Alexandru Voicu, la „Înapoi în viitor”: „Când aveam 15 ani am deschis un cont de brokeraj pe numele bunicii și am început să tranzacționez”

Publicat: 21/11/2022, 18:45
Actualizat: 21/11/2022, 18:47

Alexandru Voicu, CEO Certinvest, a fost invitatul Andreei Perminova, la emisiunea „Înapoi în viitor”. „Când aveam 15 ani am deschis un cont de brokeraj pe numele bunicii și am început să tranzacționez”, spune el.

Despre copilărie, Alexandru Voicu consideră că de fiecare dată ne dorim ceea ce nu avem. „Dacă ar fi să mă uit la copilăria mea, nu a fost una destul de liniștită, dar a avut și câteva evenimente care nu sunt atât de comune. Am avut norocul să am părinți cu posibilități. Chiar dacă nu au rămas împreună, fiecare a avut o influență pozitivă. Cel mai mult căutam aprobarea bunicii, care a fost foarte apropiată de mine în primii 7 ani din viața mea. Era educatoare și avea o pasiune pentru a mă educa. Din punct de vedere emoțional, am fost mai apropiat de mama. Părinții au o influență mare până pe la 18 ani, ulterior fiind din ce în ce mai mică.”

Oamenii care l-au inspirat pe Alexandru Voicu, CEO Certinvest

Acesta a vorbit și despre oamenii după care s-a ghidat în viața profesională. ”Au fost trei personalitățile care m-au influențat foarte mult: Ray Dalio, George Soros și Daniel Kahneman. Le-am citit cărțile și le-am văzut gândirea, iar fiecare dintre ei a avut o influență asupra mea. Apreciez ce a făcut George Soros, dar mă uit doar la hedge funds managerul lui, care a ajuns în Londra cu 200 de dolari și a plecat de jos, iar apoi a ajuns să fie un personaj important pe piața financiară și a fost și un om foarte generos. Ce mi-a rămas în minte de la el au fost vorbele: «Dacă ai câștigat, du-te înapoi la birou și întreabă-te de ce ai câștigat. Dacă ai pierdut, du-te la birou și învață din greșeală». Daniel Kahneman este un psiholog care a aplicat asta în zona de economie și business. A luat Premiul Nobel pentru research-ul făcut. A dezvoltat o modalitate de cuantificare a preferinței riscului în finanțele moderne. De asemenea, el a publicat și o carte numită ”Gândirea rapidă și lentă”, carte pe care o recomand tuturor.”

„La 15 ani am deschis un cont de brokeraj și am început să tranzacționez”

„Când eram mic mi-am dorit să fiu patron, dar și pompier, doctor, astronaut sau programator. Cea mai mare variabilă pe care n-o înțelegeam era cum se formează prețul la bursă. Din dorința de a învăța, când aveam 15 ani am deschis un cont de brokeraj pe numele bunicii și am început să tranzacționez.

Primul job mai serios a fost de analiză financiară în Londra, după care, pentru nu eram foarte aliniat în ceea ce privește activitatea companiei respective, am fost recrutat de fosta mea profesoară de matematică. Am fost nevoit să îmi câștig legitimitatea pe funcția pe care am primit-o, iar asta m-a făcut să muncesc mai mult, să fiu mai atent și să încerc să demonstrez că pot să aduc valoare. I-am câștigat în 6 luni”, a mai precizat Alexandru Voicu.

Vezi varianta integrală a podcastului „Înapoi în viitor”

Vă recomandăm să citiți și:

Matei Ladea, la „Înapoi în viitor”: Parlamentarii din Germania nu vorbesc atunci când nu au nimic de spus | VIDEO

Matei Ladea, la „Înapoi în viitor”: Tata a fost cel mai tânăr deținut politic din istorie. A fost arestat la 12 ani. A avut norocul să fie încarcerat cu Sfinții Închisorilor

„Înapoi în viitor cu Andreea Perminova” | Ioana Filipescu despre copilărie, credință și cultură: ”Bunica paternă a fost persoana care m-a influențat cel mai mult”

Cum a început fiica lui Mircea Geoană, Ana, o afacere de succes în Statele Unite ale Americii: „Mi-am făcut un Instagram și am început să postez informații”

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase