Mii de tineri români pleacă, anual, la studii universitare în străinătate. Care este destinația preferată

Mii de tineri români pleacă, anual, la studii universitare în străinătate. Care este destinația preferată
Tinerii români continuă să aplice la programe de licență ori de masterat din Europa și sunt interesați îndeosebi de programele de finanțare a studiilor / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 21/07/2020, 15:59

Și în 2020, tinerii români continuă să aplice la programe de licență ori de masterat din Europa și sunt interesați îndeosebi de programele de finanțare a studiilor, iar în ciuda contextului sanitar dificil din prezent sau a Brexit-ului, Marea Britanie rămâne principala destinație educațională externă.

Potrivit Grupului Educativa, organizație care dezvoltă proiecte educaționale adresate tinerilor, până la 8.000 de absolvenți de liceu și de licență din România aleg, anual, calea studiilor în străinătate, în timp ce numărul total al celor care învățau peste granițe se situează în jurul a 35.000, potrivit datelor UNESCO, citate de sursa amintită anterior.

De altfel, România ocupă locul cinci în clasamentul ţărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi studenţi internaționali. Destinațiile preferate de români sunt Marea Britanie, Franța, Spania, Danemarca și Olanda.

„Posibilitatea de a studia într-o limbă străină, multiculturalismul, avantajul de a căpăta experiență profesională încă de pe băncile facultății, dar și programele universitare bine adaptate cerințelor pieței muncii se numără printre beneficiile care îi conving pe români să își dorească să studieze în străinătate”, afirmă experții grupului.

Cât costă educația în Europa și cum se pot finanța tinerii români care pleacă la studii în străinătate

Costurile studiilor în Europa diferă foarte mult de la țară la țară și vizează atât taxele universitare, cât și cheltuielile de cazare sau cele necesare traiului zilnic în statul respectiv, susțin specialiștii.

De altfel, taxele de școlarizare în universitățile de stat din Marea Britanie – principala destinație de studiu vizată de tinerii români – vor crește începând cu anul viitor, în contextul Brexit-ului.

Deocamdată, taxele din sistemul de învățământ universitar pot ajunge până la 9.250 lire sterline pe an pentru programele de licență din Regatul Unit sau chiar la 20.000 de lire sterline anual în cazul programelor de masterat.

Din 2021 însă, taxele de școlarizare pentru universitățile din Regatul Unit al Marii Britanii vor crește pentru studenții europeni, inclusiv pentru cei români, ajungând să varieze între 10.000 și 30.000 de lire sterline/an și depășind, astfel, posibilitățile financiare ale multor potențiali studenți.

Conform statisticilor vehiculate de sursa citată anterior, jumătate dintre studenții din Comunitatea Economică Europeană care sunt admiși în cadrul unui program universitar ori post-universitar din afara țării de rezidență aleg să nu plece în străinătate din cauza lipsei posibilităților de finanțare.

„Dacă în anumite țări, taxele școlare sunt gratuite, în alte state sunt destul de ridicate. De asemenea, în unele țări, taxele pot fi acoperite de împrumuturi guvernamentale, însă nu toate țările oferă această variantă”, explică Alexandru Ghiță, fondator al grupului.

Contextul pandemic dificil, restricțiile sanitare, precum și evenimentele politice încep să influențeze condițiile de finanțare ale programelor obișnuite de creditare.

Spre exemplu, din cauza Brexit-ului, Marea Britanie – cea mai căutată destinație de studiu de către tinerii români – nu va mai oferi, începând cu 2021, sistemul de împrumuturi guvernamentale pentru studiile studenților europeni, iar numărul celor care își vor mai permite să plece la studii în UK se va diminua considerabil, sunt de părere consultanții educaționali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația