VIDEO | Ion Cristoiu: „Specificul vieții în Anglia, dar poate că și în Occident, este absența dramatismului. Lumea este relaxată, pentru că totul funcționează cu precizie de ceasornic”

Publicat: 25/08/2022, 23:12
Actualizat: 25/08/2022, 23:12

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Jurnalistul a vorbit despre experiența trăită în Marea Britanie, unde care se află deja de 11 zile, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor de la nivel global. Invitatul lui Marius Tucă a afirmat că „nu a văzut niciun semn al crizei” aici, iar „lumea este relaxată, pentru că totul funcționează cu precizie de ceasornic”.

Ion Cristoiu: Contrar a ce credem noi și ce se la televizor, nu am văzut niciun semn al crizei, desigur, în afară de faptul televiziunile Sky News, BBC au o rubrică – ‘Creșterea costului vieții’ – deci la nivel de presă există tema, dar la nivelul vieții cotidiene, nu se vede. Adică înseamnă nu e atât de puternic, deoarece o specificitate a Angliei este faptul ei nu au turism internațional.

Am fost la multe – inclusiv călătorii din acestea – tururi, nu am auzit o altă limbă decât engleză, evident nu română, dar în alte locuri ale lumii, ale Europei, e un turism internațional. Aici este numai un turism local și faptul nu se vede această criză e faptul oamenii călătoresc. Peste tot, în călătoriile astea, mai ales în provincie, nu am văzut semnele crizei.

Probabil, criza aceasta din Occident va fi insidioasă, adică încetul cu încetul. A fost o grevă a căilor ferate, de vreo trei zile, nu mi s-a părut a fost o lovitură pentru guvern. Ea s-a terminat, dar fără prea mare răboi. Probabil englezii s-a obișnuit cu grevele. Nu am văzut spunem piesei dramatice. Specificul vieții în Anglia, dar poate și în Occident, este absența dramatismului.

Probabil acum înțeleg și eu de ce pleacă mulți români. Poate pleacă la salarii nu atât de mari, dar funcționează aici rutina confortului. Totul e pus la punct, nimic nu întârzie, trenurile vin la timp, pleacă la timp. Vrei treci și cu biletul de pe peron, la linie, și nu-ți merge biletul, imediat sar în ajutor vreo cinci inși care stau și ei pe acolo, funcționari. Deci funcționează această mașinărie a preciziei, a vieții, care de o lipsă de dramatism.

M. Tucă: Adică lumea este relaxată în tot ceea ce face.

Ion Cristoiu: Lumea este relaxată, pentru totul funcționează cu precizie de ceasornic, adică nu există posibilitatea să te plimbi pe undeva, în centru, și nu găsești ceva mănânci, fie în fugă, fie te așezi undeva. Dacă te-ai așezat la cafenea, vine imediat cineva și îți ia comanda. Deci e vorba de această funcționare fără greș.

Dacă trenul pleacă, spunem, la ora 9, la ora 9 el e în gară, te-ai urcat. Și de aici vine o anumită lipsă de dramatism care, duce și la o anumită amabilitate, adică n-am văzut isterie aici. Dacă voiai intri undeva, ăla îți făcea loc zâmbind, intri.

M. Tucă: Dacă ar fi faceți o comparație, pentru ați fost și în Italia, și în Germania, care este diferența între Marea Britanie și Italia, Germania? Evreo diferență?

Ion Cristoiu: Diferența constă în lipsă de convenționalism. În materie de îmbrăcăminte, aici, eu cred  ar trebui las fotografiat, și eu, și soția. Eu umblu cu parpalac și ei umblă în chiloți. Probabil sunt obișnuiți cu frigul.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete