VIDEO | Dan Dungaciu: „Dacă noul rege va pierde ceva, destinul monarhiei va fi pus sub semnul întrebării. Va fi un test mare pentru Marea Britanie”

Publicat: 14/09/2022, 13:34

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Geopoliticianul a afirmat că „Regele Charles are un trecut, paradoxal, de implicare politică”, având, totodată, „un background opus” față de Regina Elisabeta a II-a. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că „testul mare al noului rege va fi cum va gestiona identitatea britanică și geografia britanică”, în situația în care „noul rege va pierde ceva”.

Dan Dungaciu: Regele Charles are un trecut, paradoxal, de implicare politică. El s-a implicat în foarte multe cauze, de la ecologie, până la războiul din Irak. Are un background opus față de această regină. Regina Elisabeta a fost iubită de irlandezi, s-a dus la ei în 2011.

A fost vizita iertării, le-a vorbit în irlandeză, s-a îmbrățișat cu liderii. Deci, Irlanda se schimbă. Imaginați-vă că dacă noul rege va pierde ceva – nu spun Scoția, neapărat, dar va pierde Irlanda, deocamdată, Irlanda de Nord – atunci evident destinul monarhiei va fi pus sub semnul întrebării.

Deci testul mare al noului rege va fi cum va gestiona identitatea britanică și geografia britanică. Pentru regele însemna exact asta – garanția unei unități, dincolo de bătălia politică și de conflict.

M. Tucă: Și Regina a reușit, spuneați, această țesătură.

Dan Dungaciu: Ajutată de propria personalitate și, probabil, și de conjuncturile istorice. Conjuncturile istorice sunt mai proaste, iar personalitatea noului rege, teoretic, cel puțin, este de altă natură. Va fi un test mare pentru Marea Britanie și pentru monarhie.”

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, unde tratează subiecte de actualitate, în calitateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase