VIDEO EXCLUSIV | Soluții și strategii Trace pentru ample, complexe și dificile lucrări de infrastructură în Serbia și Bulgaria

Publicat: 17/08/2023, 19:48

Una dintre principalele companii de infrastructură din Bulgaria, Trace, cea care construiește lotul 2 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, parte a Autostrăzii Moldovei (A7), are în derulare mai multe proiecte majore, complexe, de o importanță strategică pentru infrastructura de transport din Serbia și Bulgaria. Astăzi vom prezenta trei dintre aceste proiecte și strategiile adoptate, iar explicațiile sunt date de cei care coordonează aceste lucrări. Cele trei proiecte sunt reconstrucția, reabilitatea și modernizarea căii ferate  Niș-Dimitrovgrad granița cu Bulgaria, extinderea liniei 3 de metrou din Sofia și modernizarea gării Plovdiv.

Calea ferată Niș-Dimitrovgrad, granița cu Bulgaria, are o importanță continentală, deoarece face parte din Coridorul X Pandeuropean.  La inaugurarea lucrărilor au participat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Republicii Serbia, Alexandar Vucic.

“Suntem angajați ca și contractori să proiectăm și să construim, să reconstruim, să modernizăm această cale ferată. Scopul proiectului să accelerăm trenurile pe această secțiune, să mărim capacitatea pe calea ferată și să aducem gările și orice este important pentru pasageri la un grad de satisfacție și să fie la standardele europene stabilite pentru astfel de lucrări”, a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, inginer Miroslava Milojevic, contract manager.

În prezent, pe acest tronson de aproximativ 90 de km,  trenurile circulă cu o viteză de 15-30 km/h, așa că este parcurs în 5-6 ore.

“După ce calea ferată va fi reconstruită, când va atinge forma proiectată, trenurile vor atinge 80 de kilometri  pe oră, pe secțiunea Sicevo –  Gornji, iar pe porțiunea rămasă, între Stanicenje și Dimitrovgrad, viteza va fi cuprinsă între 100 și 120 km/h”, a explicat ing. Vasil Shilov, project manager.

Conform acestuia, dacă turiștii sunt încântați de peisajul întâlnit pe secțiunea Sicevo – Gornji (20 km), pentru constructor este un coșmar.

“Acesta este un coridor paneuropean, deci nu poate fi închis permanent și condițiile de muncă sunt 36 de ore fără mișcarea trenurilor, urmate de 36 de ore cu trenuri care circulă și apoi iar alte 36 de ore circulație întreruptă. Trebuie să fim foarte preciși, atât la organizarea utilajelor, a oamenilor pentru a atinge scopul final al proiectului. Principala provocare este tronsonul Sicevo – Gornji. Are 20 de kilometri, poate cel mai frumos loc al proiectului, dacă ești turist și un coșmar dacă ești inginer civil. Pe de o parte este șoseaua foarte aproape, iar pe cealaltă parte râul Nișava. Un loc fără intrare, cu excepția celor două capete ale secțiunii și tot echipamentul, toate utilajele, toate materialele trebuie aduse pe șantier cu vagoanele”, a explicat Shilov.

Cei doi ingineri au explicat și care a fost strategia pentru a putea respecta termenii contractuali impuși de  compania de Căi Ferate din Serbia, administratorul unei rețele de aproximativ 4.000 de km.

“Principala strategie a fost pregătirea proiectului în concordanță cu condițiile de lucru. Înseamnă cât de mult posibil ca elementele lucrării să fie prefabricate, pentru că în acest fel putem să salvăm timp, mai ales în cele 36 de ore cât circulația trenurilor este întreruptă. Cealaltă provocare a fost ca toate materialele să fie instalate, pe șantier, înainte de începerea lucrărilor. Nu se poate să întrerupi livrarea materialelor, pentru că ar aduce întârzieri”, a explicat Shilov.

În completare, Miroslava Milojevic a explicat și care este condiția esențială: “O foarte bună comunicare între oameni”.  „Să avem totul organizat în așa fel încât să terminăm în acest scurt timp., în 36 de ore, cât ni se permite  să muncim pe șantier”, a explicat Milojevic.

”NATM” – soluție inovativă pentru extinderea metroului din Sofia

Un alt proiect realizat de Trace și care are un grad ridicat de dificultate îl reprezintă extinderea liniei 3 de metrou din Sofia. Aceasta este cea de-a 12 sta’ie de metrou construită pentru compania municipală din Sofia.

“Costurile proiectului sunt 33 de milioane euro și presupune construcția unei stații de metrou, un tunel cu o lungime de un kilometru  și toate instalațiile necesare ca să facem această secțiune pe deplin operațională”, a explicat, pentru Gândul, Dimitar Mitev, project manager.

“Scopul nostru principal este acela de a construi o linie de metrou eficientă și modernă, care să reducă circulația mașinilor personale, să îmbunătățească siguranța traficului în oraș. Deci, proiectul nostru este foarte complex, pentru că implică multiple părți de proiectare și coordonare cu mulți subcontractori  și foarte multe lucrări diferite care trebuie făcute simultan. Este complex și foarte dificil”, a precizat și Marina Berova, Chief Quantity Surveyor.

Aici, condițiile geologice și hidrogeologice reprezintă cea mai mare provocare a inginerilor de la Trace. De aceea, a fost ales un model nou de lucru – “New Austrian Tunneling Method”. Aceste lucrări încep cu execuția portalului, apoi se injectează ciment pentru stabilizarea părții superioare și apoi excavare prin detonări. Apoi, se montează armătura și se căptușește tunelul.

“Condițiile geologice și hidrogeologice sunt din cele mai rele pe care le puteam găsi pe tot teritoriul Sofiei. Aceste condiții necesită o monitorizare constantă pentru a asigura securitatea procesului de construcție și stabilitatea pe termen lung a tunelului”, a mai spus Mitev.

“Depășirea acestor provocări pe care le-a menționat colegul meu și menținerea graficului de execuție și a bugetului necesită o organizare perfectă și tehnologii moderne așa că strategia noastră a avut trei ingrediente aș putea spune… avem o planificare detaliată și o echipă de înaltă calificare și experimentată și dedicată muncii grele”, a  concluzionat  Marina Berova.

Modernizarea Gării Plovdiv , provocarea  “3 in 1”

La Plovdiv, Trace execută o altă lucrare importantă și complexă de infrastructură feroviară și anume modernizarea gării din oraș, care implică și un tunel pe sub șine precum și un pod.

“Lucrăm foarte greu aici la Plovdiv. Sunt două obiective principale pe care le are proiectul nostru. Unul este renovarea gării Plovdiv, iar celălalt  este construcția unui tunel pe sub liniile de cale ferată din stație cu o lățime de aproape 100 de metri. Tunelul ofertă transport către Plovdiv, din partea de sud spre partea de nord”, a explicat  managerul acestui proiect , inginerul Nikolai Ivanov.

Conform acestuia dificultatea lucrării este Plovdivul este un important nod feroviar și zinic trec 160 de trenuri. “Una dintre principalele provocări ale proiectului este că trebuie să lucrăm în trafic. Acesta este motivul pentru care proiectul este împărțit pe etape. O altă provocare pentru noi este construcția tunelului. Se află în centrul orașului și este o zonă urbană, foarte dezvoltată. Tunelul trece pe sub stația de cale ferată. Organizarea este cu adevărat foarte dificilă”, a completat inginerul Ivanov.

În plus, toate șinele trebuie înlocuite, iar un pod din apropierea stației – reconstruit. “Acest pod, în acest moment, reduce capacitatea trenurilor. Proiectul nostru implică un nou pod cu dimensiuni aproximativ identice”, a continuat project managerul de la Plovdiv.

Fiind toate lucrări ample, lui Nikolai Ivanov îi este greu să considere una dintre lucrări va fiind cea mai mare provocare. Cu greu a ales însă două din cele trei – gara și tunelul de sub gară.

“Am proiectat cea mai bună tehnologie și am selectat-o pentru execuție. Am găsit utilajele necesare și forța de muncă a trebuit să o aprobăm. Pentru fiecare etapă a proiectului ne-am bazat pe comunicarea dintre contractor și consultant”, a conchis Nikolai Ivanov, managerul de proiect al Trace de la Plovdiv.

Trace construiește în România lotul 2 al Autostărzii Ploiești-Buzău, de la Mizil până în apropiere de Buzău (Pietroasele). Conform  ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, această secțiune din Autostrada Moldovei (A7) trebuie să fie gata anul viitor. De altfel, în 2024 „transporturile” și-au stabilit un obiect ambițios – darea în trafic a circa 200 km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres).

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului