VIDEO | Dan Dungaciu: Herson este o sabie cu două tăișuri. Dacă intri acolo și nu ai câștigat, războiul s-a terminat / Ucraina trebuie să ceară negocierile de pace atunci când se află într-o poziție avantajoasă

Publicat: 01/11/2022, 07:00

„Ucraina trebuie să ceară negocierile de pace atunci când se află într-o poziție avantajoasă. Dacă anunți că te duci în Herson și nu câștigi, în acel moment nu te mai poți duce nici la americani, nici la europeni”, a declarat Dan Dungaciu, analist de politică externă, care a fost invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

„Ucraina a decis, ca să zic așa, acest război. A fost ajutată de aliați și nu are cum să îl poarte fără ei. Ucraina ar putea fi foarte ușor „scoasă din priză” de către aliați. Este doar decizia Kievului dacă încep negocierile pentru pace sau nu”, este de părere analistul politic.

Occidentul ajută Kievul să ajungă într-o poziție favorabilă, spune Dan Dungaciu.

„Noi sprijinim Kievul ca aceste demersuri pentru pace să fie făcute atunci când Ucraina se află într-o poziție avantajoasă. Asta e și poziția oficială a Statelor Unite.

Hersonul este o sabie cu două tăișuri. Dacă intri acolo și nu ai câștigat, războiul s-a închis. Orașul are o relevanță foarte mare, deși, strategic vorbind, el este și dificil de apărat și nu așa de relevant. Dacă anunți că te duci în Herson și nu reușești, în acel moment nu te mai poți duce nici la americani, nici la europeni să le ceri ajutor pentru că vine iarna”, a mai adăugat acesta.

Decizia Hersonului este, de fapt, decizia încheierii acestui război, consideră analistul politic. „Din cauza asta e complicat și probabil că e și motivul pentru care discuțiile dintre SUA și Ucraina sunt apăsate. Nu îmi e clar dacă americanii îi pot opri sau nu pe ucrainieni să intre în Herson.”

Herson este primul oraș important pe care rușii au reușit să-l captureze, încă de la începutul războiului. Ucrainenii vor să îl recupereze, însă forțele de ocupație se pregătesc să respingă așteptata contra-ofensivă a ucrainenilor.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!”

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase