VIDEO | Prof. univ. dr. Olga Simionescu, despre arsurile solare: „În viitor, este risc de cancer, mai ales la tipul deschis de piele. Orice om trebuie să își facă procedura standard de examinare a alunițelor”

Publicat: 30/06/2022, 03:54

Prof. univ. dr. Olga Simionescu, șeful secției de Dermatologie I la Spitalul Colentina din București, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Aceasta a afirmat că este extrem de important să evităm arsurile solare, în contextul în care există riscul apariției de cancer. Invitata lui Marius Tucă a vorbit și despre alunițe și cât de periculoase pot fi ele dacă nu sunt examinate din timp.

„Omul trebuie să stea la soare, dar tu trebuie să-i interzici să se ardă, pentru că arsura este cheia relelor. Omul când se duce la mare trebuie să înțeleagă la ce se expune el cu familia. Trebuie să nu se ardă. Dacă s-a ars, în viitor, este risc de cancer, mai ales la tipul deschis de piele. Trebuie să să expună gradual, să evite intervalul ăla periculos 11-16, când UVB-ul crește și el produce arsura solară. Ultravioletele sunt de mai multe categorii, în funcție de lungimea lor de undă, exprimată în nanometri sau milimicron și sunt în vid C, B și A. Pe pielea noastră intră B și A. B arde și intră la suprafață, iar A pătrunde în interior. Ambele pot produce cancer din epiderm, fiindcă avem multe tipuri de cancer, nu toate legate de soare”, a afirmat prof. univ. dr. Olga Simionescu.

Prof. univ. dr. Olga Simionescu a explicat de câte tipuri sunt cancerele din epiderm și cât de mult pot pune în pericol viața oamenilor.

„Cancerele din epiderm, în principiu, sunt de două tipuri – de la o celulă fără pigment și de la o celulă cu pigment. Cele de la celula cu pigment sunt îngrozitoare, terifiante, omoară instant, omul nu crede că dintr-o aluniță mică intră în metastaze și e vorba despre a fi încadrat într-un tabel. Și asta e partea cea mai rea a interacțiunii noastre cu pacientul, când trebuie să-l stadializezi și să-i spui ‘sunteți într-un anumit stadiu’. S-au făcut multe progrese în tratament, însă supraviețuirea, conform statisticilor, este aceasta. S-au făcut îmbunătățiri, adică am crescut de la 3 luni – 6 luni, până la 3 ani – 5 ani”, a precizat prof. univ. dr. Olga Simionescu.

Cu toate acestea, prof. univ. dr. Olga Simionescu a precizat că o operație executată corect îi poate salva viața unui pacient cu un astfel de tip de cancer, aflat în faza incipientă.

„Alunițele trebuie analizate dacă omul vine dintr-un autor, are părinți sau rude cu probleme anterioare sau dacă are foarte multe. Oricum, orice om trebuie să își facă procedura standard de examinare a alunițelor și profit de ocazie să spun că sunt foarte bucuroasă că zilele astea ne-a venit la spital, la Colentina, din suportul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, un FotoFinder, un aparat de detectare, de făcut mapping pe alunițe, pentru pacienții care au asigurare de sănătate și urmează ca în lunile ce vin să descopăr dacă există riscul ca în viitor să facă un cancer teribil sau dacă există deja probleme. Dacă noi prindem chiar și un cancer din acesta, de la melanocite, de la celula cu pigment, în faza incipientă, operația corectă executată îi salvează viața”, a menționat prof. univ. dr. Olga Simionescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului