VIDEO | Dr. Adrian Marinescu, despre noul val de infectări cu COVID-19: „În august se va atinge iarăși un vârf și, pe urmă, va fi o curbă descendentă. Simptomele au o intensitate mai redusă”

Publicat: 12/07/2022, 01:01
Actualizat: 12/07/2022, 01:03

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul.  Acesta a afirmat că în luna august se va atinge un nou vârf al infectărilor cu noul coronavirus, numărul de cazuri estimat fiind de 10.000 pe zi. Cu toate acestea, medicul infecționist a precizat că situația se va liniști în toamnă, atunci când numărul contaminărilor va intra pe o curbă descendentă.

„Un ciclu natural pentru fiecare val a însemnat undeva spre opt săptămâni, deci probabil undeva în august se va atinge – iarăși, ajungem la vârf, platou. Iarăși, ne întoarcem la cifre. Toată pandemia era discuția – care e cifra? Pentru mine, nu contează că sunt 10 sau 9, contează, până la urmă, cât testezi și de aici vei avea și cazurile. Cred e mult mai important dacă de acolo, 90% ajung nu se interneze și din 10% sunt cazuri care se rezolvă, e ceea ce contează, nu numărul. Cred luna august va însemna intensitate maximă și, pe urmă, va fi o curbă descendentă și cred că, în toamnă, lucrurile vor fi mult mai liniștite.

E adevărat nu poți să garantezi, dar cred că, totuși, partea de pandemie e către final, adică ciclul natural al virusului e tot către încheiere. Dacă ne uităm de când am vorbit de Omicron, am vorbit de o variantă mai puțină agresivă și lucrurile au continuat, iar ceea ce avem acum sunt tot subvariante de la Omicron, nu e ceva nou. Deci eu cred partea descendentă și scăderea agresivității va continua”, a afirmat dr. Adrian Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu a menționat că, în prezent, simptomele în urma infectării cu noile variante de COVID au o intensitate mai redusă și se manifestă sub forma unor viroze.

„Fiind o infecție virală, simptomele au fost cam aceleași, indiferent de varianta virală. Ce e diferit acum? Cele mai multe fiind forme ușoare, și simptomele au o intensitate mai redusă. Adică, de cele mai multe ori, omul se infectează și are precum o viroză, în 3-4 zile s-a rezolvat. Și atunci sigur simptomele sunt mai reduse în tot ceea ce înseamnă intensitate și percepția e total diferită.

Dacă n-ajunge la oxigen, n-ajunge aibă probleme și complicații decât într-o mică măsură, atunci va percepe precum o viroză. Sunt oameni cărora le curge nasul, au un pic de tuse și s-a terminat în 2-3 zile – nu la toți, dar se întâmplă frecvent – iar la copii, cei mai mulți au o simptomatologie tot legată de viroză, fac febră, au o stare modificată, mulți dintre ei n-au modificări pulmonare”, a precizat dr. Adrian Marinescu.

Medicul infecționist a precizat că, deși există tratament împotriva virusului, acesta nu este unul miraculos, un lucru esențial fiind testarea încă de la apariția celor mai mici simptome.

După părerea mea, nu există tratament care fie într-adevăr miraculos. E tratament care ajută, cu condiția să fie administrat la început. Practic, acel tratament reduce perioada de evoluție și scade probabilitatea de complicații. Până la urmă, nu face altceva. Deci, antiviralul, administrat cât mai repede. Și ce presupune ca poți administrezi?

Ne întoarcem la partea clară – înseamnă testare. Am simptome – testez, m-am testat și am nevoie – merg la evaluare. Evaluarea înseamnă inclusiv tratament, pe care pot să-l fac și acasă. Există antivirale pe cale orală, pe care le primesc de la spital, adică de la centrele de evaluare și ajută să mă tratez”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Doliu în lumea filmului! Un mare actor american s-a stins din viață
Fenomen uluitor în România. Toți șoferii trebuie să-și spele mașinile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Imagini fără precedent din Grecia cu norul saharian! Autoritățile elene au emis alertă de pericol...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?