Jurnalistul Adrian Artene a purtat un amplu dialog cu Părintele Mihai Pavel, în fața Sfântului Altar găzduit de Catedrala Sfântul Spiridon-Nou – Paraclis Patriarhal. În podcastul ALTCEVA, părintele a subliniat importanța postului și a vorbit despre simbolistica acestei perioade în care ne aflăm. Iată cum postim corect și cum conversăm cu Dumnezeu prin rugăciune.
„Și iată că nu e doar chemarea dinspre noi către Sfânt, să îl chemăm în viața noastră, ci sunt situații când Sfântul cheamă anumiți credincioși”, a spus Adrian Artene, iar părintele Mihai Pavel a continuat:
„După chipul lui Dumnezeu, că nu Dumnezeu nu poate fi indiferent la suferința umană. Ne aducem aminte din Evanghelie, Mântuitorul Hristos, intrând în cetate, vede pe o mamă, ducându-și copilul la groapă. Suferința umană nu-i este indiferentă lui Dumnezeu. Sfinții nu sunt doar empatici, așa cum numește modernitatea, ci se consideră responsabili să intervină în suferința, mai cu seamă, nedreaptă, a omului”, a spus părintele.
Părintele Mihai Pavel a vorbit despre perioada postului în care ne aflăm și a catalogat-o drept „o perioadă de exercițiu duhovnicesc mai intens”.
-Și aici, în interiorul Bisericii, Sfântul intervine, ne trezește mintea, ne curăță sufletul, cu atât mai mult în această perioadă a Postului Mare.
-Sigur, postul e o perioadă de exercițiu duhovnicesc mai intens. Viața Sfântului este o viață de înfrânare, de postire. Postul adevărat descris de Scriptură, în profetul Isaia, capitolul 58, este acela al restaurării nedreptății, al hrănirii celui flămând, al îmbrăcării celui dezbrăcat, sărmanului, cel cu care Mântuitorul Hristos se identifică în Evanghelie, dezbrăcat, flămând, în suferință. Sfântul ne arată felul postirii. Sfântul Spiridon ne arată cât de importantă este jertfa în timpul postirii. Știți, postim, nu e vorba doar de o dietă, perioada Postului Mare este o perioadă a intensificării apropierii noastre conștiente de Dumnezeu. Se înmulțesc lecturile biblice, rugăciunile, spre exemplu, Psaltirea, care este cea mai citită carte de rugăciune din Biserică, este citită o singură dată pe săptămână, dar în timpul Postului Mare, Psaltirea se citește de două ori mai mult.
Postirea înseamnă preluarea controlului asupra existenței noastre, nu doar o dietă, nu doar înfrânare de la proteină animală, ci înfrânarea de la rău, controlul minții, controlul gândurilor. Postirea înseamnă revenirea la starea edenică, noi am căzut din starea edenică prin nepostire. Adam și Eva nu au postit, nu s-au înfrânat, nu și-au înfrânat voia, nu și-au tăiat inima împrejur și urechea împrejur, cum îndeamnă Sfântul Apostol Pavel și au căzut din rai din nepostire. Postul înseamnă o revenire la acel statut, o reașezare în acel statut. Pentru că prin postire, prin înfrânarea voii proprii, cunoaștem voia lui Dumnezeu, care este cea mai bună voie pentru noi.”, a spus părintele Mihai Pavel.
https://www.youtube.com/watch?v=iOlF8tEvPqw&t=4s
CITEȘTE ȘI: