VIDEO Alexandru Preda: „La „Centenarul Marin Preda”, nici Uniunea Scriitorilor, nici Academia Română, nici președinția nu a adus un omagiu tatălui meu. Am rămas cu un gust amar”

Publicat: 20/09/2022, 22:04
Actualizat: 20/09/2022, 23:17

La 100 de ani de la nașterea scriitorului Marin Preda, nici Uniunea Scriitorilor, nici Academia Română, nici președinția nu s-au deranjat să organizeze o comemorare așa cum se cuvine scriitorului Marin Preda, spune Alexandru Preda, fiul scriitorului Marin Preda, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat de ce nu s-a organizat nimic în legătură cu „Centenarul Marin Preda”, fiiul scriitorului spune: „M-am întrebat și eu. Am avut niște așteptări din partea Uniunii Scriitorilor și din partea Academiei Române să facă ceva.

Cred că în urmă cu o lună să sărbătorim centenarul am luat legătura cu cineva de la Uniunea Scriitorilor și am întrebat „aveți un plan? Faceți ceva?” și au zis „Nu”. Am zis „nici măcar într-o revistă?” și au zis „Nu”. Am avut un gust la fel de amar pe care l-am simțit ulterior… Ministrul Culturii a fost singura personalitate politică care a adus un omagiu lui Marin Preda pe data de 5 august. A scris un materia foarte frumos în revista Florianei (QMagazine), dar nu am găsit nimic din partea președinției”, a declarat fiul lui Marin Preda, Alexandru Preda.

„Trăim într-o țară în care cultura ar fi trebuit să aibă un loc. Nu avem mulți Marin Preda și nu o spun pentru că sunt băiatul lui. Sunt 100 de ani de la nașterea unui mare scriitor care a însemnat și înseamnă în literatura asta și tu, organ al Guvernului nu găsești să scrii trei cuvinte?”, a spus el.

Fiul scriitorului Marin Preda a precizat că comemorarea „Centenarului Marin Preda” s-a făcut la Muzeul Literaturii Române cu sprijinul directorului muzeului.

„S-a făcut la Muzeul Literaturii Române. A fost o comemorare care a ieșit bine, a fost bine primită, foarte bine organizată de către cei de la Muzeu și aici directorul, am înțeles că s-a implicat foarte mult. A ieșit bine și a venit multă lume”, a afirmat Preda.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult