A fost reglementat modul în care cererile de înscriere, recepție sau avizare pot fi depuse online, prin intermediul sistemului informatic de cadastru și carte funciară

Redactor:
Ionel Văduva

Prin adoptarea Ordonanței de urgență nr. 61/2020 privind completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 a fost reglementat modul în care cererile de înscriere, recepție sau avizare pot fi depuse online, prin intermediul sistemului informatic de cadastru și carte funciară, acestea urmând să fie însoțite de documente care fac dovada legalității operațiunii solicitate.

Conform precizărilor făcute pentru GÂNDUL.RO de directorul general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Laurențiu Alexandru Blaga, procedura de înregistrare online a cererilor include un mecanism care identifică persoana care efectuează demersurile respective.

„Răspunderea pentru corectitudinea și autenticitatea datelor în format electronic revine persoanei care introduce informațiile în sistem. De asemenea, răspunderea pentru verificarea și validarea datelor în format electronic revine persoanei care le-a verificat și validat.

Certificarea autenticității și forța juridică a înscrisului în format electronic generat, prin intermediul sistemului informatic de cadastru și carte funciară, fără intervenția vreunei persoane, este dată de sigiliul electronic calificat al ANCPI”, a precizat șeful instituției.

El a adăugat că acest cadru legal a fost creat după digitalizarea efectivă a activității de cadastru și carte funciară.

„De activitatea noastră depind mulți alții – notari, autorizați, executori judecătorești, bănci și așa mai departe, astfel încât a trebuit să acționăm rapid”, a adăugat oficialul instituției.

Sistemul informatic de cadastru și carte funciară eTerra a fost îmbunătățit

În luna martie, când a fost instaurată starea de urgență, specialiștii ANCPI au îmbunătățit sistemul integrat de cadastru și carte funciară eTerra prin adăugarea unor funcționalități noi. Experții agenției susțin că, în doar câteva zile, aceștia au reușit să pună la punct noile funcționalități și să-și instruiască colegii, astfel încât ANCPI să poată oferi în continuare servicii de calitate.

„Desigur, au urmat închiderea ghișeelor și trimiterea celor mai mulți angajați în telemuncă, iar activitatea noastră a fost mutată online.

Doar în prima zi au fost înregistrate online peste 30.000 de cereri (extrase de carte funciară pentru informare, încheieri de carte funciară, extrase pentru autentificare, extrase de plan cadastral, hărți și planuri, recepții tehnice, expertize judiciare etc.)”, a mai menționat Blaga.

Următorul pas, a mai precizat sursa citată, a fost ca partenerii ANCPI care depun cereri online să primească un user și o parolă pentru acces direct în eTerra. Astfel, spun el, notarii publici, persoanele fizice și juridice autorizate au putut executa lucrări de cadastru și executorii judecătorești au putut depune cereri, care intră direct pe fluxul intern al oficiilor teritoriale, în vederea soluționării.

„Odată început, procesul de digitalizare nu poate fi încetinit sau oprit. De acum încolo, aceasta va fi normalitatea. Indiferent că ne place sau nu, trebuie să luăm lucrurile ca atare și să ne adaptăm vremurilor în care trăim”.

„Pandemia de coronavirus a schimbat totul, atât pe plan profesional, cât și personal. Tehnologia a câștigat teren, fiind, practic, cel mai eficient mijloc de prevenire a noului coronavirus.

„Consider că, în anul 2020, este esențial ca beneficiarii serviciilor oferite de ANCPI să aibă de ales între a veni la ghișeu (atunci când acest lucru este posibil) și a obține online documentele necesare”, a menționat Laurențiu Alexandru Blaga.

Proiecte în curs de derulare

În prezent, conform spuselor șefului ANCPI, specialiștii agenției lucrează la alte două proiecte, în contextul digitalizării. Primul, spune el, se referă la plata cu ajutorul cardului pentru cererile introduse în eTerra și va fi util în special persoanelor fizice și juridice autorizate să execute lucrări de specialitate în domeniul cadastrului.

Cel de-al doilea vizează autentificarea cu certificat digital calificat în aplicația eTerra, ceea ce reprezintă primul pas spre interconectarea bazelor de date ale instituțiilor statului român, fapt care va eficientiza activitatea administrației centrale și locale.

Accesul în arhivele oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) pentru consultarea cărților funciare vechi, din nou permis

Ca urmare a numărului mare de solicitări primite în ultima perioadă, persoanele interesate vor avea acces în sediul OCPI/BCPI, cu respectarea prevederilor Ordonanței de urgență nr. 55/2020 privind instituirea unor măsuri de protecție socială în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Conform statisticilor ANCPI, aproximativ 3.300 de persoane au solicitat consultarea documentelor din arhivă, în perioada 25 mai – 25 iulie, în cele 18 oficii de cadastru de publicitate imobiliară (OCPI) din zona de carte funciară veche.

Oficiile din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Timiş asigură spațiile de studiu necesare, cu respectarea legislației în vigoare și a măsurilor care se impun în contextul pandemiei.

Programul pentru studierea cărţilor funciare este de luni până vineri, între orele 09:00-14:00, timpul alocat fiecărei persoane fiind de cel mult 30 de minute.

„Precizez că istoricul cărților funciare vechi poate fi consultat doar în arhivele oficiilor respective, întrucât documentele nu au fost convertite în totalitate în format electronic. În ceea ce privește informațiile din cărțile funciare noi, acestea pot fi obținute online, prin intermediul platformei epay.ancpi.ro”, a conchis Blaga.

Inchide