VIDEO | Dr. Adrian Marinescu: „Din păcate, sunt prea puține spitale care contribuie la circuitul COVID. În ultimele două săptămâni, s-au dublat spre triplat cazurile de infectare”

Publicat: 12/07/2022, 00:03
Actualizat: 12/07/2022, 00:57

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul.  Acesta a precizat că, în ultimele două săptămâni, cazurile de infectare cu noul coronavirus aproape s-au triplat, iar, în prezent, ne aflăm într-o etapă de conviețuire cu virusul. Medicul infecționist a precizat că locurile pentru internarea pacienților de la „Matei Balș” sunt insuficiente și ar trebui să existe o distribuție uniformă și în celelalte spitale din Capitală.

În ultimele două săptămâni, practic, s-au dublat spre triplat cazurile. Pandemia nu s-a încheiat, dar am trecut la o altă etapă și, spuneam eu, e conviețuire. Nici acum nu s-a schimbat, e o creștere, dar cu cazuri – cele mai multe dintre ele – ușoare. E adevărat ne infectăm, indiferent de vârstă, și aici ajung la umplerea spitalului, pentru că, din păcate, cei mici – vorbesc, în primul rând, de sugari – se infectează ușor, ajung la spital și, chiar dacă nu au o formă severă, de multe ori, sunt internați pentru a fi urmăriți, monitorizați și ai nevoie de locuri. La „Matei Balș” avem cinci secții în circuitul COVID. Noi avem spitalul hibrid, acum, fără Terapie Intensivă. Din cele cinci secții, trei sunt de pediatrie și sunt aproape în totalitate pline.

Ce externăm într-o zi, se ocupă imediat. Marea problemă este că, din păcate, sunt prea puține spitale care contribuie la circuitul COVID. Tot discutam noi, de-a lungul pandemiei, ar trebui ca toate spitalele primească – și cele de pediatrie și de adulți – în așa fel încât fie o distribuție uniformă. La „Matei Balș” ai, până la urmă și patologie, non-COVID, care ține de infecțioase și, în condițiile în care sunt copii care trebuie să se interneze, locurile se ocupă. Și mai ia în calcul un aspect: fiecare copil mic se internează cu unul dintre părinți și, atunci, e clar  vor fi doi pacienți din start”, a afirmat dr. Adrian Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu a precizat că, deși există o nouă explozie a cazurilor de infectare, locurile la Terapie Intensivă sunt ocupate doar într-o mică măsură, comparativ cu situația de la debutul pandemiei.

Cred ne-am demonstrat încă o dată, în plus, nu e un virus sezonier, chiar dacă au fost unele variații în vară, cam peste tot în lume, am avut cazuri și în timpul verii și în România, anul trecut, iar al doilea lucru – spuneam tot pe la începutul anului – pot am creșteri. Până la urmă, pentru mine e un val al infectărilor, nu un val al internărilor. E foarte important.

Adică în momentul de față, nu sunt ocupate locurile la Terapie Intensivă decât într-o mică măsură, pacienți care fie cu necesar de oxigen – așa ceva nu se vede acum, e foarte rar. Sigur, sunt și pacienți care au nevoie de oxigen, dar o minoritate. Se întâmplă și la gripă, se întâmplă și în alte infecții. E cu totul diferit, nu suportă comparație ceea ce e acum, față de ce era înainte. E o conviețuire, din punctul meu de vedere”, a precizat dr. Adrian Marinescu.

Medicul infecționist a afirmat că, atât varianta Omicron a coronavirusului, cât și celelalte subvariante ale acestei tulpini, nu afectează într-o măsură atât de mare plămânii, ci, mai degrabă, căile respiratorii.

E și motivul pentru care vorbim de această conviețuire. Încă de la Omicron, chiar varianta de bază, a însemnat prinderea căilor respiratorii superioare într-o măsură mult mai mare. Deci prinderea pulmonară ajunge fie un procent micuț. Cei care sunt, într-adevăr, vulnerabili, fac aceste complicații, dar înseamnă un procent mic. Ceilalți au, practic, viroza clasică – cuprinderea căilor respiratorii, cu febră, tuse, stare modificată și care se rezolvă într-un interval scurt”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Gogoșile de post, desert perfect. Plus, cornulețe cu rahat
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?