VIDEO Alexandru Preda: „Am donat diplomatul lui Marin Preda, Muzeului Literaturii Române. A fost geanta în care el își ducea manuscrisele și ținea la ea. Era un obiect bine păzit”

Publicat: 20/09/2022, 22:34
Actualizat: 20/09/2022, 23:32

Unul dintre obiectele de suflet a lui Marin Preda, geanta tip diplomat în care autorul român își ținea manuscrisele a ajuns la Muzeul Literaturii Române, donat de fiul scriitorului, spune Alexandru Preda, fiul scriitorului Marin Preda, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Alexandru Preda a donat unul din obiectele „sacre” a scriitorului Marin Preda la Muzeul Literaturii Române. Este vorba de geanta scriitorului.

„Da, e vorba de o de geanta lui diplomat”.

Întrebat care este povestea genții lui Marin Preda, fiul său spune: „Ee.. poveștile sunt lungi și sunt multe… E era geanta în care el își ducea manuscrisele și ținea la ea… Era un fel de obiect…în care nimeni nu avea voie să se uite, nici măcar noi, copii, mai băgam noi, mai ridicam așa și mai băgam în ochi, dar era un obiect bine păzit”, a declarat Alexandru Preda.

Diplomatul lui Marin Preda, un obiect sacru

Alexandru Preda a povestit că geanta tip diplomat a lui Marin Preda era un obiect la care ținea atât de mult încât atunci când i s-a făcut o glumă și i-a fost ascunsă, scriitorul s-a speriat foarte tare.

„Există și povești… Mircea Micu spunea la un moment dat într-o carte, când i s-a luat geanta. A făcut o glumă la masă „hai luăm geanta lu Preda, vedem ce se întâmplă” și ceea ce se voia o glumă, nu prea fost o glumă, pentru că tatăl meu s-a speriat foarte tare și au dat geanta”, a spus el.

Fiul lui Marin Preda a spus că tatăl său a cumpărat trei obiecte de la Paris la care a ținut extraordinar de mult – geanta, o pălărie pariziană și un stilou de aur.

„Sunt 3 obiecte pe care tatăl meu le-a cumpărat într-o excursie la Paris. Geanta diplomat, care era un Samsonite, un obiect rar la pe vremea aia, o pălărie pariziană pe care o am acasă și pe care probabil o am s-o donez muzeului și un stilou cu care și-a scris majoritatea romanelor.

Acest stilou de aur este un „Waterman”. Cu stilul ăsta, nu știe scrie decât Marin Preda. Eu am încercat să-l iau, să-l curăț, văd, scriu cu el, n-am reușit. Nu știu cum îl ținea, nu știu care este unghiul. Și atunci e un obiect foarte drag mie. I l-am arătat și băiatului meu și a fost foarte entuziasmat”, a mai spus Preda.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult