Prima pagină » Emisiuni » Altceva Podcast » Icoanele FĂCĂTOARE de MINUNI de la Biserica Kretzulescu | Altceva cu Adrian Artene

Icoanele FĂCĂTOARE de MINUNI de la Biserica Kretzulescu | Altceva cu Adrian Artene

Părintele Paroh Victor Lucian Georgescu de la Biserica Kretzulescu, o bijuterie arhitehtonică unică din inima Capitalei, face un inventar a comorilor pe care le adăpostește sfântul lăcaș. Multe dintre icoane sunt mai vechi ca așezământul, dar povestea a două dintre icoanele făcătoare de minuni și puterile lor tămăduitoare sunt copleșitoare. Însăși Biserica este o minune a lui Dumnezeu, pentru că a scăpat de a fi demolată de Ceaușescu, în ultima clipă a regimului comunist.

Parohul dezvăluit face un „inventar” sumar, în Podcastul Altceva, cu Adrian Artene, al minunilor adăpostite de Biserica Kretzulescu.

Pe lângă icoanele faimosul lui pictate de Gheorghe Tătărescu, sunt și două icoane care poartă multă credință în în ele, mărturisește preotul.

Această biserică deține un fond de icoane cu valoare patrimonială, icoane foarte vechi, mai vechi chiar decât biserica, pentru aici au fost așezate capodoperele iconografice pe care le familia Kretzulescu le deținea în casele lor particulare. Familia Krețulescu. Avem mai multe icoane care în acest moment nu sunt în biserică, pentru că trec printr-un parcurs de restaurare.

Maica Domnului, Stareța Bisericii Kretzulescu

Dar am lăsat două cele mai prețioase, în opinia noastră, și aici este bineînțeles o afirmare subiectivă, dar sunt cele mai dragi nouă. Această icoană de secol XIX a Maicii Domnului cu Pruncul, de la iconostasul mobil, din partea de nord a naosului, icoană înaintea căreia îngenunchează foarte mulți închinători ai acestei biserici.

În  mod nescris mi s-a transmis faptul că în trecut ea era considerată ca fiind făcătoare de minuni

Și vă spun că stând aici în biserică, văd cum numeroși oameni vin și se închină mai cu seamă la această icoană și la icoana și mai veche decât aceasta, și mai nobilă prin modul în care este realizată totul icoana,  Maica Domnului cu Pruncul care este însemnată ca fiind donația familiei Krețulescu, a urmașilordin direcția Iordache, a lui Iordache și Safta, o icoană de la jumătatea secului al al XVIII-lea într-o pictură frumoasă și acoperită cu o ferecătură de dantelărie în argint aurit. Aceste două icoane, așa cum vă spuneam, dau la rândul lor greutate din punct de vedere duhovnicesc acestui sfânt lăcaș și oamenii vin cu el, confirmă preotul.

Și noi  ne raportăm cu o evlavie specială față de acestea, știut fiind că oricum Maica Domnului este cea care este, cum spunea părintele profesor Vasile Reducă, preotul Paroh de dinaintea mandatului meu aici, este este patroana acestui sfânt lăcaș, este stareța acestuia și ea își aduce și slujitorii aici, și închinătorii.

Deci Maica Domnului, cea care a ocrotit familia Brâncoveanu și familia Krețulescu, descendenți prin Safta, din familia domnitorului Brâncoveanu, este cea care ne ne ocrotește pe mai departe și simțim ocrotirea ei în acest sfânt lăcaș, mărturisește Părintele Paroh Victor Lucian Georgescu.

Vizionează aici podcast-ul integral

https://www.youtube.com/watch?v=8XnAVYYmlQ8

Citiși și: Semnificația FLORIILOR: „De aici începe drumul Crucii” | Altceva cu Adrian Artene