Pandemia de coronavirus. Cât de mult au crescut salariile angajaţilor din prima linie

Pandemia de coronavirus. Cât de mult au crescut salariile angajaţilor din prima linie
Publicat: 06/07/2021, 09:36

Salariile angajaţilor din prima linie au crescut cu până la 15% de la an la an. Astfel, angajaţii care nu au putut să lucreze de acasă în pandemie au avut creșteri salariale cuprinse între 5% şi 15% în perioada aprilie 2020 – aprilie 2021.

Salariile din comerţ şi din gestionarea deşeurilor au crescut cel mai mult în perioada aprilie 2020 – aprilie 2021.

„Creşterea este datorată nivelului redus al salariului pe anumite roluri din aceste domenii, de cererea mare de forţă de muncă în piaţă pe aceste roluri”, a spus Sorina Donisa, APT.

Angajaţii care nu au putut să lucreze de acasă în pandemie, respectiv curierii, casierii din super şi hiper­marketuri, angajaţii din energie, din serviciile de salubritate, cei din zona de front-office a sistemului bancar, care alături de medici, asistenţi şi profesori sunt în linia întâi în lupta cu pandemia, au avut creşteri salariale cuprinse între 5% şi 15% în perioada aprilie 2020 – aprilie 2021, conform calculelor ZF, bazate pe date de la Institutul Naţional de Statistică.

„Salariile au început să crească încă de la începutul anului 2021, mo­ti­vele fiind creşterea cererii de forţă de mun­că în piaţă, fluctuaţia de per­sonal mare, precum şi faptul că în 2020 ma­jo­ritatea companiilor nu au acordat ma­jorări salariale“, a explicat pentru ZF Sorina Donisa, CEO al companiei de recrutare APT Resources & Services.

Florin Cîțu: Rata șomajului a scăzut în fiecare lună. Economia își revine datorită activității bune a Guvernului

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că rata șomajului în România este în continuă scădere.

„Rata șomajului a scăzut în fiecare lună din 2021. INS a anunțat că rata șomajului în luna mai a ajuns la 5.5% și la cel mai mic număr de persoane în șomaj din martie 2020”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Totodată, prin intermediul aceluiași mesaj, șeful Executivului a spus că economia României își revine foarte rapid, datorită activității bune a Guvernului condus de el.

„O economie în care cresc investițiile și salariile este o economie în care crește numărul locurilor de muncă (în mediul privat). Economia României are, datorită activității bune a Guvernului pe care îl conduc, cea mai rapidă revenire după o criză economică din ultima sută de ani”, mai spune premierul.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase