 16 decembrie, ora 13.00, primele în contextul scandalul nominalizării premierului.

Klaus Iohannis nu a oferit foarte multe detalii despre negocierile dintre partidele politice în ceea ce privește nominalizarea viitorului premier, însă a precizat că nu acesta  este rolul său, iar acestea se află în etapa de învățare, nedorind ca greșelile din trecut să se repete.

Președintele Klaus Iohannis: „Nu vreau să repetăm greșelile din trecut. Partidele sunt în etapa în care învață cum se formează coaliții și cum se negociază programe de guvernare”

„De regulă, după alegeri, prima dată se constituia noul Parlament, abia după se convoca consultații pentru formarea guvernului. Fiind în pandemie, am început consultările mai repede. Nu vreau să repetăm greșelile din trecut , să avem discuții în contradictoriu și dăunătoare după formarea guvernului. Partidele sunt în etapa în care învață cum se formează coaliții și cum se negociază programe de guvernare.

Am mai avut coaliții și putem spune că nu au functionat extrem de bine. Vreau să evităm aceste greșeli. De aceea nu m-am implicat. Partidele trebuie să se înțeleagă. E interesant pentru media. Partidele se luptă pentru guvernare, aceasta este esența unui partid, să guverneze. Pe de altă parte, lucrurile sunt complicate în aceste negocieri. La început pare simplu, dar în negocieri, viziunile, programele de guvernare, scheme de minister sunt diferite. Trebuie să avem suficientă răbdare ca partidele să negocieze aceste lucruri”.

Iohannis a dat un exemplu de negocieri finalizate după 8 luni de zile într-un stat membru al UE, însă a precizat că speră ca în România să se finalizeze cât mai repede. Nu a exclus o propunere care să-l includă pe Orban sau Florin Citu pentru funcția de premier.

„Voi accepta orice propunere, fie că e vorba de Orban, Cîțu sau altcineva”

„Recent s-au fnalizat negocierile pentru guvernare, după doi ani de la alegeri. Într-o altă țară UE, după 8 luni de negocieri. Vă dați seama că suntem foarte departe de acel calendar. Nu vreau să ajungem la așa ceva, dar trebuie să avem răbdare. Dacă se înțeleg PNL, USRPLUS și UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta, că e Orban, îl accept, că e Cîțu,  îl accept sau să fie altcineva. Optimal ar fi să fie instalat noul Guvern imediat după Crăciun. Vedeți că negocierile merg câteodată bine și rapid, apoi se opresc. Nu cred că este prea bine să îi împingem prea tare de la spate pe politicieni pentru a ecita greșelile care s-au mai făcut în România în formarea coalițiilor. Este prima variantă și sper să meargă mai departe rapid. (…)

Demisia lui Orban mi s-a părut un gest onorabil, în conditilile în care PNL a sperat să obțină cel mai mare număr de voturi”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că în 21 decembrie se va constitui noul Parlament.

Klaus Iohannis a participat la evenimentul organizat în Bolintin – Vale, județul Giurgiu, cu prilejul închiderii oficiale a campaniei naționale de împădurire „O pădure cât o țară”.

„Dragi participanți,

Suntem la o acțiune practică. Plantăm păduri. ”O pădure cât o țară”  este campania pe care am început-o împreună în această primăvară, o campanie în care am crezut de la început. Rezultatele arată că nu m-am inselat. S-au plantat 50 de mlioane de puieți, în zone montane, zone de câmpie, în jur de 3.000 de parcele s-au plantat de la 0. Este un rezultat notabil. Vreau să felicit Ministerul Mediului, pe cei care au plantat, dar și voluntarii. Aceste rezultate ne încurajează.

Vă provoc să continuăm și în anii care vin aceste campanii și să avem mai multă ambitie. Am discutat și am aflat că în județ s-au plantat peste 200 de hectare de pădure. Este bine, dar cred că se poate mai bine.

De ce e nevoie de păduri?

Beneficiile sunt multiple și foarte importante. Pădurea se spune că este aurul de mâine. Pădurea este plămânul verde al pământului, pentru că în România avem o relație specială cu pădurea. Pădurea absoarbe emisiile de CO2. Pădurea este sănătatea pentru mediu. Pădurea adaugă valoare la un teren. O parcelă de pădure este incomparabil mai valoroasă decât un teren agricol.

Să revenim la ideea de mediu și climă. O pădure absoarbe foarte  mult dioxid de carbon și pe cel emis de mașini. Centrale de încălzire, industrie, în general. Ne interesează pentru că vrem să avem un mediu curat, să prevenim schimbările climatice, pentru a se reduce emisiile care încălzesc întreg globul.

Putem să renunțăm la carburant fosil și să folosim alte surse de energie, iar  în următoarele decenii să folosim masini electrice sau pe hidrogen. Trebuie să facem ca aceste gaze să fie absorbite.

Trebuie să facem multe alte lucruri pentru a preveni schimbările climatice, avem bani europeni și voi insista ca următorul guvernul să acorde importantă unei politici care îmbunătățește mediul și schimbările climatice.

Ce înseamnă schimbările climatice?

Vă amintiți de seceta din primvăra care a distrus mii de culturi? Este o urmare a schimbărilor climatice! Vă amintiți de inundațiile din ultimii ani? Sunt urmări ale încălzirii globale! In mijlocul lunii decembrie parcă e luna noiembrie. Unde e zăpada? Incălzirea globală e un efect nedorit al dezvoltării industriale. Vreau să construim în România industrii performante, nepoluante, inteligente și o economie circulară,  să folosim tot ce se poate fi refolosit pentru  a proteja mediul. Este o provocare pentru guvernul care se va forma și  pentru generații întregi” .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?