VIDEO | Dr. Adrian Marinescu: „Din păcate, sunt prea puține spitale care contribuie la circuitul COVID. În ultimele două săptămâni, s-au dublat spre triplat cazurile de infectare”

Publicat: 12/07/2022, 00:03
Actualizat: 12/07/2022, 00:57

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul.  Acesta a precizat că, în ultimele două săptămâni, cazurile de infectare cu noul coronavirus aproape s-au triplat, iar, în prezent, ne aflăm într-o etapă de conviețuire cu virusul. Medicul infecționist a precizat că locurile pentru internarea pacienților de la „Matei Balș” sunt insuficiente și ar trebui să existe o distribuție uniformă și în celelalte spitale din Capitală.

În ultimele două săptămâni, practic, s-au dublat spre triplat cazurile. Pandemia nu s-a încheiat, dar am trecut la o altă etapă și, spuneam eu, e conviețuire. Nici acum nu s-a schimbat, e o creștere, dar cu cazuri – cele mai multe dintre ele – ușoare. E adevărat ne infectăm, indiferent de vârstă, și aici ajung la umplerea spitalului, pentru că, din păcate, cei mici – vorbesc, în primul rând, de sugari – se infectează ușor, ajung la spital și, chiar dacă nu au o formă severă, de multe ori, sunt internați pentru a fi urmăriți, monitorizați și ai nevoie de locuri. La „Matei Balș” avem cinci secții în circuitul COVID. Noi avem spitalul hibrid, acum, fără Terapie Intensivă. Din cele cinci secții, trei sunt de pediatrie și sunt aproape în totalitate pline.

Ce externăm într-o zi, se ocupă imediat. Marea problemă este că, din păcate, sunt prea puține spitale care contribuie la circuitul COVID. Tot discutam noi, de-a lungul pandemiei, ar trebui ca toate spitalele primească – și cele de pediatrie și de adulți – în așa fel încât fie o distribuție uniformă. La „Matei Balș” ai, până la urmă și patologie, non-COVID, care ține de infecțioase și, în condițiile în care sunt copii care trebuie să se interneze, locurile se ocupă. Și mai ia în calcul un aspect: fiecare copil mic se internează cu unul dintre părinți și, atunci, e clar  vor fi doi pacienți din start”, a afirmat dr. Adrian Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu a precizat că, deși există o nouă explozie a cazurilor de infectare, locurile la Terapie Intensivă sunt ocupate doar într-o mică măsură, comparativ cu situația de la debutul pandemiei.

Cred ne-am demonstrat încă o dată, în plus, nu e un virus sezonier, chiar dacă au fost unele variații în vară, cam peste tot în lume, am avut cazuri și în timpul verii și în România, anul trecut, iar al doilea lucru – spuneam tot pe la începutul anului – pot am creșteri. Până la urmă, pentru mine e un val al infectărilor, nu un val al internărilor. E foarte important.

Adică în momentul de față, nu sunt ocupate locurile la Terapie Intensivă decât într-o mică măsură, pacienți care fie cu necesar de oxigen – așa ceva nu se vede acum, e foarte rar. Sigur, sunt și pacienți care au nevoie de oxigen, dar o minoritate. Se întâmplă și la gripă, se întâmplă și în alte infecții. E cu totul diferit, nu suportă comparație ceea ce e acum, față de ce era înainte. E o conviețuire, din punctul meu de vedere”, a precizat dr. Adrian Marinescu.

Medicul infecționist a afirmat că, atât varianta Omicron a coronavirusului, cât și celelalte subvariante ale acestei tulpini, nu afectează într-o măsură atât de mare plămânii, ci, mai degrabă, căile respiratorii.

E și motivul pentru care vorbim de această conviețuire. Încă de la Omicron, chiar varianta de bază, a însemnat prinderea căilor respiratorii superioare într-o măsură mult mai mare. Deci prinderea pulmonară ajunge fie un procent micuț. Cei care sunt, într-adevăr, vulnerabili, fac aceste complicații, dar înseamnă un procent mic. Ceilalți au, practic, viroza clasică – cuprinderea căilor respiratorii, cu febră, tuse, stare modificată și care se rezolvă într-un interval scurt”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Apare o nouă obligație în România. Se aplică în toate magazinele și restaurantele, fără excepție
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Aștept cu nerăbdare". Florin Piersic, noi declarații despre starea sa de sănătate. Dorinţa arzătoare a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Copacii care au supraviețuit bombei atomice lansate asupra Hiroshima
×