VIDEO | Bogdan Teodorescu: „Bruxelles-ul este, de fapt, un guvern supranațional. Atât Bruxelles-ul, cât și Washington-ul, de-a lungul timpului, au renunțat foarte mult să se gândească la felul în care comunică cu cetățenii”

Publicat: 07/09/2022, 00:04

Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Politologul a afirmat că Bruxelles-ul „este, de fapt, un guvern supranațional”, în care „majoritatea guvernelor europene au renunțat la un pic de suveranitate, pentru a exista o armonizare europeană în domeniul economic, social, politic, militar”. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că discrusurile partidelor care contestă actuala linie a Bruxelles-ului „vor arunca în aer actuala ordine europeană”.

„Bruxelles-ul – dincolo de cuvinte, pacte, teorii și așa mai departe – este, de fapt, un guvern supranațional, ceea ce înseamnă majoritatea guvernelor europene au renunțat la un pic de suveranitate în favoarea Bruxelles-ului, pentru a exista o armonizare europeană în domeniul economic, social, politic, militar, de politică externă și așa mai departe. Ei bine, acest lucru s-a făcut – mai ales în Europa de Vest – prin renunțarea la un stereotip, pe de-o parte, și la un dat, pe de altă parte, al statului-națiune – națiunea care este suveran în statul ei și totul se hotărăște în capitala țării respective.

Această renunțare, măcar parțială, la anumite prerogative de suveranitate au presupus, la momentul respectiv, un anumit grad de încredere al cetățeanului în guvernul care propune acest lucru. Ori, dacă această acest lucru se fracturează, se fracturează foarte mult pe discursul partidelor și grupărilor care contestă această cedare de supremație și care aduc omagii, elogii și cer reînființarea statelor-națiune.

Trebuie ne uităm cu atenție majoritatea partidelor care contestă actuala linie a Bruxelles-ului – inclusiv actuala linie referitoare la politica față de războiul din Ucraina, cu consecințele energetice – solicită, în mod esențial, revenirea la statul-națiune. Ori aceste discursuri, care poate într-o formă sau alta, vor deveni dominante în societățile lor, vor duce inevitabil la schimbări politice, care vor arunca în aer, vor dinamita actuala ordine europeană”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu a precizat că Bruxelles-ul și Washington-ul au renunțat foarte mult se gândească la felul în care comunică cu cetățenii”, iar frustrările oamenilor „au dus la o cumulare și la o rezistență a populației, care acum se manifestă”.

„Bruxelles-ul, ca si Washington-ul, la un moment dat, au intrat într-o perioadă de lene a comunicării. Consideră lucrurile sunt date. De fapt, Bruxelles-ul este de foarte foarte multă vreme acuzat ei nu sunt aleși. Acolo nu sunt niște oameni aleși, care se confruntă cu alegatorii, sunt niște persoane superpuse, care se află la distanță mare de realitatea politică a cetățeanului.

Atât Bruxelles-ul, cât și Washington-ul, de-a lungul timpului, au renunțat foarte mult se gândească la felul în care comunică cu cetățenii, iar acest lucru a fost extrem de vizibil în tentativa de impunere a ideologiei corectitudinii politice, lucru care este la baza simpatiei pe care o parte din Europa a avut-o pentru Putin. Renunțarea prea bruscă la niște valori fundamentale ale cetățeanului, care deja renunțase lasuveranitate națională – dar acuma ce treabă ai cu Crăciunul meu, ce treabă ai cu creștinismul meu, în timp ce Moscova vine și spune: din contră, noi suntem ultimii apărători ai creștinătății, ai tradițiilor.

Europa este creștină – ceea ce e destul de rar – Europa este iudeo-creștină, Europa este liberală, Europa vine din zona iluminismului, aceștia sunt pilonii fondatori ai Europei. Această bruschețe în tentativa de a impune o ideologie, fără niciun fel de nuanțe, fără niciun fel de grijă față de cetățeni, naște frustrări. Aceste frustrări au dus la o cumulare și la o rezistență a populației, care acum se manifestă”, a precizat Bogdan Teodorescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului