11 proiecte din România, în valoare de 500 de milioane de euro, aprobate de CE

11 proiecte din România, în valoare de 500 de milioane de euro, aprobate de CE
Publicat: 11/01/2017, 11:17

Comisia Europeană a aprobat 11 proiecte din România, în valoare de 500 de milioane de euro. Acestea sunt proiecte din sectorul transporturilor, de alimentare cu apă și management integrat al deșeurilor, dar și pentru prevenirea dezastrelor naturale.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat continuarea a 11 proiecte din mai multe regiuni din România, cu o finanțare din partea UE de peste 500 de milioane de euro. Proiectele se înscriu într-o serie de domenii esențiale, și anume: transport, prevenirea dezastrelor naturale, alimentarea cu apă și managementul integrat al deșeurilor, se arată într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

„Prin deciziile adoptate am facilitat continuarea acestor proiecte, începute în perioada 2007-2013, în actuala perioadă de programare. Sunt proiecte esențiale pentru dezvoltarea României și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a precizat Corina Crețu.

Proiectele vizează următoarele sectoare:

TRANSPORT:

•Construcția autostrăzii Lugoj – Deva, pe secțiunea Dumbrava – Deva

•Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov – Simeria, componentă a coridorului pan-european IV, tronsonul Coșlariu – Simeria

MANAGEMENTUL DEȘEURILOR

•Județul Suceava: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor

•Județul Dolj: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor

•Județul Bihor: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor

•Județul Alba: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor

•Județul Cluj: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor

•Județul Vrancea: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor

EXTINDEREA ȘI REABILITAREA INFRASTRUCTURII DE APĂ

•Județul Gorj: Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată

•Județul Bacău: Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată

PREVENIREA DEZASTRELOR NATURALE

•Județul Iași: Lucrări pentru reducerea riscului de inundații în bazinul hidrografic Prut – Bârlad

Proiectele de transport cuprind construcția autostrăzii Lugoj – Deva pe secțiunea Dumbrava – Deva, parte a rețelei TEN-T. Astfel, se va scurta durata de călătorie între aceste puncte și se va reduce numărul de accidente rutiere. De asemenea, acestea includ și reabilitarea liniei de cale ferată dintre Coșlariu și Simeria, pentru creșterea vitezei de circulație a trenurilor la 160 km/h.

Cele 6 proiecte de management al deșeurilor vor contribui la reducerea dimensiunilor depozitelor de deșeuri prin integrarea activităților de separare, colectare, transport, tratare, reciclare și eliminare. De asemenea, se are în vedere închiderea sau reabilitarea depozitelor non-conforme cu standardele europene.

Proiectele de apă și apă uzată includ realizarea de infrastructură și facilități de tratare a apei uzate. Captarea de apă va fi îmbunătățită. Rețeaua și instalațiile de pompare sunt reabilitate și extinse, iar stațiile de tratare a apei uzate sunt nou construite sau îmbunătățite. Această infrastructură contribuie la oferirea de servicii și la un grad de acoperire în domeniul de apă curentă și apă uzată în conformitate cu directivele europene, în mod special cele legate de calitatea apei și tratarea apei uzate în mediul urban.

Proiectul ce privește reducerea riscului de inundații în bazinul hidrografic Prut – Bârlad vizează construirea de poldere, dragarea și stabilizarea albiilor râurilor, cât și cartografierea riscului de inundații. 16 mii de locuitori ai județului Iași vor beneficia în mod direct de o mai bună protecție împotriva inundațiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase