VIDEO | Bogdan Teodorescu: „Istanbulul este exotismul de lângă noi. Turcia este o destinație formidabilă. Sunt o națiune dedicată turismului, știu să te facă să te simți bine la nivelul tău de cheltuială”

Publicat: 14/07/2022, 00:06
Actualizat: 14/07/2022, 01:20

Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Politologul a vorbit despre destinațiile turistice din Turcia, o țară pe care o consideră „formidabilă, atât din punct de vedere culinar, cât și din punct de vedere al obiectivelor care pot fi vizitate. Invitatul lui Marius Tucă a precizat că Istanbulul reprezintă „exotismul de lângă noi”, fiind de părere că este un oraș „destul de ieftin și cu nenumărate povești”.

„Istanbulul este exotismul de lângă noi. De la București, până la Istanbul, sunt 50 de minute cu avionul, asta e tot ce faci. Te sui în avion, de aici, nici nu te trezești, ai coborât, te-ai suit în taxi – și în taxi faci ceva timpi, fiinaeroportul e departe – și ajungi în mijlocul unui exotism foarte la îndemână. Destul de safe, destul de ieftin și cu nenumărate povești. Poți vedea locul execuției Brâncovenilor – se poate vizita și vezi sabia lui Ștefan cel Mare în Topkapî, fabulosul muzeu al covoarelor, aduse din toată dimensiunea Imperiului Otoman.

Vezi cisterna de lângă Sfânta Sofia, cisterna, care, construită de pe vremea lui Iustinian, aduce apă de la distanță, pentru a alimenta fostul Constantinopol, la ora actuală, devenit obiectiv turistic. În ea s-a filmat și una dintre scenele finale din Dan Brown – Inferno. Pe partea cealaltă, te duci în piața Topkapî, loculelegant al Istanbulului Nou, undemănânci poate cele mai bune burek-uri din Istanbul – burek-ul este acea plăcintă cu brânză făcută la cuptor.

În dreapta, ai Muzeul Dervişilor Rotitoriși poți vizitezi, la un moment dat, prinzi un spectacol al acestora. De acolo, începând, poți începi vezi Turcia, care este, probabil, una dintre mega-destinațiile turistice mondiale și foarte accesibilă pentru noi”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu a afirmat că Turcia este o destinație turistică care oferă servicii bune, la prețuri accesibile pentru buzunarul fiecărui vizitator.

„Turcia este o destinație formidabilă și aici avem încă două lucruri de spus. Unu, sunt o națiune dedicată turismului, știu te facă te simți bine la nivelul tău de cheltuială. Asta este, de fapt, una dintre marile surprize ale Turciei. Spre deosebire de alte țări, în care sunt bani mai puțini, servicii proaste, Turcia nu este în sistemul acesta. La bani mai puțini, ai servicii bune pentru nivelul tău de trai. Am fost într-o zonă care se cheamă Safranbolu, este un oraș post-medieval, sit UNESCO. Este un oraș Otoman, conservat ca atare, și ei îl promovează foarte tare.

Și acolo am găsit o treabă formidabilă. Mergând pe stradă, am văzut un afiș în care spune home-cooking, cu mâncarefăcută ca acasă. Și citisem turcii au un sistem de promovare al acestor localuri, cu condiția ca ele chiar fie familiare, adică fie deținute de familii și însemne, de fapt, un efort al unei familii. Și amfost în locul respectiv, mi-a ieșit în față tatăl, nu vorbea nici o limbă. A adus-o pe fată, care vorbea limba engleză și care mi-a explicat gătește bunica și gătește cu mama.

Tata face contabilitate, ea și cu fratele, servesc. Restaurant de familie clasic. Era studentă în Ankara tânăra respectivă – în vacanță, în momentul respectiv – și mi-a șoptit, așa, conspirativ: ‘Avem miel copt, făcut de 24 de ore, îl ține bunica în cuptor’, cu mâncare de bame alături, cu niște mici ravioli turcești – se cheamă ‘mantî’ – pe care le umple cu carne tocată și le pun pe deasupra smântână, cu ceapă tăiată mărunt și, evident, supa de linte clasică, cu puțină lămâie. Asta este, de fapt, partea spectaculoasă a Istanbulului”, a precizat Bogdan Teodorescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului