VIDEO | Sorin Grindeanu, despre lucrările de dragare de pe Canalul Bâstroe: „Prima soluție ar fi cea diplomatică. Ucrainenii trebuie să accepte măsurarea adâncimii”

Publicat: 20/02/2023, 23:23
Actualizat: 20/02/2023, 23:52

Sorin Grindeanu, viceprim-ministru, Ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a declarat că trebuie să apelăm la o soluție diplomatică în ceea ce privește problema dragării canalului Bâstroe. El spune că Ucrainenii trebuie să accepte măsurarea adâncimii. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

„Nu prea îmi place să arunc vina între ministere. Aș vrea să găsim soluții, iar una ar fi calea diplomatică, pe care am înțeles că MAE a demarat-o. Așteptăm un anumit accept din partea ucrainienilor pentru a verifica ceva ce ne-au comunicat în mod oficial. Sigur, se pot face anumite lucruri și proiecte în momentul în care ucrainienii ne vor da acest accept de a măsura adâncimile. Nu aș neglija și altceva și demersurile societății civile pe acest subiect. Sunt convins că e un subiect sensibil pentru toți românii, fie că sunt activiști de mediu sau nu. Avem multe ONG-uri pe acest domeniu și care au știut să fie active de foarte multe ori în acești ani și bine au făcut. Mi se pare că este o liniște pe care mi-e greu să o înțeleg. Eu nu cred că Bruxelles, Comisie Europeană, poate să devină indiferentă la ceea ce s-a întâmplat. Comisarul român este de acord cu toate punctele de vedere pe care i le-ar transmis. Vom continua să ajutăm în cu toată forța Ucraina și facem acest lucru cât va dura războiul. Cealaltă componentă este despre cu totul altceva”, a spus Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a vorbit și despre raportul trimis de reprezentanța României la Uniunea Europeană, în care s-a specificat că Bâstroe se află exclusiv pe teritoriu ucrainean.

„Ca să poți să folosești Bâstroe, să ajungi, de exemplu, la Ismail, nu-ți ajunge doar Bâstroe, ci trebuie să intri și pe Chilia, ceea ce înseamnă navigare pe ape românești. De aceea avem aceste înțelegeri legate de modul în care se navighează pe Dunăre. E o convenție, cred, din 1948, unde se menționează că Sulina e singura navigabilă de pe Dunăre.

În primul rând, România poate ridica acordul din vara trecută, cel privind vasele, însă nu vrem să ajungem la astfel de situații. Trebuie să vedem raportul. Acceptul l-am dat din dorința de a ajuta Ucraina să poată să exporte cereale. Sunt optimist și cred că vom găsi dialog”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!”

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice