VIDEO General (r) Silviu Predoiu: Drafturile legilor serviciilor sunt despre democrație sau dictatură. Amenințările stau la baza competențelor serviciilor, iar claritatea lor este direct proporțională cu abuzul serviciilor

Publicat: 07/06/2022, 22:39

Drafturile legilor serviciilor de securitate trebuie să fie foarte clare, iar amenințările trebuie să stea la baza competențelor. Cu cât sunt mai confuze cu atât potențialul de abuz este mai mare , a spus fostul șef al SIE, General (r) Silviu Predoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat ce reflectă acest lucru în condițiile în care vi cu un astfel de draf de schimbare a legilor securității, fostul șef al SIE a declarat: „Asta arată încăpățânarea noastră în a nu învăța cu adevărat ceva din ceea ce greșim. Faptul că după atâta vreme noi mergem în continuare spre centralizarea puterii… Atunci când începi un demers legislativ trebuie să te hotărăști ce principii ai la bază. Care sunt principiile si valorile care stau la baza acestui demers.

„În cazul acesta trebuie să fie echilibrul dintre securitatea cetățeanului și libertatea cetățeanului, echilibrul puterilor în stat, respectarea unor valori fundamentale, ori ce vedem aici – nu există astfel de intenții de a respecta. Nici nu poți să le vezi altfel.

Nu este despre militari sau nonmilitari – este vorba de democrație sau dictatură. Nu se merge către militar. Aceste drafturi vin de la SIE, SRI, CSAT”, a declarat generalul (r) Silviu Predoiu.

Fostul șef al SIE atrage atenția asupra faptului că amenințările ar trebui să stea la baza competențelor serviciilor de securitate națională, întrucât este o linie fină între democrație și abuz.

„Amenințările sunt cele care stau la baza competențelor serviciilor. Claritatea lor este direct proporțională cu abuzul serviciilor. Cu cât sunt mai confuze cu atât potențialul de abuz este mai mare”, a declarat fostul șef al SIE.

Emisiunea a fost sponsorizată de Philip Morris România.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase