VIDEO | Bogdan Teodorescu: „Europa a cultivat niște lideri pentru alte timpuri. Din acest motiv, este foarte greu pentru acești lideri să construiască coeziune în jurul lor, în condiții de mare criză”

Publicat: 07/09/2022, 00:38

Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Politologul a afirmat că, în prezent, este foarte dificil pentru liderii europeni „să construiască coeziune în jurul lor, în condițiile de mare criză”, deoarece „Europa a cultivat niște lideri pentru alte timpuri”. În acest context, invitatul lui Marius Tucă este de părere că președintele ucrainean Volodimir Zelenski transmite mesaje mult mai bune decât ceilalți lideri europeni.

„Europa a cultivat niște lideri pentru alte timpuri, care trebuiau reflecte, până la capăt, acele schimbări despre care vorbeam – acea epocă a toleranței, deschiderii, protejării minorităților – și nu e nimic rău în asta. Din acest motiv, este foarte greu pentru acești lideri construiască coeziune în jurul lor, în condiții de mare criză. N-am văzut niciun singur discurs, până în momentul de față, într-adevăr coeziv.

Am văzut în continuare discursuri coercitive, în continuare, liderii care vin și mustră cetățenii și le spun: ‘trebuie facem asta’. Niciodată, în timpul pandemiei, comunicarea guvernamentală nu a mers pe ideea de parteneriat, nu a mers pe ideea că ‘băi, oameni buni, suntem în rahat până în gât, hai vedem cum Dumnezeu ieșim de aici’.

S-a mers ori pe o ocultare a unor mesaje – lucru care a dus la teorii ale conspirațiilor, în ultimă instanță, provocată de inabilitatea comunicării guvernamentale – ori pe frustrări pentru limitarea drepturilor și libertăților. E foarte straniu continentul care a generat, totuși, o bună parte din gândirea politică liberală a momentului și care a dat, de nenumărate ori, dovezi, în momente critice, de capacitatea de coeziune, nu găsește măcar un lider care transmită aceste mesaje coezive”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu a precizat că discursurile lui Volodimir Zelenski sunt impecabile din punct de vedere comunicațional”, fiind „mai motivaționale pentru Europa decât sunt liderii lor”.

„Culmea, cele mai tari mesaje pe ideea coeziunii le transmite Zelenski. Eu înțeleg el este într-o situație absolut disperată, dar uit la calitatea discursului. A apărut acum, de curând, cartea discursurilor lui Zelenski și m-am uitat peste ea – sunt impecabile din punct de vedere comunicațional, dăm deoparte simpatii sau antipatii, că nu interesează.

Vorbeam, la începutul războiului, de comunicarea proastă și înțepenită a rușilor, față de comunicarea foarte umană a ucraineanului. Ei bine, rușii, între timp, s-au mai nuanțat, au trecut pe ironie, au trecut pe alte elemente. În schimb, liderul Ucrainei își continuă discursurile impecabile, care, de multe ori, sunt mai motivaționale pentru Europa decât sunt liderii lor.

E foarte straniu că, totuși, oamenii politici europeni, trecuți prin campanii electorale – fiindcă sunt oameni aleși, nu sunt parașutați, nu sunt funcționari de la Bruxelles, sunt oameni aleși în funcții, oameni care s-au confruntat cu electoratul – nu găsesc cuvintele care trebuie fie spuse, pentru că erau lideri pentru vremurile de bine, în care transmitea altceva”, a precizat Bogdan Teodorescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață