VIDEO Av. Toni Neacșu, despre decizia CCR care reglementează întreruperea prescripției: „CCR încearcă să explice o decizie dată acum 4 ani și să oblige statul să facă acum ce trebuia din 2018”

Publicat: 09/06/2022, 23:35

Acum CCR, după 4 ani de zile vine și încearcă să explice acea decizie din 2018 și să oblige organele statului, respectiv Parlamentul, Guvernul dar mai ales judecătorii să facă ceea ce trebuiau să facă din 2018. Prescripția ar trebui să fie durata maximă în care statul român poate trage la răspundere penală o persoană pentru că a săvârșit o infracțiune, spune avocatul Toni Neacșu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

„În 2018 CCR a luat o decizie prin care a constatat anumite lucruri legate de prescripție. Prescripția ar trebui să fie durata maximă în care statul român poate trage la răspundere penală o persoană pentru că a săvârșit o infracțiune. Altfel spus, nu poți să urmărești penal o persoană, orice perioadă. Logica spune că ar trebui să existe un interval de timp în care trebuie să se pronunțe o hotărâre definitivă în care să stabilești dacă acea persoană este vinovată sau nu.

O justiție târzie e cam injustiție. Nu poți ca după 20 de ani să pedepsești pe cineva ca a băgat mâna în buzunar. În funcție de gravitatea unei infracțiuni e stabilit un anume termen maxim în care organele statului trebuie să se miște pentru a trage la răspundere acea persoană.

În 2018 CCR a dat o decizie, publicată în Monitorul Oficial, în care a spus că cei care au redactat actualul Cod Penal au greșit în momentul în care au reglementat că procurorii, respectiv polițiștii pot întrerupe la nesfârșit acest să lungească această perioadă maximă în care o persoană poate fi sancționată de stat.

Constituția României spune că în 45 de zile după ce CCR se pronunță și publică în Monitorul Oficial o decizie trebuie să pune de acord legea cu Constituția. Parlamentul României de atunci nu a făcut acest lucru. De asemenea, nici Guvernul nu a făcut nimic deși putea să emită o OUG pentru că nu aveam acel referendum pe justiție. Nu a făcut nimeni absolut nimic.

Acum CCR, după 4 ani de zile vine și încearcă să explice acea decizie din 2018 și să oblige organele statului, respectiv Parlamentul, Guvernul dar mai ales judecătorii să facă ceea ce trebuiau să facă din 2018”, a declarat avocatul Toni Neacșu.

Decizia Curții Constituționale a României (CCR) din data de 26 mai 2022 pe tema neconstituționalității art. 155 Cod penal care reglementează întreruperea prescripției a fost publicată în Monitorul Oficial.

O altă decizie a CCR din 2018, pe aceeași speță, constata faptul că dispozițiile art. 155 nu sunt suficient de clare, iar cea de acum precizează că legea nu a fost pusă în acord cu dispozițiile Curții.

„România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional”, se arată în motivarea deciziei CCR, publicată în Monitorul Oficial.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Aplicația TikTok, interzisă: „Dă dependență ca țigările”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...