Pianistul Ștefan Doniga, invitat la podcastul ALTCEVA: ”Muzica este un limbaj care se aplică de la inuiții din Alaska până la aborigenii australieni”

Publicat: 16/07/2023, 14:08

Pianistul Ștefan Doniga, care în toamnă va porni un turneu în jurul lumii, este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA care a fost difuzat sâmbătă, 15 iulie, începând cu ora 19:00.

Artistul a vorbit, printre altele, despre importanța muzicii în viața oamenilor, cum muzica unește popoare, culturi extrem de diferite.

”Așa se întâmplă și cu cultura. Așa se întâmplă și cu muzica de calitate. Îți descoperi un al șaselea simț. (n.r. când începi să asculți muzică). Este un Univers uriaș, să ajungi să ai nevoie de o simfonie de Mahler. Se deschide o poartă către interiorul Umanității (n.r. atunci când asculți muzică), oamenii aceia au fost genii ale spiritului uman. Muzica este un limbaj care se aplică de la inuiții din Alaska până la aborigenii australieni, este un limbaj universal. Spune ceva (n.r.muzica) despre natura, structura, încrengătura neuronală umană.

Să ajungi să înțelegi, să resimți o simfonie de Mahler, o simfonie de Bruckner, o simfonie de Brahms, este o bucurie pe care nu o poțio compara cu nimic. Și în momentul în care ai descoperi-o, vei spune ‘Unde ai fost, Doamne, până acum?’. E ca o mâncare pe care nu ai mâncat-o niciodată și vine unul și ți-o dă.  Am fost acum în Peru, am descoperit acolo niște mâncăruri și m-am întrebat cum am trăit eu fără să mănânc așa ceva”, a spus Ștefan Doniga.

Ștefan Doniga: ”De ce să mă duc în turneu cântând Bach sau Mozzart?

Adrian Artene a comparat pasiunea pianistului Ștefan Doniga pentru muzică cu predica unui preot, metafora ce l-a surprins într-un mod extrem de plăcut pe invitatul podcastului Altceva.

”Îți mulțumesc, este un frumos compliment pe care nu l-am priit până acum. Nu am observat partea aceasta, de apostolat din activitatea mea, dar îmi explică niște lucruri. Îmi explică pasiunea cu care mă arunc în tot felul de decizii exotice, în cele din urmă, mai ales pentru cultura românească. Nu că aș fi un patriot, mi se pare destul de vetust în momentul de față, termenul de patriotism, așa cum îl știm. Ca să fii patriot cu adevărat, în momentul de față, nu trebuie decât să fii tu, să te regăsești pe tine în contextul culturii din care te-ai născut. Și să arăți unor oameni niște lucruri pe care ei nu au cum să le știe.

De ce să mă duc în turneu cântând Bach sau Mozzart? Cântă alții și o fac senzațional. Cu ei nu mai poți să devii celebru în momentul de față decât dacă ai o armată în spate ori ești cu adevărat genial, ești un Lipatti. Nu sunt nici una, nici alta. Și atunci, cum să te faci cunoscut? Prin lucruri inedite, dar valoroase. Și am făcut lucrul acesta nu numai legat de muzica românească”, a mai spus pianistul.

Cine e Ștefan Doniga

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Ștefan Doniga a concertat alături de numeroase orchestre simfonice ale filarmonicilor din România, precum și în compania Orchestrei Filarmonicii din Razgrad (Bulgaria) și a prestigioasei orchestre cehe „Camerata Janáček”.

A susținut recitaluri pe scene din țară, dar și peste hotare, în Luxemburg, Ungaria, Austria, Slovacia și Norvegia.

În anul 2000, Doniga a reprezentat România la primul ”Festival Balcanic al Tinerilor Pianiști” de la Razgrad, unde a primit Medalia Festivalului. Ștefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexander Skriabin, imprimarea fiind realizată live, în timpul unui recital susținut la Ateneul Român.

În anul 2013, artistul a realizat, alături de Teatrul de Operetă și Musical ”Ion Dacian”, două proiecte inedite: ”6 – O piesă neterminată pentru pian, idei și muză” – un spectacol de teatru-dans a cărui idee îi aparține și în cadrul căruia este și protagonist – și traducerea volumului „Scrisori către un tânăr dansator” de Maurice Béjart. El este promotorul proiectelor ”Redescoperă România”, ”Un secol de muzică românească”, Orchestra Unirea leagă orașele”, ”Trei secole de muzică românească – de la Cantemir la contemporani” sau ”Lipatti – compozitorul, înregistrări în premieră”.

Urmărește podcastul integral cu Ștefan Doniga doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Prințul Harry mai încearcă o dată. Cum s-a autoinvitat în Marea Britanie
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...