Matei Ladea, la „Înapoi în viitor”: Parlamentarii din Germania nu vorbesc atunci când nu au nimic de spus | VIDEO

Publicat: 13/11/2022, 17:45
Actualizat: 13/11/2022, 17:54

Matei Ladea, coproprietarul Sarto, un brand de modă specializat în reali­za­rea de costume, şi cofondatorul Omnia Capital, un fond de private equity, a fost invitatul Andreei Perminova, la emisiunea „Înapoi în viitor”.

El a vorbit, printre altele, despre studiile sale, dar a făcut și o paralelă între oamenii politici din România și cei din Germania.

„În 2010 am luat o bursă a Parlamentului german și m-am dus la un program de studii teoretic și practic la Berlin, la Humboldt-Universität zu Berlin, eu studiind germana ca limbă maternă nu am avut o problemă în acest sens. Am fost la Institutul de Științe Sociale, unde am făcut un program de drept constituțional și instituții politice, iar când m-am întors din Germania m-am înscris direct la Facultatea de Drept de la Universitatea din București, pe care am terminat-o în 2016. Dar le-am făcut în paralel, deja lucram, deja eram activ.

Am început să lucrez din liceu, am început să lucrez în vacanțele de vară, pentru că a fost modelul educațional al mamei, că nu poți să stai toată vara și să nu faci absolut nimic. În școala generală ne punea să muncim în curte, noi avem în continuare în proprietate casa de la Joița, care are o livadă impresionantă de 50 de meri.

Primul job real a fost în facultate, când am început să lucrez în marketing, în diferite firmulițe, dar primul job instituțional a fost în Parlamentul Germaniei, job cu program, cu responsabilități. În timpul facultății nu am avut un job constant, dar am fost președintele studenților la Universitatea București. Și eram membru și în asociațiile studențești și era și o formă de organizare și de responsabilitate zilnică, pentru că eram interfața între problemele studenților și administrația facultății. Și, după cum știm, birocrația în România ne chinuie”, spune el.

Matei Ladea: Parlamentarii din Germania nu vorbesc în primul mandat, pentru că nu au nimic de spus.

Totodată, antreprenorul a explicat că, spre deosebire de politicienii din România, cei din Germania au o anumită cultură politică, aceștia fiind, în cele mai multe dintre cazuri, politicieni de carieră.

„Parlamentarii din Germania, e chiar o cutumă care spune că ei la primul mandat nu vorbesc. Pentru că nu au nimic de spus. Nu au experiență, nu au absolut nimic. Ce se întâmplă, ca în toate țările vestice, acolo lucrurile sunt un pic mai așezate. Sunt un pic mai clare și mai bine făcute, motiv pentru care atitudinea lor este una de responsabilitate. Ei când ajung acolo, nu ajung printr-un concurs de împrejurări, deși au fost și acolo excepții, cu extrema dreaptă care a intrat în Parlament în 2017, dar majoritatea oamenilor politici de acolo sunt oameni politici de carieră, sunt oameni care și-au dedicat o perioadă din viață pentru a face politică. Pentru ca un act legislativ, o propunere să ajungă lege, durează, în medie, doi ani de zile. Ei nu apelează la ordonanțe, ei nu se grăbesc. În cei doi ani se respectă toate etapele”, mai spune el.

Tatăl lui Matei Ladea, Ioan Ladea, a fost medic, autor de cărţi despre acupunctură, disident și scriitor. Tatăl lui Ioan Ladea a fost sculptorul bănăţean Romul Ladea.

În 1948, la doar 12 ani, a fost arestat pentru o pretinsă participare la acţiuni legionare, dar a fost eliberat după câteva luni din lipsă de probe. Este reîncarcerat din nou, la finalul anilor 50, şi a fost coleg de celulă cu Petre Ţuţea.

Vezi varianta integrală a podcastului „Înapoi în viitor”

Vă recomandăm să citiți și:

Matei Ladea, la „Înapoi în viitor”: Tata a fost cel mai tânăr deținut politic din istorie. A fost arestat la 12 ani. A avut norocul să fie încarcerat cu Sfinții Închisorilor

„Înapoi în viitor cu Andreea Perminova” | Ioana Filipescu despre copilărie, credință și cultură: ”Bunica paternă a fost persoana care m-a influențat cel mai mult”

Cum a început fiica lui Mircea Geoană, Ana, o afacere de succes în Statele Unite ale Americii: „Mi-am făcut un Instagram și am început să postez informații”

Eduard Uzunov despre activitatea sa de mecenat: „Cumpăr de la câțiva artiști tot ceea ce fac. Vin la galerie amețiți de tinerețe. Sau de alcool. Dar fac lucruri extraordinare”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun