Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, a avertizat că Occidentul analizează posibilitatea desfășurării de trupe din Asia și America de Sud în Ucraina, însă România nu este pe lista țărilor care vor găzdui forțe aliate. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Potrivit lui Dan Dungaciu, SUA și Marea Britanie au transmis clar că nu vor desfășura trupe în Ucraina. În schimb, planul preconizat include state din Asia și America de Sud, în timp ce țările europene vor oferi suport din statele vecine Ucrainei. România nu a fost inclusă pe această listă, ceea ce ar putea reprezenta o vulnerabilitate strategică pentru țară.
„Ăștia au zis așa, domnule, deci americanii nu se bagă. Marea Britanie a zis că nu se bagă. Discuția care rămâne este următoarea: dacă nu o să fie trupe, occidentalii vor fi primiți doar în state terțe și vecine cu Ucraina, iar pe teren vor fi admise trupe din Asia și America de Sud. (…) Au fost menționate câteva state, România nu e printre ele și ar putea să fie o mare lovitură pentru noi.”
Statele Unite și-au exprimat disponibilitatea de a asigura o supraveghere și o coordonare logistică, fără a implica direct trupe americane. Dan Dungaciu subliniază că acest plan urmărește evitarea oricăror incidente între forțele desfășurate, menținând astfel o linie clară între sprijinul indirect și angajamentul militar direct.
„America a zis că ar putea să asigure o oarecare coordonare, să se uite la toți și să vadă ce se întâmplă. Deci America doar cu un soi de coordonare logistică în spate. Și ăsta a fost un plan, să nu se încurce, să nu tragă unul în altul, să înceapă să se împuște prin aer. Deci nu se pune problema ca trupele NATO să fie prezente în Ucraina.”
În paralel, Uniunea Europeană încearcă să se contureze ca un actor de securitate important, adoptând decizii strategice fără implicarea unor state precum Ungaria. Dungaciu explică faptul că această direcție se îndreaptă treptat spre o formă de federalizare a UE, chiar dacă termenul nu este folosit explicit, din rațiuni politice.
„Uniunea Europeană trebuie să devină un actor de securitate, să aibă o decizie de politică externă și de securitate unitară. Asta înseamnă o federalizare pe care nu o numesc federalizare, pentru că cuvântul este extrem de negativ în conotație pentru populația europeană. Dar încet, încet, spre asta se duc.”
https://youtu.be/79eCBYamW5c