Valentin Stan, despre ce modificări pot fi aduse la Deveselu: „Specialiștii americani spun că pot fi lansate și RACHETE care nu sunt interceptoare”

Publicat: 13/02/2024, 11:30

Valentin Stan – istoric și analist politic – a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul, unde a adus în discuție aspecte cheie legate de sistemul de apărare de la Deveselu. Acesta a precizat că sistemu de la Deveselu poate fi echipat inclusiv cu rachete de croazieră Tomahawk, ce pot ataca Rusia. Urmăriți AICI, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Stan a spus că, deși sistemul este prezentat ca fiind unu strict defensiv, există riscul ca din aceleași instalații să fie lansate și rachete ofensive.

„Ce-am aflat noi până acum este că la Deveselu avem ceva foarte defensiv, doar că din canistra din care iese defensivul… ghici ce… poate să iasă și altceva. Poate să fie numai d’alea (rachete ofensive n.red) Deci tu nu știi ce au acolo. E ca și cum eu aș intra aici la tine cu un pistol în buzunar și mă oprește omul la intrare. „Stane, ce ai în buzunar?” Un pistol! N-ai voie cu arme… „dar nu am gloanțe în el… sau am gloanțe oarbe”

Deci la Deveselu ai niște instalații din care zboară niște rachete interceptoare, cică. Dar din aceleași canistre poate să zboare niște rachete de atac de croazieră, care pot lovi Rusia, inclusiv nuclear. Asta zic specialiștii americani”, spune analistul politic.

Analizând aspectele tehnice ale sistemului AEGIS, Stan a subliniat că instalațiile care găzduiesc rachetele interceptoare anti-rachetă SM-3 sunt identice din punct de vedere mecanic și electric cu cele destinate rachetelor de croazieră.

„Sistemul AEGIS găzduiește diferite tipuri de rachete. Să începem prin a ne uita la o canistă care ar conține un interceptor anti-rachetă SM-3. Această canistră inteligentă are exact aceeași lungime, ca și canistra care ar conține o rachetă de croazieră. Pentru a se potrivit modulul de lansare a opt rachete, canista interceptorului antirachetă SM-3 are exact aceleași interfețe mecanice și electrice ca și cele necesare pentru canistra rachetelor de croazieră.

Declarația Departamentului de Stat din decembrie 2017 spune că „sistemul AEGIS-ashore nu are software, hardware de control al focului, echipamentele de sprijin și alte infrastructuri necesare pentru a lansa rachete balistice, ofensive sau de croazieră”…ce ți-a spus Ioniță? că nu putem fizic să facem asta. Adjunctul secretarul de stat care spune același lucru”, a declarat Stan.

Minte „partenerul strategic” cu privire la sistemul de apărare de la Deveselu?

Valentin Stan a citat specialiști americani care au afirmat că sistemul AEGIS poate găzdui rachete Tomahawk, care ar putea fi utilizate în atacuri înclusiv asupra Rusiei.

„Ce spun oamenii de știință americani? „Pentru a lansa rachete balistice ofensive sau de croazieră, cum ar fi Tomahawk – pur și simplu nu este adevărat”, adică mint. Adică  partenerul strategic minte.

Sistemul terestru AEGIS este proiectat pentru a fi extrem de flexibil și pentru a gestiona mai multe tipuri de rachete. Această flexibilitate poate fi înțeleasă gândindu-ne la sistemul de control ca fiind analog că un laptop.

„Toate rachetele sunt conținute în canistre inteligente care au aceeași înălțime, lățime, lungime. Fiecare canistră conține același echipament electronic entru a monitoriza rachetele și pentru a furniza informații sistemului central printr-o interfață electrică uniformă, care este aceeași pentru toate canistrele, indiferent de racheta din interior.” Te-ai dus să vezi ce în canistră? Nu.

Apostol zice așa: „Având în vedere aceste hardware și software concepute pentru a gestiona variate tipuri de rachete,  care sunt argumentele specifice pentru care sistemele AEGIS -ashore desfășurate în Europa de Est nu ar putea fi pregătite rapid pentru a lansa rachete de croazieră? Răspunsul este că asemenea argumente nu există.

Sistemele americane AEGIS din Europa de Est ar putea găzdui rachete Tomahawk

O descriere extrem de detaliată și ne trimite la Mark 41 Vertical Launch System. Fii atent, „în mod clar, sistemele americane AEGIS din Europa de Est ar putea găzdui rachete Tomahawk convențional, care ar putea fi trase din apropiere asupra Rusiei.

Deci ce vezi acolo e distanța între Caracal și Constanța (pe albastru n.red) pe șerpuit, așa cum merge autostrada… deci sunt vreo 404km, da? Ia zi un Tomahawk de la Caracal ajunge la Sevastopol? Sunt cam 1500 de mile, nu de kilometri. Eu zic că ajunge ușor.

Eu vreau doar să vă spun să fiți pregătiți, că dacă or să tragă așa ceva, rușii vor trage înapoi la Caracal. Dacă există capabilități de lovire cu rachete de croazieră de la Caracal, că în canistră nu știi ce e și așa ceva zboară spre Sevastopol… ce crezi că o să facă rușii de la Sevastopol?Ț, spune Valentin Stan.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto