Decizia Curții Constituționale care reglementează întreruperea prescripției, publicată în Monitorul Oficial. Explicațiile unui avocat despre consecințele hotărârii CCR

Decizia Curții Constituționale care reglementează întreruperea prescripției, publicată în Monitorul Oficial. Explicațiile unui avocat despre consecințele hotărârii CCR
Sursa FOTO: Mediafax
Publicat: 08/06/2022, 20:05
Actualizat: 08/06/2022, 20:09

Decizia Curții Constituționale a României (CCR) din data de 26 mai 2022 pe tema neconstituționalității art. 155 Cod penal care reglementează întreruperea prescripției a fost publicată în Monitorul Oficial.

O altă decizie a CCR din 2018, pe aceeași speță, constata faptul că dispozițiile art. 155 nu sunt suficient de clare, iar cea de acum precizează că legea nu a fost pusă în acord cu dispozițiile Curții.

„România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional”, se arată în motivarea deciziei CCR, publicată în Monitorul Oficial.

DECIZIA CCR nr. 358 din 26 mai 2022 POATE FI CITITĂ AICI!

Avocatul Bogdan Cimbru a comentat, în exclusivitate pentru Gândul, decizia Curții Constituționale a României (CCR) care reglementează întreruperea prescripției și a explicat care sunt consecințele acesteia.

„Cu alte cuvinte, în tot acest timp NU a existat instituția întreruperii cursului prescripției răspunderii penale, iar toate dosarele în cadrul cărora s-a împlinit termenul prescripției generale a răspunderii penale ar trebui să primească o soluție de clasare/încetare a procesului penal, în funcție de faza procesuală în care se află”, a explicat avocatul Bogdan Cimbru, în exclusivitate pentru Gândul.

El afirmă că, „evaluând considerentele deciziei Curții Constituționale numărul 358/ 26 mai 2022, făcută publică pe site-ul Curții Constituționale a României la data de 8 iunie 2022, constatăm efectele drastice pe care această decizie ar urma să le aibă în aplicabilitatea instituției prescripției răspunderii penale în practica judiciară”.

Avocatul Bogdan Cimbru

Deși recent instanțele naționale au invocat decizii ale Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin care ar fi putut opta, în anumite condiții, cu privire la aplicabilitatea unei decizii a Curții Constituționale, în cazul deciziei 358/2022 considerentele sunt explicite: din anul 2018, de la data publicării deciziei 297/26 aprilie 2018 și până la intrarea în vigoare a unui act normativ care să clarifice norma, prin reglementarea expresă a cazurilor apte să întrerupă cursul termenului prescripției răspunderii penale, fondul activ al legislației NU conține vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale.

Avocatul Cimbru vorbește de un „efect devastator” al acestei decizii, care vine ca o sancțiune pentru pasivitatea legiuitorului care din anul 2018, când a fost publicată decizia CCR nr 297/26 aprilie 2018 nu a înțeles să remedieze aspectele identificate ca fiind neconstituționale și nu si-a însușit comportamentul constituțional la care era obligat-paragraful 34 din decizia mai sus menționată.

Acum, paragrafele 73 și 74 din decizia 358/26 mai 2022 clarifică atât culpa legiuitorului, care nu a înțeles să adopte o lege prin care să intervină legislativ și în temeiul art.147 din Constituție să stabilească în mod clar și previzibil cazurile de întrerupere a cursului prescripției răspunderii penale cât și consecințele prezentei decizii: pe perioada cuprinsă între data publicării respectivei decizii din anul 2018 și până la data publicării a unui act normativ care să clarifice norma, fondul activ al legislației nu conține vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale.

CITEȘTE ȘI: ”NU a existat instituția întreruperii cursului prescripției răspunderii penale” (autor: Bogdan Cimbru)

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României