VIDEO | Prof. univ. dr. Mircea Miclea, despre consecințele pandemiei în sistemul educațional: „E o reducere a învățării evidentă, dar la noi e cosmetizată prin examene foarte ușoare. S-a ajuns la o creștere a problemelor de sănătate mintală”

Publicat: 22/07/2022, 22:02
Actualizat: 22/07/2022, 22:04

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Fostul ministru al Educației a precizat că utilizarea platformei Zoom în predarea online din sistemul de învățământ a fost esențială, însă „nu a putut să producă trăiri emoționale și nici angajament în învățare”. Invitatul lui Marius Tucă a afirmat că, de la debutul pandemiei, ponderea problemelor de anxietate și de reacții de tip depresiv, în rândul copiilor, a crescut cu 30%.

„Cred au fost extrem de importante (n.r – zoom-urile). Au compensat problemele legate de interacțiuni sociale în destul de mare măsură. Da, din păcate, sigur, adesea se poate închide camera într-un zoom, și nu ai sentimentul de proximitate. Dacă nu ai sentimente de proximitate, nu ai emoții. Să ne gândim, de pildă, să mergi la teatru versus a te uita la piesa de teatru filmată – nu e aceeași trăire emoțională.

Așa se întâmplă și în condițiile în care e vorba de un fel de teleworking sau de teleșcoală și așa mai departe. Nu este angajamentul emoțional atât de mare, de aceea rata de absenteism e mare, de aceea nu există o retenție foarte bună a celor care încep cursuri de e-learning, pentru nu sunt, în același timp, în același loc, cu cei care predau lecția.

Nu este încărcarea emoțională la fel de puternică și, atunci, rata de abandon e mai mare. Zoom-ul a compensat ceea ce putea compenseze, nu a putut producă trăiri emoționale și nici angajament în învățare, așa cum poate era de așteptat”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Întrebat care sunt consecințele acestor doi ani de pandemie în sistemul de învățământ, prof. univ. dr. Mircea Miclea a precizat că unele dintre ele „sunt deja vizibile, chiar dacă sunt cosmetizate”.

E o reducere a învățării evidentă, dar la noi e cosmetizată prin examene foarte ușoare. Dacă aduceți aminte, anul trecut au fost cele mai mari note la Bacalaureat din ultimii 15 ani, anul acesta sunt cele mai mari note la Evaluarea Națională din ultimii 12 ani. Deci putem ascundem faptul s-au făcut pierderi masive în învățare, adică nu s-a învățat atât cât trebuia se învețe. Acesta este un efect, din păcate, evident.

A fost și o mare greșeală a autorităților din România nu au făcut școală atunci când se putea face școală, și în alte țări se făcea școală cu copiii. De exemplu, în mai-iunie – primul an de pandemie – se putea face școală și nu s-a făcut, nu s-a făcut niciun fel de recuperare în timpul vacanțelor de vară a materiei pierdute. Efectul este, așadar, o reducere semnificativă a cunoștințelor pe care le au elevii acum.

Acesta este un efect care deja e clar, e evident, chiar dacă la noi e cosmetizat. De aceea au fost făcute programe remediale. De exemplu, Italia a investit 220 de miliarde numai în programe remediale și a spus este insuficient, Marea Britanie, un miliard de lire sterline a investit în programe remediale și a spus e insuficient. La noi nu s-a făcut aproape nimic”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

De asemenea, fostul ministru al Educației a precizat că o altă problemă foarte mare, apărută în urma pandemiei, o reprezintă deteriorarea sănătății mintale a copiilor.

„Al doilea lucru care este evident este, din păcate, deteriorarea stării de sănătate mintală a copiilor. Dacă ne uităm la datele care există, cel puțin în Europa și în Statele Unite, e o creștere a problemelor de anxietate și de reacții de tip depresiv, cam de 30%, ceea ce este foarte mult. În momentul în care tu mereu vii cu un scenariu catastrofic, după un scenariu catastrofic – vă aduceți aminte că și atunci când era bine, ni se spunea va fi incredibil de rău – și creezi o anxietate socială și o întreții sistematic, sperând că, dacă îi faci pe oameni se sperie, ei vor fi și mai complianți, mai ascultători, este o greșeală crezi lucrul acesta.

Dar, probabil, pe teoria aceasta s-a mizat – ‘hai să-i speriem, ei apoi vor asculta ceea ce spunem noi’ – greșit. Am văzut cu toții lucrul acesta, dar dincolo de asta, din aceste scenarii catastrofice, s-a ajuns la această creștere a problemelor de sănătate mintală peste tot”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului