VIDEO Ion Cristoiu: „Dacă Ucraina va câștiga RĂZBOIUL, înseamnă că ai un gol numit Rusia. Cine îmi spune că Ucraina va fi la fel de bună?”

Publicat: 27/09/2023, 09:53
Actualizat: 27/09/2023, 10:49

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. El este de părere că va exista un dezechilibru major în ceea ce privește geopolitica mondială dacă Ucraina va câștiga războiul cu Rusia. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

În spațiul pubilc se vorbește tot mai des de finalul războiului și victoria Ucrainei împotriva Rusiei. Întrebat dacă Ucraina este văzută deja ca fiind învingătoarea în acest război declanșat de Putin în februarie 2023, scriitorul Ion Cristoiu spune:

„Păi această propoziție este cea mai sinistră. Dacă spui Ucraina va câștiga războiul, înseamnă ai geopolitic, un gol, numit Rusia. Adică ai un dezechilibru foarte important. Rusia va intra în criză, dacă ea (Ucraina n.red) câștigă. Dacă este înfrântă în acest război.

În acest moment, am o putere Ucraina, care își va lua lumea în cap, dar care, având în vedere nu mai e Rusia, care e un echilibru… și aici fac o mică paranteză: În faza de decădere a Imperului Otoman, chiar și 1859 erau mai multe puteri, inclusiv Rusia. Anglia avea o mare problemă. Balanța! Adică ea (Marea Britanie n.red) apăra Imperiul Otoman. De ce Imperiul Otoman?, păi dacă se prăbușea se făcea un gol și venea Rusia. Adică nu e chiar așa de simplu, trebuie ai grijă pentru că, da, cade Rusia, urcă China care iar e o problemă și în felul ăsta crește și Ucraina. Cine spune mie Ucraina va fi la fel de „de treabă” acum?”, a declarat Ion Cristoiu.

„Ce înseamnă răsturnare alianțelor?”

„Uneori depinde de o întâmplare. Franz Ferdinand care a fost împușcat la Saraievo, dacă ajungea împărat, era un mare protector a românilor din Ungaria. Era chiar cunoscut pentru că îi ura pe unguri. Poate soarta lumii și a noastra ar fi fost alta, dar în momentul în care până la 1914, marele Puteri Centrale adică Austro-Ungaria și cu Germania contau pe România lui Carol I, care aveau și un tratat secret. El știau numai premierii. Când ajungea cineva premier, Carol I îl chema și spunea: „bun, uite ăsta-i tratatul”.

Încetul cu-ncetul, a crescut o generație Brătianu, Regina Maria, Barbu Știrbei, Take Ionescu, mai tânără, care a zis „bă, da de ce nu fim noi cu Franța?” și ea a impus o răsturnare de alianțe și nemții au rămas cu gura căscată. Adică nu știi niciodată cine vine la putere, cum se schimbă omul? Uită-te cum, din când în când, Zeleski își arată colții. Din victima aia, din omul ăla pe care-l boceam, zice „stai, puțin, dacă vreți arăt parul”, spune Cristoiu.

Retorica anti-ucraineană din Europa este dictată de sondaje

Întrebat de ce este înteresată Europa de cum votează Polonia, Ion Cristoiu spune:

„Pentru retorica anti-ucraineană de acum este dictată de sondaje. Deci, dacă învinge actuala putere de acum care pe de o parte este conservatoare, în toate Uniunea Europeană se duce un tsunami, inclusiv la noi.

Foarte multe partide care vor avea alegeri inclusiv la noi, voi spune „opa, stai, puțin, ia vedem dacă nu cumva și românii vor vota niște anti-ucraineni”. Și, la un moment dat, te vei trezi va deveni PNL-ul sau PSD-ul anti-ucrainean”, spune Ion Cristoiu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGARIA a dat ordin. Șoferii români care au INTERZIS peste graniță. Se aplică din 19...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Subiectele la Evaluare Națională 2024 clasa a 2-a pentru Română citit
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Alin Oprea a izbucnit în lacrimi în momentul când a vorbit despre testamentul lăsat copiilor...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Stresul cronic din adolescență ar putea reduce fertilitatea la vârsta adultă
×