VIDEO | Dr. Adrian Marinescu: „Din păcate, sunt prea puține spitale care contribuie la circuitul COVID. În ultimele două săptămâni, s-au dublat spre triplat cazurile de infectare”

Publicat: 12/07/2022, 00:03
Actualizat: 12/07/2022, 00:57

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul.  Acesta a precizat că, în ultimele două săptămâni, cazurile de infectare cu noul coronavirus aproape s-au triplat, iar, în prezent, ne aflăm într-o etapă de conviețuire cu virusul. Medicul infecționist a precizat că locurile pentru internarea pacienților de la „Matei Balș” sunt insuficiente și ar trebui să existe o distribuție uniformă și în celelalte spitale din Capitală.

În ultimele două săptămâni, practic, s-au dublat spre triplat cazurile. Pandemia nu s-a încheiat, dar am trecut la o altă etapă și, spuneam eu, e conviețuire. Nici acum nu s-a schimbat, e o creștere, dar cu cazuri – cele mai multe dintre ele – ușoare. E adevărat ne infectăm, indiferent de vârstă, și aici ajung la umplerea spitalului, pentru că, din păcate, cei mici – vorbesc, în primul rând, de sugari – se infectează ușor, ajung la spital și, chiar dacă nu au o formă severă, de multe ori, sunt internați pentru a fi urmăriți, monitorizați și ai nevoie de locuri. La „Matei Balș” avem cinci secții în circuitul COVID. Noi avem spitalul hibrid, acum, fără Terapie Intensivă. Din cele cinci secții, trei sunt de pediatrie și sunt aproape în totalitate pline.

Ce externăm într-o zi, se ocupă imediat. Marea problemă este că, din păcate, sunt prea puține spitale care contribuie la circuitul COVID. Tot discutam noi, de-a lungul pandemiei, ar trebui ca toate spitalele primească – și cele de pediatrie și de adulți – în așa fel încât fie o distribuție uniformă. La „Matei Balș” ai, până la urmă și patologie, non-COVID, care ține de infecțioase și, în condițiile în care sunt copii care trebuie să se interneze, locurile se ocupă. Și mai ia în calcul un aspect: fiecare copil mic se internează cu unul dintre părinți și, atunci, e clar  vor fi doi pacienți din start”, a afirmat dr. Adrian Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu a precizat că, deși există o nouă explozie a cazurilor de infectare, locurile la Terapie Intensivă sunt ocupate doar într-o mică măsură, comparativ cu situația de la debutul pandemiei.

Cred ne-am demonstrat încă o dată, în plus, nu e un virus sezonier, chiar dacă au fost unele variații în vară, cam peste tot în lume, am avut cazuri și în timpul verii și în România, anul trecut, iar al doilea lucru – spuneam tot pe la începutul anului – pot am creșteri. Până la urmă, pentru mine e un val al infectărilor, nu un val al internărilor. E foarte important.

Adică în momentul de față, nu sunt ocupate locurile la Terapie Intensivă decât într-o mică măsură, pacienți care fie cu necesar de oxigen – așa ceva nu se vede acum, e foarte rar. Sigur, sunt și pacienți care au nevoie de oxigen, dar o minoritate. Se întâmplă și la gripă, se întâmplă și în alte infecții. E cu totul diferit, nu suportă comparație ceea ce e acum, față de ce era înainte. E o conviețuire, din punctul meu de vedere”, a precizat dr. Adrian Marinescu.

Medicul infecționist a afirmat că, atât varianta Omicron a coronavirusului, cât și celelalte subvariante ale acestei tulpini, nu afectează într-o măsură atât de mare plămânii, ci, mai degrabă, căile respiratorii.

E și motivul pentru care vorbim de această conviețuire. Încă de la Omicron, chiar varianta de bază, a însemnat prinderea căilor respiratorii superioare într-o măsură mult mai mare. Deci prinderea pulmonară ajunge fie un procent micuț. Cei care sunt, într-adevăr, vulnerabili, fac aceste complicații, dar înseamnă un procent mic. Ceilalți au, practic, viroza clasică – cuprinderea căilor respiratorii, cu febră, tuse, stare modificată și care se rezolvă într-un interval scurt”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la...
FOTO. Imaginile momentului cu Mădălina Ghenea! Ce a făcut în loja iubitului bulgar, alături de...
Doina și George, românii din Spania găsiți împușcați în cap, cu două cărți de joc...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Un şofer a încercat să fenteze coloana la graniţa cu Bulgaria. "Ia-o înapoi! Crezi că...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
10 mașini ce nu ar trebui să le cumperi niciodată la mâna a doua. Care...
VIDEO |Moarte tragică pentru un pilot român. Bărbatul s-a prăbușit cu planorul duminică seara
„Este ca un vierme de care nu scapi niciodată” Boala cu care Adrian Despot se...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Explozie într-un apartament din Capitală. Un bărbat a fost prins sub o placă de beton
Andreea Bălan îi dă fatala lui George Burcea! Dar să vezi cu ce
Supa MINUNE care PREVINE DIABETUL! INGREDIENTUL vedetă este chiar...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
SE SCHIMBĂ HARTA României?! Anunțul făcut în direct la TV: Am făcut un proiect de...
Academicianul Marius Peculea a murit la vârsta de 97 de ani. A construit de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu familia Vulpiței și a lui Viorel Stegaru. Zvonurile care circulă prin...