VIDEO Cu câți bani din PNRR „tratăm” sănătatea românilor? Alexandru Rafila: „Din PNRR putem să facem 25 de obiective. Nu este o sumă foarte mare, două miliarde și ceva de euro…”

Publicat: 27/04/2022, 09:45
Actualizat: 27/04/2022, 09:46

Prof. Dr. Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății și fost reprezentant al României la OMS, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție specială, transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre cât anume din banii din PNRR intră în domeniul sănătății, dar și cum vor fi repartizați în funcție de nevoile românilor și de vulnerabilitățile sistemului. 

„M. Tucă: Câți bani din PNRR intră în sănătate?

A. Rafila: Să știți că nu este o sumă foarte mare. Două miliarde și ceva de euro, dintre care 1,1 miliarde  investiții în spitale, adică clădire și dotare. Și 650 de milioane pentru medicamente. Mai avem un proiect pentru dotarea a 3000 de cabinete de medicină de familie, 200 de centre medicale multifuncționale.

Medicul de familie trebuie să poată să acorde asitență medicale și noi avem multe de făcut în sprijinul medicilor de famile. Ei nu trebuie să fie doar niște dispeceri către alte specialități, ei trebuie să poată să-și evalueze, să-și trateze pacientul. Ei au multe probleme de natură birocratică cu care sunt încărcați în momentul de față.

Din PNRR putem să facem 25 de obiective, în afara spitalelor acelea regionale, la Cluj, Iași și Craiova. Avem o listă pe care am găsit-o la Ministerul Sănătății. Noi ne propunem să o extindem, nu să o schimbăm, astfel încât să fie o repartitiție proporțională a unităților medicale care beneficiază de aceste fonduri la nivel național. ”

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.