Valentin Stan, despre scutul de la DEVESELU: „Rușii au crezut că sistemul de la Deveselu este împotriva lor”

Publicat: 13/02/2024, 09:59

Valentin Stan – istoric și analist politic – a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Stan a detaliat funcționarea bazei de la Deveselu și a sistemului AEGIS, evidențiind că acesta nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci este menit să ofere protecție împotriva amenințărilor cu rachete balistice din afara zonei euroatlantice. Urmăriți AICI, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Stan a subliniat că interceptorii SM-3 de la Deveselu sunt exclusiv defensive și nu au capacitate ofensivă, fiind destinați să protejeze împotriva atacurilor din afara NATO, cum ar fi cele din Iran.

„Ce este la Deveselu? Baza constă într-un radar, o suită asociată comandă – control – comunicații AEGIS.  Sistemul AEGIS l-au luat americanii de pe nave și l-au pus la noi terestru. Sunt 24 de rachete interceptare SM-3. Interceptoarele SM-3 sunt doar în scopuri defensive și nu au capacitate ofensivă, adică nu-i atacăm pe ruși cu ele… doar dacă ne atacă cineva pe noi… ne apărăm.

O să vezi că, de fapt, nici dacă ne-ar ataca rușii, rachetele astea interceptoare de la Deveselu nu sunt pentru ruși. Noi ne apăram împotriva iranienior, alții care veneau din afara NATO”, a explicat Valentin Stan.

Cum funcționează rachetele interceptoare de la Deveselu

În momentul în care o rachetă este trasă împotriva ta, această rachetă interceptoare lovește acea rachetă inamică prin lovire pin lovire. Nu are încărcătură explozivă, spune Stan.

„Deveselu care începe să fie el „bijgudit”, „amalgamat”, instruit, săpat în deal… toată treaba asta începe pe la 2011 iar în 2016 este inaugurat ca fiind funcțional.

A fost o conferință de presă la care au participat niște oficiali americani, cel mai important dintre ei fiind acest Frank Rose, care era asistentul secretarului de stat pentru controlul armamentelor, împreună cu ambasadorul Douglas Lute și cu un băiat, Daniel Ioniță, care era secretar de stat MAE. Asta a fost pe 11 mai 2019 și ce au spus ăștia: Secretarul adjunct Rose spune „băi, am venit noi aici, suntem noi partenerul strategic…uite, apărarea adaptivă în etape… nu intrăm în amănunte. Că-n România, Polonia, Turcia, nu știu ce.

Și povestește aici, cu Obama cum era, ce frumos… cum fac ei aici cu Deveselu. Bun. Ce zice asistentul secretarului de stat? „Rusia și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea că apărarea antirachetă a SUA și NATO este îndreptat împotriva Rusiei și reprezintă o amenințare la adresa descurajării sale nucleare strategice”.

Atât Statele Unite, cât și NATO au fost clare că sistemul pe care NATO îl construiește în Europa, deci la Deveselu, nu este conceput sau capabil… deci nici măcar capabil nu e să-i oprească pe ruși să submineze capacitățile strategice de descurajare ale Rusiei. Sisteme de apărare antirachetă ale SUA și NATO sunt direcționate împotriva amenințărilor cu rachete balistice din afara zonei euroatlantice. Deci care e mă problema”, a spus analistul politic la Marius Tucă Show.

Stan a explicat că acordul cu SUA stipulează utilizarea sistemului doar în scopuri defensive, dar a subliniat că, în ciuda acestor asigurări, Rusia consideră sistemul ca fiind îndreptat împotriva sa.

„Tot pe 11 mai 2016, când s-a lansat ce zice Ioniță: Sistemul din România nu este îndreptat împotriva Rusiei. Sperăm că toată lumea va auzi și înțelege vocea înțelepciunii care ne spune că atât geografia cât și fizica împiedică sistemul să fie eficient împotriva un atac masiv din partea Rusiei. Adică tehnologic nu pot să se opună Rusiei cu aceste rachete.

Există de asemenea argumente juridice și tehnice în sprijinul caracterului defensiv exclusiv al capabilității de apărare balistică a NATO. Fii atent, vorbește de acordul nostru cu SUA. L-ai văzut tu vreodată? Nu, nici eu.

Deci atenție ce spune despre acord: Se stipulează că sistemul va fi utilizat numai în conformitate cu Carta ONU, și anume legitimă apărare. Sigur, și rușii spun că au fost în legitimă apărare când au atacat Ucraina. Deci, au ei un acord cu americanii și acordul ăsta e că folosim Deveselu doar să ne apărăm.

Sistemul, zice e de apărare, dar el nu se poate apăra împotriva Rusiei, e ca să apere împotriva „ălora”. Ai înțeles?

Rușii cred că scutul de la Deveselu e un sistem sofisticat de rachete pregătit să atace nuclear Rusia

Ei trebuiau să le spună rușilor, pentru că rușii știi ce au zis: „bă ăsta nu că e de apărare, e de atac împotriva noastră. De asemenea se prevede că interceptorii dizlocați în România sunt non-nucleari și interzice schimbarea tipului acestora.

Adică nu sunt nucleare și nici nu poți să-i schimbi. Întrebarea însă este următoarea da, cu bateria MK41 poți să tragi și rachete tomahawk? Deci ce ne spune românul de la MAE: „interceptorii ăștia a îi folosim noi să ne apărăm de rachetele care vin din afara spațiului euroatlantic, nu împotriva Rusiei. Nu ne putem apăra împotriva lor… ne permite tehnologia. Oricum, rachetele astea de interceptare sunt strict pentru acțiuni defensive, nu ca să-i atacăm pe ruși”, spune Valentin Stan.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Prințul William revine la activitățile publice pentru prima oară după anunțul că prințesa Kate are...