VIDEO | Iancu Guda, la ALTCEVA cu Adrian Artene: Aduc sau nu banii fericirea?

Publicat: 22/10/2023, 19:28

Economistul Iancu Guda a fost invitatul lui Adrian Artene, la podcastul ALTCEVA, difuzat sâmbătă seara.

Printre altele, Guda a vorbit despre importanța banilor în viața noastră și dacă aceștia aduc sau nu fericirea. El spune că este extrem de important modul în care oamenii se raportează la bani.

El a fost întrebat de Adrian Artene cât de reale sunt proverbele precum „ban la ban trage”.

„Într-adevăr, probabil majoritatea, când se gândește la bani, se duce către aceste vorbe și probabil face aceasta pentru nu folosim banii cum trebuie. Pot fi vorbe adevărate. Depinde de noi, depinde cine e stăpânul, depinde cine pentru cine muncește.

Dacă noi muncim pentru bani, evident, banii sunt stăpânul și banii pot fi un stăpân foarte nemilos, ceară din ce în ce mai mult de la tine și intri într-o cursă în care nu te mai oprești. Atunci când folosești banii, când muncești pentru ei și când îi folosești ca îi îngropi efectiv în case luxoase, mașini și muncești în continuare într-o cursă ca le întreții și ești dependent de muncă, ca produci în continuare, ca fii bogat, cel puțin din perspectiva etichetei sociale, cine are o casă frumoasă, mașină modernă, luxoasă este văzut ca fiind un om bogat, atunci da, banii pot fi ochiul ochiul dracului și nu cred pot aduce fericirea, pentru în general, lumea aceasta materială ne oferă din ce în ce mai multe și mereu ne dorim mai mult”, spune acesta.

De la ce sumă încolo te poți considera bogat?

Totodată, economistul a vorbit și despre independența financiară și ce înseamnă ideea de „bogăție”.

„Avem o casă, avem și una, vrem o piscină, avem cu etaj, vecinul și-a pus și o livadă și mereu suntem într-o cursă. Dacă, în schimb, banii muncesc pentru noi și noi suntem stăpânul și ne pot ține de mână spre fericire. Da, pentru ne oferă independență. E relativ. Întreabă 10 oameni ce înseamnă, de la ce sumă încolo se consideră bogați și o primești 10 sume diferite. În schimb, poți răspund foarte obiectiv și sunt convins că e un adevăr unic pentru toți: independența înseamnă ai un portofoliu de investiții. Independența financiară.

Ai un portofoliu de investiții, deci economii investite care generează un randament suficient să-ți acopere cheltuielile familiei pe unan. De exemplu, dacă ai 1.000 euro, ca fie simplu, cheltuială lunar în familie, pe an 12.000, dacă ai un portofoliu de 120.000 euro, la 10% randament pe an, înseamnă banii tăi produc pentru tine 12.000 euro pe an an de an, non-stop, adică nu intri în principal ca într-un depozit, să-l consumi. Și atunci ești independent financiar, în sensul nu mai trebuie muncești o singură zi din viața ta ca te întreții”, mai spune el.

Iancu Guda, 13 ani de experiență în managementul riscului de credit

Absolvent al facultății FABBV (Finanțe Asigurări Bănci și Burse de Valori) din cadrul ASE București, Iancu Guda a finalizat cu succes programul DOFIN—Centru de Excelență European.

Ulterior a obținut toate cele trei nivele de certificare CFA (Chartered Financial Analyst) în anul 2016, și deține autorizația de formator ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări).

Începând cu noiembrie 2014, a urmat cursurile EMBA Sheffield University, pe care le-a finalizat cu succes (calificativ cu distincție) la finalul anului 2016, fiind câștigătorul singurei burse integrale la nivel național.

Este membru activ al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România) începând cu Martie 2012. De asemenea, este membru activ în cadrul altor asociații de renume, precum CFA România, Asociația Trezorierilor sau Asociația de Management al Creanțelor Comerciale.

În cei peste 13 ani de experiență în managementul riscului de credit, acumulați la compania Coface, a întâlnit peste 1.000 de antreprenori din toate domeniile de activitate, a analizat declarațiile financiare pentru aproape 100.000 de companii care au intrat în insolvență, a susținut cursuri de finanțe corporative pentru aproximativ 1.000 de profesioniști din toate industriile și a fost invitat în calitate de lector, ca să susțină prelegeri privind mediul de afaceri din România, la aproape 100 de evenimente publice.

Urmărește podcastul integral cu Iancu Guda doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...