România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă. Orban: „Nu poate există capitalism fără capital și fără piață de capital”

Redactor:
Madalina Prundea
România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă. Orban: „Nu poate există capitalism fără capital și fără piață de capital”
Moment istoric la Bursa de Valori București / Sursa: Mediafax Foto

Piața de capital din România este inclusă, începând de luni, în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Piețe Emergente, a anunțat Bursa de Valori București, care a organizat un eveniment pentru a marca acest moment istoric.

Bursa de Valori București a marcat momentul în care România devine efectiv Piață Emergentă printr-o deschidere oficială a ședinței de tranzacționare la care participă toți partenerii BVB, instituții ale statului, autorități de reglementare și parteneri institutionali, conform informării BVB.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piață de Frontieră la statutul de Piață Emergentă Secundară, decizia devenind efectivă din 21 septembrie 2020.

Orban: O evoluție pozitivă, dar „timidă”

„Mulțumesc foarte mult că sunteți aici în această zi specială alături de noi. Ne bucurăm că putem fi împreună aici pentru a sărbători acest eveniment important, promovarea României la statutul de Piață Emergentă. O să începem prin a da cuvântul celor mai importanți parteneri ai noștri și, dacă e să facem o listă, trebuie să începem cu statul român, care e cel care a pus prima cărămidă la reînființarea BVB acum 25 de ani și care ne-a susținut pe parcursul drumului nostru”, a declarat, în dechiderea evenimentului, Radu Hanga, președintele BVB.

„Mă bucur să fiu astăzi aici într-un moment favorabil pentru evoluția economiei românești. Nu poate există capitalism fără capital și fără piață de capital. Faptul că România astăzi trece la statutul de Piața Emergentă Secundară arată o evoluție pozitivă a Bursei de Valori București, dar, din punctul meu de vedere, o evoluție încă timidă și din acest motiv, intenția noastră, ca și Guvern, este aceea de a sprijini în continuare dezvoltarea Bursei, a pieței de capital”, a declarat premierul Ludovic Orban, prezent la eveniment. Printre măsurile enumerate în acest sens, el șeful Executivului a menționat listarea mai multor companii de stat la Bursă, stimularea participării persoanelor fizice la piața de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail și intenția de lansare a ni programe de emisiuni de titluri de stat prin intermediul Bursei.

Premierul a vorbit și de măsuri de stimulare, chiar de natură fiscală, avute în vedere pentru incurajarea companiilor private să se listeze la Bursă, pentru a avea posibilitatea de a-și diversifica sursele de finanțare.

„Dacă ne uităm la finanţarea companiilor vom vedea că în România suntem departe de modelul capitalist din ţările dezvoltate, în care o mare parte din finanţările companiilor se realizează de pe bursă. Obiectivul nostru este să dezvoltăm acest instrument fundamental pentru economia de piaţă care este Bursa de Valori”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a precizat la eveniment că în rocesul de dezvoltare a pieței bursiere a apărut o lege, a cărei rațiune nu o înțelege, care a fost atacată la CCR, și a anunțat că, după alegerile parlamentare, obiectivul este modificarea legii.

„În procesul de dezvoltare a pieţei bursiere a apărut, din păcate, o lege, care nu pot să înţeleg raţiunea pentru care a fost adoptată, noi am şi atacat-o la CCR, din păcate nu ni s-a dat dreptate, care oarecum blochează vânzarea de active, de acţiuni, afectând procesele pe care le-am început de listare la bursă a unor companii importante cum este de exemplu Hidroelectrica. E clar că actuala structură a Parlamentului nu poate permite modificarea acestei legi, dar după alegeri obiectivul nostru este să modificăm această lege”, a explicat Orban.

Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, prin vocea consilierului prezidenţial Cosmin Marinescu.

„Includerea României în rândul piețelor emergente este un puternic semnal de încredere pentru investitori, un semnal de speranță și predictibilitate pentru întreprinzători, prin creșterea capacității lor de finanțare. În plus, ascensiunea noastră în categoria piețelor emergente are și potențialul de a contribui la promovarea imaginii României, ca destinație atractivă de business. Însă, pentru a-și proba eficiența, piața de capital trebuie puternic integrată și asimilată în economia și viața noastră socială. Prin piața de capital se poate dezvolta capitalismul modern din zilele noastre și tot piața de capital are potențialul de a fi acel motor inteligent prin care România poate crește spectaculos. Depinde doar de noi să fructificăm această oportunitate deosebită și să luăm măsurile necesare pentru a beneficia la maximum de toate avantajele nou create, context în care rolul Autorității de Supraveghere Financiară și al Bursei de Valori sunt esențiale”, a transmis șeful statului.

Cum se verifică eligibilitatea

În aprilie 2020, BVB transmis că FTSE Russell confirmă că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de piețe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020, iar verificarea eligibilității se va baza pe datele de tranzacționare de la 30 iunie 2020, respectiv lichiditatea individuala a companiilor monitorizate (opt companii românești ce îndeplinesc criteriile de dimensiune ale FTSE Russell) în perioada iulie 2019 – iunie 2020. Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puțin 0,05% pentru minim 10 din 12 luni. Măsurarea lichiditășți, conform metodologiei FTSE Russell, se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediană lunară a volumelor tranzacționate zilnic și numărul de acțiuni free float.

Conform comunicatului BVB din aprilie, „pe baza calculelor BVB și a valorilor curente privind numărul de acțiuni considerate free float, la sfârșitul lunii martie 2020, două companii românești erau pe cale să fie incluse în indicii de Piață Emergenta ai FTSE Russell, respectiv Banca Transilvania (TLV) și S.N. Nuclearelectrica (SNN) acestea ar trebui să îndeplinească în continuare criteriile de lichiditate, în următoarele trei luni. Astfel, Banca Transilvania trebuie sa asigure o lichiditate mediană zilnică de cel puțin 2.150.000 de acțiuni pentru încă două luni, în timp ce S.N. Nuclearelectrica trebuie să asigure o lichiditate mediană zilnică de cel puțin 27.000 de acțiuni pentru cele trei luni rămase, până în iunie 2020”.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
Bani în plus de la stat pentru acești angajați! Care este condiția
Gigi Becali are o avere uriașă! Ce loc ocupă în topul celor mai bogați români...
Detaliul surprinzător pe care îl va avea noul iPhone 13. Cumpărătorii vor crede că s-au...
Pro şi contra paşaportului Covid. Tot mai mulţi lideri europeni sunt de acord cu ideea,...
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Studiu îngrijorător: Pacienții vindecați de COVID se întorc în spital cu alte boli, iar unul...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Ce se întâmplă chiar acum, imediat după înmormântarea lui Bogdan Stanoevici. Fiul său a luat...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea șoc a momentului în România: Cunoscuta prezentatoare TV A MURIT
5 motive să faci amor dimineața
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul necunoscut al României. Cum a ajuns de la vânzarea de îngheţată în anii '90...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Inchide